Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 podgrzewanie CWU pomino iż ustawienia na wyłączone lub max 20 stopni Subskrybuj | ||||
|
||||
jandomm
![]() |
Witam
Chwilowo nie zamieskuję w domu dlatego też obniżyłem temp ogrzewania do 13 stopni . Temp. ogrzewania jest utrzymywana prawidłowo. Problem z cwu. Jeżeli wyłączyłem programator cwu i ustawiłem iż cwu wyłączone to i tak sterownik dokonywał podgrzewania wowy i jeżeli wcześciej przy ustawionym programatorze miałem 44 stopnie , to przy wyłączonym grzaniu wody cwu temperatura w bojlerze utrzymywała się w granicach 56 do 62 stopnie. Ponownie włączyłem programator cwu i ustawiłem temp max na 20 stopne z obniżoną do 4 stotni to nadal sterownik utrzymuje wysoką temperaturę w bojlerze (ok 52 stopnie). - co jest powodem utrzymywania tak wysokiej tempetatury cwu i podgrzewania cwu pomimo ustawień na wyłączony cwu lub obniżona temp. w programatorze cwu na 20 stopnie ?????
|
|||
|
||||
drapik83
![]() |
Po mojemu masz bardzo mały odbiór ciepła i kocioł idzie za wysoko z temperaturą i żeby ją obniżyć podgrzewa wodę.
|
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Zabezpieczenie kotła.
Przy 75 grzeje CWU. Przy 80 otwiera zawór i zrzuca nadmiar ciepła na CO. Twoje ustawienia wymuszają taką pracę kotła. Od czasu do czasu jest zalewany zimną wodą z instalacji. Następnie grzeje i grzeje, żeby nadrobić spadek temperatury, a w między czasie traci odbiór ciepła, bo zawór się zamyka i pompa staje. Ciepło nie ma się gdzie podziać, temperatura rośnie, sterownik reaguje. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Dodatkowo , źle ustawione parametry pracy zaworu 4D i krzywej grzania za nim , o priorytecie CWU nie wspomnę ( histereza #2 = 3*C ) reszta j/w
![]() |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Pytanie, czy sam sobie tak ustawił, czy ktoś mu taki prezent zrobił.
|
|||
|
||||
jandomm
![]() |
leON22 pytanie ....
- histereza #2 cwu była na 30 stopni ale szukając przyczyn podbicia tempetatuty cwu zmieniłem. Teraz powróciłem na 30 stopni. - co jest źle ustawione w parametrach pracy zaworu 4D i krzywej grzania za nim ??????? |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Co prawda leON22 to nie ja, ale swoje podejście przedstawię:
Czas otwarcia zaworu: 30 sek - na pewno? Sprawdziłeś w danych technicznych siłownika? Z reguły jest to 120s. Wsp. wzmocnienia: 0,8 - na podstawie tego parametru sterownik wyznacza skok zmiany położenia zaworu, typowa wartość 0,5 Czas reakcji: 12 sek - zawór jest nadpobudliwy, typowa wartość 30-60s Co do krzywej, to chciałbyś 50 stopni przy -10, a jednocześnie taką masz temperaturę zadaną kotła. Dodatkowo zatrzymujesz pompę, co pogłębia problem skoków temperatury. Przy grzaniu na dom zalewasz kocioł zimną wodą z instalacji. Bez regulatora też masz 50 stopni zadane za zaworem. No i masz włączony regulator pogodowy temperatury kotła, czego niemal nikt nie używa. Kocioł ma być nagrzany cały czas na odpowiednim poziomie. Teraz czekamy na stanowisko leONa22. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Moje stanowisko kpl.brak wiedzy na temat sterowania kotłem i działania sterownika
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
darase
![]() |
Może grawitacja grzeje bojler 🤔
|
|||