Forum eCoal.pl v3.5 Temperatura powrotu - kalibracja czujników Subskrybuj | ||||
|
||||
Kdrabik
|
Witam, mam pytanie odnośnie czujnika temperatury powrotu. Czujnik jest umieszczony na króćcu, jak najbliżej kotła :
Po przeszukaniu forum, użyłem pasty termoprzewodzącej i zaizolowałem czujnik. Czy dodatkowo nanieść korektę czujnika ? I w zasadzie czemu te czujnik nie są montowane by mierzyły bezpośrednio temperaturę powrotu ?
|
|||
|
||||
gwarek
|
||||
|
||||
leON22
|
Czy bardzo dobrze to, bym się zastanowił? Jak widać, czy aby przylega dokładnie do tej mufy na powrocie kotła
|
|||
|
||||
Kdrabik
|
Trzyma się mocno po mojej poprawce i zaizolowaniu go. Tylko ta częstotliwość włączania się pompy ochrony powrotu mnie zaczyna denerwować , bo kaloryfery widocznie falują ciepło/zimno gdy owa pompa się uruchamia.
Obniżyć jej temperaturę włączenia na 40 stopni ? |
|||
|
||||
leON22
|
Zmień w ustawieniach zaawansowanych funkcję pompy mieszającej na kotłowa wtedy pompa będzie pracować non-stop Możesz też spróbować podnieś temp.min.powrotu na 56st czyli o 2st niżej niż temp.zadana kotła może wtedy nie będzie tak piłować. Jak jest to pompa elektroniczna, to przy takiej pracy ciągłym on/off jej godziny są policzone
|
|||
|
||||
rj1972
|
Witam. Poobserwuję ten wątek z ciekawością. Ja miałem fabryczną kalibrację kotła i powrotu 2.2. Obecnie mam 3.0 bo niestety na tych czujnikach są moim zdaniem duże straty. Przyznam, że czujnik powrotu mógłby być mniejszy bo lepiej by się wkomponowywał w profile kształtek typu mufka, kolano.
|
|||
|
||||
Kdrabik
|
A więc tak.
Zmieniłem funkcje pompy z mieszającej na kotłową. W kalibracji czujnik poszedł na +3.0. Obniżyłem temp kotła z 58 na 55 i będę obserwował |
|||