Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Długie grzanie żeby doszedł do temp.zadanej Subskrybuj | ||||
|
||||
cosnekjr
![]() |
Witam,
Czy u was piece też tak długo dochodzą do temp. zadanej? Bardzo proszę o sugestie co można ewentualnie zmienić w ustawieniach. Dodam, że posiadam grzejniki bez termostatów tylko sterownik pokojowy który kontroluje temp. pokojową.
|
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Możesz ustawić histerezę kotła na 0,0, żeby grzanie startowało natychmiast po spadku temperatury poniżej zadanej.
Masz bardzo dużą różnicę między temperaturą zadaną, a obniżoną. 15 stopni. Możesz ją zmniejszyć. Przy takim skoku temperatury żądanej za zaworem to nie dziwne, że kocioł musi popracować, żeby ją osiągnąć. Możesz również zwiększyć czas podawania. Teraz dawkujesz w stosunku 1:6,43. Możesz zwiększyć na przykład do 1:5. |
|||
|
||||
cosnekjr
![]() |
Możesz również zwiększyć czas podawania. Teraz dawkujesz w stosunku 1:6,43. Możesz zwiększyć na przykład do 1:5.Co masz na myśli 1:5?
|
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
cosnekjr napisał » 2021-12-11 16:03 Możesz również zwiększyć czas podawania. Teraz dawkujesz w stosunku 1:6,43. Możesz zwiększyć na przykład do 1:5.Co masz na myśli 1:5? Ja miałem 1:6, a teraz mam 1:5, bo już się zimniej zrobiło. Stosunek podawania do przerwy. Poprzednio czas podawania 5 sekund, a przerwy 30 sekund. Teraz dawkę mam zwiększoną do 6 sekund. Oczywiście trzeba obserwować popiół. Jeżeli teraz ci się dobrze spala, a przy nowych nastawach będzie gorzej, to wrócisz do starych ustawień. Ps. Pisałem o zmniejszeniu różnicy między zadaną, a obniżoną za zaworem, a ty ją jeszcze zwiększyłeś o 5 stopni. ![]() 20 stopni ustawiłeś, więc piec jeszcze bardziej przysiądzie i jeszcze dłużej będzie dochodził do zadanej po włączeniu grzania przez termostat zewnętrzny. |
|||
|
||||
cosnekjr
![]() |
Właśnie zorientowałem się że odwrotnie zrobilem
![]() |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
cosnekjr napisał » 2021-12-11 17:56 Właśnie zorientowałem się że odwrotnie zrobilem ![]() Jakaś impreza u ciebie ![]() Teraz widzę, że masz: 58 °C i 33 °C Różnica 25 stopni. ![]() |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Witam. Wszystko zależy od ilości wody w obwodzie CO. Czym więcej tym dłużej będzie nagrzewał. Zwykła fizyka. W moim przypadku po wygaszeniu i czyszczeniu kotła obwód CO potrzebuje 4h. Więc nie obniżam w nocy temperatury. Cały czas mam stałą wartość ale dość niską. Pozdrawiam. |
|||
|
||||
cosnekjr
![]() |
Temp. obniżoną mogę dać max 25st.? Więc jak mam ustawić żeby zmniejszyć różnice
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Pisał Ci chłop wyżej. Ustaw za zaworem 42st, a obniżoną 39st. Daj temu popracować i zobaczysz. Krzywej nie ustawisz, bo cz.zew niet. to pozostaje Ci jechać na obniżonej. Ale nie tak jak teraz, bo tracisz paliwo i nerwy ?
|
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
cosnekjr napisał » 2021-12-12 11:14 Temp. obniżoną mogę dać max 25st.? Więc jak mam ustawić żeby zmniejszyć różnice Widzę, że nie rozumiesz czym jest temperatura obniżona. Zatem cytat z instrukcji: "Wartość o jaką zostanie obniżona temperatura zadana kotła gdy w programatorze temperatury kotła zostanie ustawiona temperatura obniżona." |
|||
|
||||
anaana
![]() |
Cosnekjr daj obniżoną na 3 to z 42 spadnie do 39 👍
Analogicznie dasz 10 to 42 spadnie do 32👍 |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
MateoKoc napisał » 2021-12-12 12:17 Akurat tego bym nie cytował, bo jak zacznie tu grzebać, to jeszcze pogorszy swoją sytuację ..."Wartość o jaką zostanie obniżona temperatura zadana kotła..." ![]() |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
verb napisał » 2021-12-12 12:31 MateoKoc napisał » 2021-12-12 12:17 Akurat tego bym nie cytował, bo jak zacznie tu grzebać, to jeszcze pogorszy swoją sytuację ..."Wartość o jaką zostanie obniżona temperatura zadana kotła..." ![]() Racja. Źle skopiowałem. Miałem na myśli ten fragment: "Wartość o jaką zostanie obniżona temperatura zadana za zaworem gdy w programatorze zostanie ustawiona temperatura obniżona lub dla aktywnego regulatora pokojowego zostanie osiągnięta temperatura w pomieszczeniu. Zakres [00°C do 25°C]" |
|||
|
||||
leon
![]() |
MateoKoc Pomyśl zanim zadasz temperatura obniżona ![]() |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
leon napisał » 2021-12-12 14:38 Taki mój feler. Często zrobię/napiszę, a potem pomyślę. ![]() |
|||
|
||||
cosnekjr
![]() |
anaana napisał » 2021-12-12 12:22 Cosnekjr daj obniżoną na 3 to z 42 spadnie do 39 👍 Analogicznie dasz 10 to 42 spadnie do 32👍 Dziękuję za łopatologiczne wytłumaczenie ![]() |
|||