Forum eCoal.pl v3.5 Ile kg węgla Ogniwo Eko Plus M 20 Subskrybuj | ||||
|
||||
lukaszczogala1996
|
Cześć. Ile wam wchodzi taki pełny do granic zbiornik w Eko plus m 20kw. Pisze na stronie ze zbiornik
Ma 180dm3, z tego co czytalem tego powinno być 140kg. Kolega ma 26kw gdzie pisze o 240dm3 i mowi ze wchodzi mu 120kg. Troche to dziwne. Dlatego pytam jak to u was wygląda. Przywoze wegiel luzem i ładuje łopatą bo tak mam wygodniej i szybciej niz wiadrami. Na workach łatwiej policzyć to wiem na pewno.
|
|||
|
||||
leON22
|
Ok, Łukasz zapytam inaczej. Ile kg wchodzi do Twojego zasobnika
|
|||
|
||||
Leru
|
Wsypuje 100kg, może 20kg jeszcze by weszło, nie wiecej. Ogniwo Eko Plus M 20. Pozdrawiam
|
|||
|
||||
Kyjo
|
U mnie ten sam piec... 110kg
|
|||
|
||||
leon
|
Łukasz a zauważyłeś że jest różna frakcja węgla,ja sypię z worka i czasem zasypię 5 worków i jest pałny a czasem coś by jeszcze weszło
|
|||
|
||||
leON22
|
Obecnie palę pelletem węglowym Varmo P, a tego wchodzą 3 worki po 20kg, czyli 60kg z luzem, czyli połowa mniej niż na groszku, zbiornik 180cm3.
|
|||
|
||||
Silenceres
|
leON22 napisał » 2022-01-16 10:47 Obecnie palę pelletem węglowym Varmo P, a tego wchodzą 3 worki po 20kg, czyli 60kg z luzem, czyli połowa mniej niż na groszku, zbiornik 180cm3. Jesteś zadowolony ze spalania tego paliwa? Czy pełny zbiornik wytrzymuje na tyle samo co pełny zbiornik ekogroszku ? |
|||
|
||||
leON22
|
Możesz podejrzeć moje statystyki , spalanie średnio 60kg/4d, przy potencjale pracy podajnika 0.13kg/min , dla ekogroszku od 0.21-0.23 w zależności od jego kaloryczności . Pierwszy zasyp VP 05.12.2021r . Pali się jak wszystko , duży plus to jakość i czystość spalania , a co za tym idzie czystość wymiennika w kotle
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
lukaszczogala1996 napisał » 2022-01-15 22:20 Cześć. Ile wam wchodzi taki pełny do granic zbiornik w Eko plus m 20kw. Przy całkowicie pustym zbiorniku (z odsłoniętym ślimakiem) wchodzi 6 worków po (rzekomo) 25kg. Wtedy zasobnik jest załadowany po brzegi, ale trzeba się trochę wysilić, żeby się zmieściło. Porządnie poupychać groszek po zakamarkach. Ostatnie dwa worki wsypuję powoli i rozprowadzam ręką. 5 worków wchodzi bez problemu. |
|||
|
||||
gwarek
|
Witam.
Mi się wydaje że leON22 miał na myśli że ...... kocioł nigdy więcej nie spalił niż to co mu wsypałeś do zasobnika. Pozdrawiam. P.S. Mam OEPM 26kW z zbiornikiem 230dm3. Luźno wchodzi 125kg ale 150kg wciśnie się pod same wieko. |
|||
|
||||
MateoKoc
|
No i oczywiście wiele zależy od gradacji. Przy drobnym groszku będzie większe upakowanie, więc zmieści się więcej kilogramów.
|
|||
|
||||
adzik
|
U mnie do 20kW Ogniwo eko plus M wchodzi zawsze 6 worków po 20kg ekogrochu (zbiornik 180l)
|
|||