Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 skokowa praca zaworu trójdrożnego Subskrybuj | ||||
|
||||
jandomm
![]() |
Witam Dokonałem uruchomienia zaroru trójdrożnego zasilającego instalacje grzejników (nie mam podłogówki). Po ustawieniach zawór w czasie uruchomienia obiegu grzania co1 otwiera się na 100%. Po nagrzaniu i wyłączeniu się pompki obiegowej co1 następuje zamknięcie zaworu trójdrożnego (na 0%) ate też od tego momentu następuje stopniowy wzrost temperatury na kotle ( z 55 stopni do ponad 70 stopni ) jak i też podnosi się temperatura powrotu do kotła. Na wykresie wyraźne piki pracy w kształcie prostokątów. Mam pytanie : - czy zawór trójdrożny powinien zamykać się całkowicie w kierunku obiegu grzania po wyłączeniu się pompy co1 obiegu grzania grzejnikowego ???
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Udostępnij ster będzie łatwiej . Pompa CO1 ma pracować cały czas , a temp.za zaworem 3D ma być taka aby nie przegrzewała pomieszczeń . Wszystko zależy jaką funkcję w Twojej instalacji pełni zawór 3D , gdzie jest zamontowana pompa CO za nim , czy przed nim
![]() |
|||
|
||||
jandomm
![]() |
Pompa CO1 jest zamontowana za zaworem trójdrożnym.
Instalacja wykonywana 15-tat temu przy zakupie pierwszego pieca Ogniwo na ekogroszek. W bieżącym roku z uwagi na zużycie (rozszcelnienie) zmuszony byłem zakupić nowy piec. Tak więc w miejsce starego wstawiłem nowy i podpiąłem do istniejącej instalacji. Umiejscowiony zawór trójdrożny miał pełnić rolę mieszacza i utrzymywanie właściwej temperatury zasilania CO i na powrocie. Nowy sterownik dodpiąłem do zaworu trójdrożnego. Przez okres 1 miesiąca zawór był w pozycji pełnego otwarcia i niewykonywał żadnych zmian ponieważ był ustawiony jako "ochrona powrotu". Wywnioskowałem iż ustawienie zaworu trójdrożnego w systemie jako "ochrona powrotu" , ustawia zawór bez reakcji i jest zawsze w pełni otwarty. Po wycofaniu zaworu trójdrożnego z "ochrony" powrotu" nastąpiły skokowe otwierania na 100% w chwili załączania się pompy obiegowej CO i zamykanie (0%) w chwili wyłączania się pompy obiegowej CO. Aktualnie na dwa dni testuję utrzymywanie systemu w opcji " przed zamarzaniem na temp. 7 oC" Udostępnie sterowanie (ale muszę poczytać jak to wykonać) |
|||