Forum eCoal.pl Tryb podtrzymania Subskrybuj | ||||
|
||||
Kamil2
|
Cześć, mam wrażenie, że piec nie przechodzi w tryb podtrzymania a cały czas grzeje. Czy ktoś byłby tak miły i sprawdził ustawienia pieca? Przechodzenie w tryb auto lato i wychładzanie pomieszczenia jest mało efektywne.
Dom 130m2, nieocieplony, cegła nemecka , paliwo ekogroszek, piec 16kw OEP. W zeszłym roku było ok około 20kg dzień, a teraz pożera 30kg dziennie. B Brak zaworu 4d (tego już nie ogarne). Piec miał dziurę na podajniku ale zaspawana w sobotę. Pozdrawiam, Kamil
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
Czyścisz regularnie wymiennik i czasem czujnik spalin
Jak mocny masz groszek Może w zeszłym roku paliłeś mocniejszym Może na przykład miałeś 30MJ, a teraz 25MJ. Masz niską temperaturę kotła. Przy zimowej aurze za oknem 42 stopnie to malutko. W ogóle to malutko. Większość palaczy ma teraz ok. 60 stopni. Ok. 40 stopni na powrocie to walka o korozję. Cytat z DTR kotła: "W celu ochrony kotła przed korozją niskotemperaturową należy utrzymywać na kotle temperaturę co najmniej 60oC Temperaturę wody powracającej do kotła powyżej 50 oC. W tym celu zaleca się zamontować w układzie zawory termostatyczne lub systemy mieszające np: pompę mieszającą lub zawór mieszający." |
|||
|
||||
Kamil2
|
Cześć, czyszczony kocioł co tydzień, odpady co 2 dni. W teorii groszek 28mj/kg, od 3 lat tym samym groszkiem.
Pompę CWU ustawiłem jako funkcja CWU+mieszającą, ale nie widzę aby to coś dawało. Jak robi temp 50C to w domu robi się 22C co jest za ciepło dla domowników. To przy ostrym mrozie do -8 zwiększam do 55c. Czujnik powrót nie jest na kapilarze i dużo zależy od temp w piwnicy (Czujnik na rurze powrotnej osłonięty otuliną do rur) jutro spróbuję Czujnik powrotu skalibrować. Czyli radzisz iść w wyższe temperatury? A brak podtrzymania z czego może wynikać? Rano wrzuciłem worek 25kg, teraz nie ma nic.... :( |
|||
|
||||
MateoKoc
|
Przecież Ty używasz tryb Retortowy-eCoal, który dąży do ciągłej pracy kotła.
Także wcale mnie to nie dziwi, że kocioł się nie odstawia. Zawsze go używałeś tego algorytmu |
|||
|
||||
Kamil2
|
Niestety tak.... człowiek się nie ogarnął na innych ustawieniach, to robiło się auto-lato i w ciągu dnia piec "odpoczywał", ale temperatury na zewnątrz były wyższe to nie był problem. Teraz niestety sytuacja trochę gorsza...
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
A nie miałeś przypadkiem włączonej cyklicznej pracy pompy
|
|||
|
||||
Kamil2
|
Raz próbowałem cyklicznej, niestety efekt był taki ze piec spalał więcej, były tylko spieki, a alarm zabrudzenie kotła wyskakiwał na 2dniach. Zrezygnowałem z tej formy po dwóch podejściach.
|
|||
|
||||
oxalis3
|
Kamil czego Ty oczekujesz, przecież możliwości nie masz za wiele, ja w takim przypadku jak Ty dałem pompę c.o. na stop po dogrzaniu pomieszczenia i przez 5 lat tak sterowałem temperaturą w domu, +- 0,5 stopnia od zadanej. Proszę nie komentować takiego sposobu prowadzenie kotła, bo już mi się nie chce dyskutować na ten temat, palę 7 sezon, od roku z ciekawości założyłem zawory termostatyczne na grzejnikach.
dodane 2021-12-13 22:07 oxalis3 napisał » 2021-12-13 22:02
, A i do takiego sposobu to automat nie bardzo mi się sprawdzał, dużo więcej spalał niż dwa pozostałe tryby. |
|||
|
||||
Kamil2
|
Czego oczekuje... najlepiej aby ceny węgla wróciły do normalnych
Spalanie rzędu 20kg dzień to dla mnie nie był problem, przyzwyczaiłem się do tego, ale jak ciśnie 25kg i to przez 12h to już przesada. Stąd moje pytanie co mogło się podziać, bo ja nie widzę abym cokolwiek zmienił w sposobie palenia. Przechodzę dzisiaj na spalanie ręczne (podejście nr X), Zobaczymy czy będą jakieś efekty Co ciekawe wczoraj od 18 do dzisiaj 9 rano była normalna praca pieca gdzie spaliny przypominały już sinusoidę, ale i tak spróbuję ręcznego. Dzięki! oxalis3 napisał » 2021-12-13 22:07 z ciekawości założyłem zawory termostatyczne na grzejnikach.. I jak się sprawdzają zawory termostatyczne? daje to coś? jakaś różnica w kilogramach? |
|||
|
||||
oxalis3
|
Termostaty mają zalety, ale jeżeli chodzi o spalone kg to jest podobnie jak z regulatorem.
|
|||
|
||||
gwarek
|
Jak to kocioł pali non stop. Piła na temp. spalin mówi mi całkowice co innego. No 38 st.C na powrocie ..... szacun ( był taki filmik z wody lejącej się z pionowych rur gdzie są zawirowacze. Nie polecam takich ustawień ... |
|||
|
||||
MateoKoc
|
gwarek napisał » 2022-10-10 21:41 Jak to kocioł pali non stop. Piła na temp. spalin mówi mi całkowice co innego. No 38 st.C na powrocie ..... szacun ( był taki filmik z wody lejącej się z pionowych rur gdzie są zawirowacze. Nie polecam takich ustawień ... Chyba o ten filmik chodzi: https://youtu.be/Uo2rIYbcUX4 |
|||