Forum eCoal.pl v3.5 Pomoc przy ustawieniach Eko Plus M 26 KW duże spalanie Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Ogniwo2021
|
Zmieniłem już na stałą temperaturę. W chwili obecnej w domu około 22 stopni z racji tego że dom nie jest ocieplony poza poddaszem niżej z temperaturą na grzejniki nie da rady zejść.
|
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
Ogniwo2021
|
leON22 napisał » 2021-12-09 15:00 Mógłbyś zerknąć na mój piec i zobaczyć to by tam można jeszcze poprawić? |
|||
|
||||
leON22
|
Myślę że Twój dom tyle potrzebuje ciepła i nic tu się nie ugra, niestety Ustawienia OK jak się dobrze pali w sensie wypala to nie ma co kombinować. Bez ocieplenia musisz się pogodzić ze spalaniem na takim poziomie. Przykład dom metrażowo podobny u syna okna 3szyby i ocieplony tylko stropodach styro 15cm, piec gazowy temp.zadana na kotle 55st wew. 23st, zużycie za listopad 2021 - 388m3 rachunek za gaz 815pln, czyli 2x tyle co u mnie.
|
|||
|
||||
Ogniwo2021
|
No nic trzeba pomyśleć o ociepleniu, może coś z czystego powietrza zwrócą. W zasypowym pewnie też podobnie spalało ale nie było wykresów to sie nie liczyło ile sie w niego pakuje
dodane 2021-12-09 15:18a jeszcze jedno pytanie, bo widziałem że niektórzy doradzają żeby usunąć szamot z paleniska, co to ma na celu? |
|||
|
||||
MateoKoc
|
Ogniwo2021 napisał » 2021-12-09 15:18 jeszcze jedno pytanie, bo widziałem że niektórzy doradzają żeby usunąć szamot z paleniska, co to ma na celu? Niektórzy twierdzą, że wtedy są mniejsze spieki. Za to inni mówią, że są niedopałki w szufladzie. Ja ich nie demontowałem i nie póki co nie zamierzam, ale jak kto woli. |
|||
|
||||
tplink
|
Witam
Nurtuje mnie trochę inna sprawa. W sterownikach ecoal 3.5 aktualna temperatura pieca jest wyświetlana w formacie np 59,36 a na sterownikach defro smart II w formacie 59,3 , i tu brzmi moje pytanie czy tylko sterowniki ecoal mają możliwość wyświetlania w takim formacie temperatury ? Pozdrawiam |
|||
|
||||
leON22
|
Jak widać tylko ecoal3.5 wyświetla temp.kotła z dokładnością do setnych.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
A to ma jakieś znaczenie, te setki ? A ja głupi myślał, że dziesiątki są OK
|
|||
|
||||
Skirider
|
Witam.
Podepnę się do tematu zmoim piecem. Podobnie jak u autora tematu taki sam piec 26kw i też dużespalanie. Dom 220m, nieocieplony, wegiel karlik. Prośba do szanownego grona forumowiczówo zerknięcie na ustawienia, ewentualne podpowiedzi co zmienić. Link do pieca: https://esterownik.pl/device/25870 Będę wdzięczny zapodpowiedzi. |
|||
|
||||
leON22
|
verb napisał » 2021-12-09 19:35 A to ma jakieś znaczenie, te setki ? A ja głupi myślał, że dziesiątki są OK Setki, 50-ki wszystko zależy jaki kto ma spust |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ale Ty już jedziesz na grupowym. Dziadowsko idzie, ale skoro się za to zabrałeś to chyba wiesz co i jak ? Automat się nie podobał ? To Ci może leon ręczny ustawi. Jak nie chcesz spędzić połowy życia w kotłowni, to odpal automat, w mocnym trybie i idź na zasłużony odpoczynek. dodane 2021-12-09 20:25 leON22 napisał » 2021-12-09 20:22 No ja słabo... karton piwa i kopyrtki.Setki, 50-ki wszystko zależy jaki kto ma spust |
|||
|
||||
leON22
|
Skirider napisał » 2021-12-09 20:04 Witam. Podepnę się do tematu zmoim piecem. Podobnie jak u autora tematu taki sam piec 26kw i też dużespalanie. Dom 220m, nieocieplony, wegiel karlik. Prośba do szanownego grona forumowiczówo zerknięcie na ustawienia, ewentualne podpowiedzi co zmienić. Link do pieca: https://esterownik.pl/device/25870 Będę wdzięczny zapodpowiedzi. Na pierwszy rzut oka widać, że coś nie tak z zaworem 4D, 0% otwarcia no chyba że brak siłownika ? |
|||
|
||||
Skirider
|
Zawór 4d z siłownikiem. Tez teraz przeglądałem wykresy i porównując do autora o mine zawór martwy a u autora wątku są jakieś zmiany.
|
|||
|
||||
leON22
|
Może spróbuj zmienić kierunek otwierania zaworu 4D w ustawieniach na przeciwny i restart sterownika. Jak nie pomoże to trzeba sprawdzić czy siłownik jest dobrze założony względem ułożenia przegrody zaworu?
|
|||
|
||||
Skirider
|
Kierunek zmieniony, zawór ruszył. Czy coś według Ciebie jeszcze poprawić w ustawieniach?
|
|||
|
||||
leON22
|
Możesz dodać do Grupowego moc min.16kW ( 6x dmuchawa 38% ) , zwiększ min.temp.powrotu na 50st , a kotła podnieś na 55st
PS. Czy grzejesz baniak CWU ? Bo przy ochronie powrotu przez pompę CWU temp.wody użytkowej będzie zbliżona do temp.kotła . Taki minus tego rozwiązania . Jak widzisz masz zadaną temp.CWU 35st a jest 41st :( |
|||
|
||||
gwarek
|
tplink napisał » 2021-12-09 18:07 Witam Nurtuje mnie trochę inna sprawa. W sterownikach ecoal 3.5 aktualna temperatura pieca jest wyświetlana w formacie np 59,36 a na sterownikach defro smart II w formacie 59,3 , i tu brzmi moje pytanie czy tylko sterowniki ecoal mają możliwość wyświetlania w takim formacie temperatury ? Pozdrawiam Witam. Odczyt do setnej a czujnik jak za Mieszka .... gdzie tu sens i logika. Przy takim czujniku to 1st.C to za duża dokładność. Jakby czujnik był cyfrowy ( np. DS18B20 ) to ja rozumiem. Więc nie ma co się podniecać. Pozdrawiam. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||