Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Ile kg węgla Ogniwo Eko Plus M 20 Subskrybuj | ||||
|
||||
lukaszczogala1996
![]() |
Cześć. Ile wam wchodzi taki pełny do granic zbiornik w Eko plus m 20kw. Pisze na stronie ze zbiornik
Ma 180dm3, z tego co czytalem tego powinno być 140kg. Kolega ma 26kw gdzie pisze o 240dm3 i mowi ze wchodzi mu 120kg. Troche to dziwne. Dlatego pytam jak to u was wygląda. Przywoze wegiel luzem i ładuje łopatą bo tak mam wygodniej i szybciej niz wiadrami. Na workach łatwiej policzyć to wiem na pewno.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ok, Łukasz zapytam inaczej. Ile kg wchodzi do Twojego zasobnika
![]() |
|||
|
||||
Leru
![]() |
Wsypuje 100kg, może 20kg jeszcze by weszło, nie wiecej. Ogniwo Eko Plus M 20. Pozdrawiam
|
|||
|
||||
Kyjo
![]() |
U mnie ten sam piec... 110kg
|
|||
|
||||
leon
![]() |
Łukasz a zauważyłeś że jest różna frakcja węgla,ja sypię z worka i czasem zasypię 5 worków i jest pałny a czasem coś by jeszcze weszło
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Obecnie palę pelletem węglowym Varmo P, a tego wchodzą 3 worki po 20kg, czyli 60kg z luzem, czyli połowa mniej niż na groszku, zbiornik 180cm3.
|
|||
|
||||
Silenceres
![]() |
leON22 napisał » 2022-01-16 10:47 Obecnie palę pelletem węglowym Varmo P, a tego wchodzą 3 worki po 20kg, czyli 60kg z luzem, czyli połowa mniej niż na groszku, zbiornik 180cm3. Jesteś zadowolony ze spalania tego paliwa? Czy pełny zbiornik wytrzymuje na tyle samo co pełny zbiornik ekogroszku ? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Możesz podejrzeć moje statystyki , spalanie średnio 60kg/4d, przy potencjale pracy podajnika 0.13kg/min , dla ekogroszku od 0.21-0.23 w zależności od jego kaloryczności . Pierwszy zasyp VP 05.12.2021r . Pali się jak wszystko , duży plus to jakość i czystość spalania , a co za tym idzie czystość wymiennika w kotle
![]() |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
lukaszczogala1996 napisał » 2022-01-15 22:20 Cześć. Ile wam wchodzi taki pełny do granic zbiornik w Eko plus m 20kw. Przy całkowicie pustym zbiorniku (z odsłoniętym ślimakiem) wchodzi 6 worków po (rzekomo) 25kg. Wtedy zasobnik jest załadowany po brzegi, ale trzeba się trochę wysilić, żeby się zmieściło. Porządnie poupychać groszek po zakamarkach. Ostatnie dwa worki wsypuję powoli i rozprowadzam ręką. 5 worków wchodzi bez problemu. |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Witam.
Mi się wydaje że leON22 miał na myśli że ...... kocioł nigdy więcej nie spalił niż to co mu wsypałeś do zasobnika. Pozdrawiam. P.S. Mam OEPM 26kW z zbiornikiem 230dm3. Luźno wchodzi 125kg ale 150kg wciśnie się pod same wieko. |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
No i oczywiście wiele zależy od gradacji. Przy drobnym groszku będzie większe upakowanie, więc zmieści się więcej kilogramów.
|
|||
|
||||
adzik
![]() |
U mnie do 20kW Ogniwo eko plus M wchodzi zawsze 6 worków po 20kg ekogrochu (zbiornik 180l)
|
|||