Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Pomoc przy ustawieniach Eko Plus M 26 KW duże spalanie Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Ogniwo2021
![]() |
Zmieniłem już na stałą temperaturę. W chwili obecnej w domu około 22 stopni z racji tego że dom nie jest ocieplony poza poddaszem niżej z temperaturą na grzejniki nie da rady zejść.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
Ogniwo2021
![]() |
leON22 napisał » 2021-12-09 15:00 Mógłbyś zerknąć na mój piec i zobaczyć to by tam można jeszcze poprawić? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Myślę że Twój dom tyle potrzebuje ciepła i nic tu się nie ugra, niestety
![]() |
|||
|
||||
Ogniwo2021
![]() |
No nic trzeba pomyśleć o ociepleniu, może coś z czystego powietrza zwrócą. W zasypowym pewnie też podobnie spalało ale nie było wykresów to sie nie liczyło ile sie w niego pakuje
![]() dodane 2021-12-09 15:18a jeszcze jedno pytanie, bo widziałem że niektórzy doradzają żeby usunąć szamot z paleniska, co to ma na celu? |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Ogniwo2021 napisał » 2021-12-09 15:18 jeszcze jedno pytanie, bo widziałem że niektórzy doradzają żeby usunąć szamot z paleniska, co to ma na celu? Niektórzy twierdzą, że wtedy są mniejsze spieki. Za to inni mówią, że są niedopałki w szufladzie. Ja ich nie demontowałem i nie póki co nie zamierzam, ale jak kto woli. |
|||
|
||||
tplink
![]() |
Witam
Nurtuje mnie trochę inna sprawa. W sterownikach ecoal 3.5 aktualna temperatura pieca jest wyświetlana w formacie np 59,36 a na sterownikach defro smart II w formacie 59,3 , i tu brzmi moje pytanie czy tylko sterowniki ecoal mają możliwość wyświetlania w takim formacie temperatury ? Pozdrawiam |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jak widać tylko ecoal3.5 wyświetla temp.kotła z dokładnością do setnych.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
A to ma jakieś znaczenie, te setki ? A ja głupi myślał, że dziesiątki są OK
![]() |
|||
|
||||
Skirider
![]() |
Witam.
Podepnę się do tematu zmoim piecem. Podobnie jak u autora tematu taki sam piec 26kw i też dużespalanie. Dom 220m, nieocieplony, wegiel karlik. Prośba do szanownego grona forumowiczówo zerknięcie na ustawienia, ewentualne podpowiedzi co zmienić. Link do pieca: https://esterownik.pl/device/25870 Będę wdzięczny zapodpowiedzi. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
verb napisał » 2021-12-09 19:35 A to ma jakieś znaczenie, te setki ? A ja głupi myślał, że dziesiątki są OK ![]() Setki, 50-ki wszystko zależy jaki kto ma spust ![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ale Ty już jedziesz na grupowym. Dziadowsko idzie, ale skoro się za to zabrałeś to chyba wiesz co i jak ? Automat się nie podobał ? To Ci może leon ręczny ustawi. Jak nie chcesz spędzić połowy życia w kotłowni, to odpal automat, w mocnym trybie i idź na zasłużony odpoczynek. dodane 2021-12-09 20:25 leON22 napisał » 2021-12-09 20:22 No ja słabo... karton piwa i kopyrtki.Setki, 50-ki wszystko zależy jaki kto ma spust ![]() ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Skirider napisał » 2021-12-09 20:04 Witam. Podepnę się do tematu zmoim piecem. Podobnie jak u autora tematu taki sam piec 26kw i też dużespalanie. Dom 220m, nieocieplony, wegiel karlik. Prośba do szanownego grona forumowiczówo zerknięcie na ustawienia, ewentualne podpowiedzi co zmienić. Link do pieca: https://esterownik.pl/device/25870 Będę wdzięczny zapodpowiedzi. Na pierwszy rzut oka widać, że coś nie tak z zaworem 4D, 0% otwarcia no chyba że brak siłownika ? |
|||
|
||||
Skirider
![]() |
Zawór 4d z siłownikiem. Tez teraz przeglądałem wykresy i porównując do autora o mine zawór martwy a u autora wątku są jakieś zmiany.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Może spróbuj zmienić kierunek otwierania zaworu 4D w ustawieniach na przeciwny i restart sterownika. Jak nie pomoże to trzeba sprawdzić czy siłownik jest dobrze założony względem ułożenia przegrody zaworu?
|
|||
|
||||
Skirider
![]() |
Kierunek zmieniony, zawór ruszył. Czy coś według Ciebie jeszcze poprawić w ustawieniach?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Możesz dodać do Grupowego moc min.16kW ( 6x dmuchawa 38% ) , zwiększ min.temp.powrotu na 50st , a kotła podnieś na 55st
![]() PS. Czy grzejesz baniak CWU ? Bo przy ochronie powrotu przez pompę CWU temp.wody użytkowej będzie zbliżona do temp.kotła . Taki minus tego rozwiązania . Jak widzisz masz zadaną temp.CWU 35st a jest 41st :( |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
tplink napisał » 2021-12-09 18:07 Witam Nurtuje mnie trochę inna sprawa. W sterownikach ecoal 3.5 aktualna temperatura pieca jest wyświetlana w formacie np 59,36 a na sterownikach defro smart II w formacie 59,3 , i tu brzmi moje pytanie czy tylko sterowniki ecoal mają możliwość wyświetlania w takim formacie temperatury ? Pozdrawiam Witam. Odczyt do setnej a czujnik jak za Mieszka .... gdzie tu sens i logika. Przy takim czujniku to 1st.C to za duża dokładność. Jakby czujnik był cyfrowy ( np. DS18B20 ) to ja rozumiem. Więc nie ma co się podniecać. Pozdrawiam. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||