Forum eCoal.pl v3.5 Sklep PGG i dostępność opału Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 54Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
oxalis3
|
"Przyszła Karolinka" , pakowana 22 11.2021r., a ja myślałem, że oni sprzedają na bieżąco. Ktoś wcześniej pisał, że była mokra, moja jet sucha.
|
|||
|
||||
Wojtas9975
|
W poniedziałek udało mi sie dodać do koszyka, ale przy obliczaniu kosztow dostawy tak sie muliło ze towar sie skończył, a karolinka byla dostępna z 3 minuty, dziś nie trafilem moze jutro sie uda. Wprowadzili zabezpieczenie dla botow, ale trochę zle to działa.
|
|||
|
||||
oxalis3
|
Wojtas9975 napisał » 2022-03-08 19:04 Wczoraj jak Mateo pisał, ze wprowadzili to było, ale rano jak się logowałem to po staremu.
Wprowadzili zabezpieczenie dla botow, ale trochę zle to działa. |
|||
|
||||
pab11o
|
w jakich godzinach najlepiej sprawdzać?
|
|||
|
||||
vascode
|
pab11o napisał » 2022-03-08 19:34 w jakich godzinach najlepiej sprawdzać? mi się udało koło 7 rano, raz od razu koszyk z zakupem, a przedwczoraj tylko koszyk.... |
|||
|
||||
leON22
|
oxalis3 napisał » 2022-03-08 17:10 "Przyszła Karolinka" , pakowana 22 11.2021r., a ja myślałem, że oni sprzedają na bieżąco. Ktoś wcześniej pisał, że była mokra, moja jet sucha. Masz "starą" , przeterminowaną Moja Karolinka jest wilgotna , nie mylić z mokra, pakowana 21 lutego 2022 Wojtas9975 napisał » 2022-03-08 19:04 W poniedziałek udało mi sie dodać do koszyka, ale przy obliczaniu kosztow dostawy tak sie muliło ze towar sie skończył, a karolinka byla dostępna z 3 minuty, dziś nie trafilem moze jutro sie uda. Wprowadzili zabezpieczenie dla botow, ale trochę zle to działa. Miałem ten sam problem z Pieklorzem ( problem z obliczeniem kosztów transportu ) |
|||
|
||||
pab11o
|
Przy obecnych cenach ekogroszku chyba czas rozglądnąć się za PC
|
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Ta widziałem o 6:01 i opału jak nie było tak nie ma.
|
|||
|
||||
leON22
|
Niestety cena Greena przestała być atrakcyjna , chyba lepiej dołożyć 100pln i kupić Retopala , ale z dostępnością wszystkiego straszna lipa , obawiam się że lepiej nie będzie
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Będzie lepiej w lato Tylko do tego czasu cena znów podskoczy o kilka stów. Trzeba na prawdę zastanowić się czy nie iść w kierunku ciepłej pompy. Czy nie lepiej dopłacić 1500zł za prąd niż użerać się z PGG i dostępnością węgla. A tylko zaznaczę że na lokalnych składach koszt 1t węgla znacząco przekracza 1700zł. |
|||
|
||||
karoka65
|
Jak w ogóle dostanę jakiś ekogroszek na skład to chyba zapłacę drożej jak te 1700, Marcin teraz wszystko wyjdzie taniej jak węgiel. Za tonę czarnego złota będzie niedługo 3tyś kWh a potrzebuję na rok niecałe 4 a węgla potrzebowałem 3 tony. W porę podjąłem decyzję o montażu pompy, dobiega 4 sezon bez syfu, targania worów, jeba...nia się z popiołami zerwanymi zawleczkami, dziurawymi korpusami itp.
|
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Na chwilę obecną ciepła pompa nie jest taka straszna jak dopłacą z czystego powietrza i zamontujesz w rozsądnej cenie i jesteś na wymianie bo się rozciekło albo co (w sensie musisz wymienić źródło ciepła) ... Co będzie za chwilę nie wiadomo ... warto sobie zostawić komin i jakiegoś zgazowującego szyszki ...
Pompka zje od Września do końca Marca ~2900kWh - w porównywalnym okresie było ~2t groszku średnio na sezon.(Maksymalnie 2,5t na sezon ) Przy cenie kWh bez obniżek (Tauron - ceny na 01.08.2022 już z normalnym VAT) 1T 0,964PLN/kWh i 2T 0,3835PLN/kWh , 30%droga, 70%tania (u mnie nie da się grzać tylko w taniej ... ) Koszt CO i CWU ~1640PLN Groszkiem licząc po 1400 (a nie po 1700-1800 ) to 2800PLN |
|||
|
||||
karoka65
|
Adam jak masz eko po 1400 to będę go ustawiał na polu, mam za domem 60arów mogę piętrować
|
|||
|
||||
leON22
|
Czy na moim miejscu poszlibyście w PC , bo faktycznie trzeba będzie podjąć decyzję , myślałem o gazie ale sami wiecie jak jest pewny
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Też u mnie na OLX jest coś za 1350 zł/t ale nie wiem co to i wolę nie sprawdzać.
Lepiej sprzedać niebieskiego za jakieś 3500-4000zł, dołożyć do byle Haiera 10kW za 10-12k zł i spać spokojnie. Coraz bardziej skłaniam się w tym kierunku choć mam wydatków od czorta komunia, remont łazienki no ale może po wakacjach coś uda się ugrać. Średnio mam chęć jeździć z pelletem w te i w tamte aby ogrzać chałupę. Wszak potrzebował bym ze 3,5t. @LeOn u mnie sąsiad idzie w pompę Aristona za jakieś 24k zł + montaż wyjdzie ze 30k zł. Czy to dużo czy mało niech każdy sam oceni na co go stać. Ja myślę o monobloku bo jeden Ariston, Panasonic będzie kosztował tyle co 3 Haiery. A pogode jaką mamy za oknem każdy widzi. |
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Groszku na lokalnym składzie brak a jak dojedzie to w cenie 2050PLN/t także "zabawa w kolejki z PRL" na PGG wcale się nie wydaje taka zła @leON22 - musisz zrobić OZC (u mnie się praktycznie zgadza) @Wiesław - ta cena to tak żeby zobrazować @marcinbb - 7k PLN różnicy na znanym portalu aukcyjnym między haierem 8kW a panasem 9kW -> dopłaty do panasa były wyższe (na papierze lepsza sprawność - w praktyce to COP z ulotką się nie pokrywa ) ... |
|||
|
||||
konto usunięte
|
adkwapniewski napisał » 2022-03-09 13:44 @marcinbb - 7k PLN różnicy na znanym portalu aukcyjnym między haierem 8kW a panasem 9kW -> dopłaty do panasa były wyższe (na papierze lepsza sprawność - w praktyce to COP z ulotką się nie pokrywa ) ... Jak to mówią chcesz liczyć licz na siebie za 17k zł myślał bym nad LG Therma V a nie monoblokiem panasa. Już dziś napisałem smacznego maila do PGG że wg. statystyk tok do roku od 12 lat wydobywają średnio 23 mln. t rocznie co dobowo daje około 63000t jeśli każdy z chętnych kupił by 2t węgla (bo tyle może) 30000 osób stało by się szczęśliwymi posiadaczami węgla a tak niech się bawią w sprzedających. I piszą ściemę że skoro "chwilowy brak towaru" to chwilowy i dodają jak stany magazynowe na to pozwalają. |
|||
|
||||
karoka65
|
adkwapniewski napisał » 2022-03-09 13:44 Groszku na lokalnym składzie brak a jak dojedzie to w cenie 2050PLN/t . I tak będzie to bardzo dobra oferta choć chwilowa. |
|||
|
||||
juzo
|
Sąsiad się ze mnie śmiał jak zrobiłem zapas na 2 sezony (on kupuje po tonie w miarę potrzeb chociaż stać go by też było żeby zrobić zapas). Wczoraj przyszedł do mnie i przeprosił. Ja już zaczynam się rozglądać za nowym źródłem ciepła bo za 3 lata nie wyobrażam sobie węgla za 3k...
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 54Następna stronaOstatnia strona | ||||