Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Wyłączająca się pompa CWU Subskrybuj | ||||
|
||||
juzo
![]() |
Witam!
Mam pewien problem z wyłączającą się pompą CWU. Mianowicie przerobiłem nieco instalację i chciałem żeby pompa CWU pracowała przez cały czas - wtedy piec pracuje bardzo ładnie i nawet jakby spalanie jest czystsze. Niestety nie wiem co ustawiłem nie tak ale w pewnym momencie pompa CWU zaczyna się wyłączać (zauważyłem, że przy osiągnięciu przez powrót 57stopni) i po chwili włączać - na dzisiejszym wykresie widać te skoki. Co mam przestawić żeby chodziła przez cały czas bez wyjątku? W tej chwili pompę podłączyłem bezpośrednio do gniazdka ale chciałbym żeby była włożona w prawidłowe miejsce w sterowniku. Proszę o pomoc. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Na którym biegu pracuje pompa CWU ? Trochę dziwne , że osiągnęła temp. zadaną na kotle, ale skoro przebiła zadaną min.temp.powrotu 55st o 2st to się niestety wyłączyła
![]() |
|||
|
||||
juzo
![]() |
Pompa elektroniczna Biral 25-40, na 1 pokazuje 3-4 waty.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
OK , czyli problemem jest zbyt wysoka temp.obniżona za zaworem 4D , jak pomieszczenie z czujnikiem temp.wew. przekroczy temp.zadaną siłownik przymyka zawór 4D żeby ograniczyć temp. za nim o 7st . Jak zawór się przymknie , wtedy automatycznie wzrasta temp.powrotu . Na Twoim miejscu ustawiłbym "pogodówkę" za zaworem 4D
![]() |
|||
|
||||
juzo
![]() |
Trochę inaczej u mnie to działa - steruję temperaturą za zaworem żeby nigdy nie spadła poniżej tych 22 stopni (tak, ręcznie sobie koryguję raz na jakiś czas w zależności jaka jest pogoda na zewnątrz) czyli w sumie cały czas pracuje w trybie temperatury obniżonej. Jedynie o godzinie 18 przez jedną godzinę podbija mi temperaturę wymaganą w pomieszczeniu na 24,5 stopnia po to żeby podbiło za zaworem temperaturę o 7 stopni (kąpię wtedy dziecko i chcę mieć bardzo ciepło w łazience). Myślałem, że jak ustawię wymaganą temperaturę CWU na 60 stopni (czego w sumie nigdy nie osiągnie bo piec ma 57 stopni) to pompa się nie wyłączy. Dlaczego jednak uparcie robi to jeśli osiągnę 57 stopni na powrocie? Pewnie ma to coś wspólnego z ochroną powrotu (ma większy priorytet od CWU i głupieje przez to?). Może wyłączę ochronę powrotu to będzie lepiej?
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Daj ochronę powrotu po przez pompę CWU, ochronę ustaw nawet 60°C
![]() ![]() |
|||
|
||||
juzo
![]() |
Nie mogę ustawić ochronu powrotu wyżej bo zmienia mi temperaturę wymaganą kotła a chcę żeby miała wartość 57stopni czyli maksymalna temperatura ochrony to w tym przypadku 55 stopni :/
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
@faco przecież ma włączoną ochronę przez pompę CWU . Nie wypisuj głupot , tak wysokiej temp.ochrony powrotu nie ustawi , bo wtedy zadaną na kotle musiałby dać 2st więcej , czyli 72st
![]() ![]() |
|||
|
||||
juzo
![]() |
leON22 - zrobię tak jak napisałeś w ostatnim zdaniu - czyli ochrona będzie wyłączona bo w sumie w moim przypadku nie będzie potrzebna i do tego CWU na max. Mam nadzieję, że to wystarczy, dzięki za pomoc
![]() |
|||