Forum eCoal.pl v3.5 Długie grzanie żeby doszedł do temp.zadanej Subskrybuj | ||||
|
||||
cosnekjr
|
Witam,
Czy u was piece też tak długo dochodzą do temp. zadanej? Bardzo proszę o sugestie co można ewentualnie zmienić w ustawieniach. Dodam, że posiadam grzejniki bez termostatów tylko sterownik pokojowy który kontroluje temp. pokojową.
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
Możesz ustawić histerezę kotła na 0,0, żeby grzanie startowało natychmiast po spadku temperatury poniżej zadanej.
Masz bardzo dużą różnicę między temperaturą zadaną, a obniżoną. 15 stopni. Możesz ją zmniejszyć. Przy takim skoku temperatury żądanej za zaworem to nie dziwne, że kocioł musi popracować, żeby ją osiągnąć. Możesz również zwiększyć czas podawania. Teraz dawkujesz w stosunku 1:6,43. Możesz zwiększyć na przykład do 1:5. |
|||
|
||||
cosnekjr
|
Możesz również zwiększyć czas podawania. Teraz dawkujesz w stosunku 1:6,43. Możesz zwiększyć na przykład do 1:5.Co masz na myśli 1:5?
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
cosnekjr napisał » 2021-12-11 16:03 Możesz również zwiększyć czas podawania. Teraz dawkujesz w stosunku 1:6,43. Możesz zwiększyć na przykład do 1:5.Co masz na myśli 1:5? Ja miałem 1:6, a teraz mam 1:5, bo już się zimniej zrobiło. Stosunek podawania do przerwy. Poprzednio czas podawania 5 sekund, a przerwy 30 sekund. Teraz dawkę mam zwiększoną do 6 sekund. Oczywiście trzeba obserwować popiół. Jeżeli teraz ci się dobrze spala, a przy nowych nastawach będzie gorzej, to wrócisz do starych ustawień. Ps. Pisałem o zmniejszeniu różnicy między zadaną, a obniżoną za zaworem, a ty ją jeszcze zwiększyłeś o 5 stopni. 20 stopni ustawiłeś, więc piec jeszcze bardziej przysiądzie i jeszcze dłużej będzie dochodził do zadanej po włączeniu grzania przez termostat zewnętrzny. |
|||
|
||||
cosnekjr
|
Właśnie zorientowałem się że odwrotnie zrobilem
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
cosnekjr napisał » 2021-12-11 17:56 Właśnie zorientowałem się że odwrotnie zrobilem Jakaś impreza u ciebie Teraz widzę, że masz: 58 °C i 33 °C Różnica 25 stopni. |
|||
|
||||
gwarek
|
Witam. Wszystko zależy od ilości wody w obwodzie CO. Czym więcej tym dłużej będzie nagrzewał. Zwykła fizyka. W moim przypadku po wygaszeniu i czyszczeniu kotła obwód CO potrzebuje 4h. Więc nie obniżam w nocy temperatury. Cały czas mam stałą wartość ale dość niską. Pozdrawiam. |
|||
|
||||
cosnekjr
|
Temp. obniżoną mogę dać max 25st.? Więc jak mam ustawić żeby zmniejszyć różnice
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Pisał Ci chłop wyżej. Ustaw za zaworem 42st, a obniżoną 39st. Daj temu popracować i zobaczysz. Krzywej nie ustawisz, bo cz.zew niet. to pozostaje Ci jechać na obniżonej. Ale nie tak jak teraz, bo tracisz paliwo i nerwy ?
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
cosnekjr napisał » 2021-12-12 11:14 Temp. obniżoną mogę dać max 25st.? Więc jak mam ustawić żeby zmniejszyć różnice Widzę, że nie rozumiesz czym jest temperatura obniżona. Zatem cytat z instrukcji: "Wartość o jaką zostanie obniżona temperatura zadana kotła gdy w programatorze temperatury kotła zostanie ustawiona temperatura obniżona." |
|||
|
||||
anaana
|
Cosnekjr daj obniżoną na 3 to z 42 spadnie do 39 👍
Analogicznie dasz 10 to 42 spadnie do 32👍 |
|||
|
||||
konto usunięte
|
MateoKoc napisał » 2021-12-12 12:17 Akurat tego bym nie cytował, bo jak zacznie tu grzebać, to jeszcze pogorszy swoją sytuację ..."Wartość o jaką zostanie obniżona temperatura zadana kotła..." |
|||
|
||||
MateoKoc
|
verb napisał » 2021-12-12 12:31 MateoKoc napisał » 2021-12-12 12:17 Akurat tego bym nie cytował, bo jak zacznie tu grzebać, to jeszcze pogorszy swoją sytuację ..."Wartość o jaką zostanie obniżona temperatura zadana kotła..." Racja. Źle skopiowałem. Miałem na myśli ten fragment: "Wartość o jaką zostanie obniżona temperatura zadana za zaworem gdy w programatorze zostanie ustawiona temperatura obniżona lub dla aktywnego regulatora pokojowego zostanie osiągnięta temperatura w pomieszczeniu. Zakres [00°C do 25°C]" |
|||
|
||||
leon
|
MateoKoc Pomyśl zanim zadasz temperatura obniżona |
|||
|
||||
MateoKoc
|
leon napisał » 2021-12-12 14:38 Taki mój feler. Często zrobię/napiszę, a potem pomyślę. |
|||
|
||||
cosnekjr
|
anaana napisał » 2021-12-12 12:22 Cosnekjr daj obniżoną na 3 to z 42 spadnie do 39 👍 Analogicznie dasz 10 to 42 spadnie do 32👍 Dziękuję za łopatologiczne wytłumaczenie |
|||