Forum eCoal.pl v3.5 Wysoka i niska temperatura kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Kociol1
![]() |
Witam mam kocioł ogniwo EPM 26 kw i palę w trybie ecoal i mam taki problem mam ustawiony kocioł na 58 st i kocioł dogrzewa sie do ok 70st po czym spada temp. do ko niekiedy 45 czy jest to normalne? Wydaje mi sie ze nie. Z gory dziekuje za podpowiedzi
|
|||
|
||||
Kdrabik
![]() |
Udostępnij sterownik, jakieś informacje o zabudowie kotłowni
![]() |
|||
|
||||
Kociol1
![]() |
||||
|
||||
gwarek
![]() |
Kiedy ostatnio czyściłeś kocioł. Może to wynika z zanieczyszczenia kotła. |
|||
|
||||
Kociol1
![]() |
No wlasnie dzisiaj wyczyścilem zobacze czy cos to da
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wg mnie źle ustawione parametry spalania i brak ochrony powrotu
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Nie idzie wejść na ster. Takie ruchy to chyba inny tryb niż ecoal, albo źle wybrany typ (choć to sprawa dyskusyjna w wielu przypadkach)
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Fakt coś kulawo działa podgląd, ale na bank ma automat podawanie 7s, korekta dmuchawy - 1%, tylko w podtrzymaniu postój 25min z tego co zdążyłem zauważyć.
|
|||
|
||||
Kociol1
![]() |
Panowie juz mnie to za przeproszeniem wkur...coś tutaj jest nie tak z tym moim kotłem.. A czy ochrona powrotu ma być właczona czy nie? Jak tak to przez co? leON 22 coś tam zauwazyles na tych moich ustawieniach?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Popraw połączenie z netem, to się zobaczy, teraz jesteś OFF
![]() |
|||
|
||||
babaj
![]() |
Czy czujnik temperatury kotła nie jest luźno, czy dobrze osadzony? Ochrona powrotu jest wyłączona. |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Ten kocioł ciężko się dogrzewa - dmucha a przyrost temp i spalin bardzo słaby, podobnie jak CO i CWU. Moim zdaniem trzeba poświęcić trochę czasu i napisać mały laborat co i jak tam jest zrobione (jak wyżej zresztą napisano). A najlepiej zrobić kilka fotek. Same ustawienia sterownika bez tego nie pomogą bo dmucha a nie grzeje. A jak już nagrzeje to przegrzeje. Chyba że faktycznie niewłaściwy wybór kotła w ustawieniach. Jeśli chodzi o ochronę powrotu to jest wybrana tylko pompa mieszająca a sam powrót w CO1 jest jak wyżej napisano wyłączony i trzeba by to włączyć (ustawienia zaawansowane - obwód kotła - ochrona powrotu). A moim zdaniem wybrać pompę kotłową. Wtedy może się zobaczy reakcję zaworu. I lepiej się nie denerwować bo nie wiadomo czy to sterownik czy instalacja.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Teraz widzę, że tam nie ma pompy mieszającej
![]() |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Strasznie dziwnie pracuje CWU od początku. Gdzie tam jest wpięty czujnik?
dodane 2021-11-17 20:58Tam jest problem w instalacji a nie w ustawieniach kotła. Faktycznie pompa CWU pracuje i dogrzewa powrót a sama temp. CWU nie rośnie a do tego wyciąga temp. z CO. Bez odpowiedzi użytkownika nie da się tego wyjaśnić. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Najpierw pisze, że go kociołek wkur... a teraz cisza w eterze, widać mu nie zależy
![]() dodane 2021-11-18 06:50@Kociol1 widzę , że wprowadziłeś moje zalecenia ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ooo, onlajn
![]() |
|||
|
||||
Kociol1
![]() |
Część Panowie przepraszam że mnie nie było ale taka praca leOn 22 ustawiłem tak jak mówiłeś i zobaczę co dalej...Na razie serdeczne dzięki jakbyście mogli jeszcze zerknąć później to będę waszym dłużnikiem😉
dodane 2021-11-18 12:29leON a co to jest ten maksymalny kąt otwarcia zaworu 4D? |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Skąd wiadomo, że nie ma 3 pompy? Przed chwilą sprawdzałem wykres i powrót piłował jak na typowej pompie mieszającej załącz-wyłącz (do godz.12.00).
dodane 2021-11-18 12:47Dlaczego czujnik CWU nie bardzo reaguje na zmiany. Mozna wiedzieć gdzie on jest zabudowany. |
|||
|
||||
Kociol1
![]() |
Ochrona jest ustawiona przez pompę cwu
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Ok. A ile masz fizycznie zabudowanych pomp w ukladzie i napisz gdzie jest zabudowany fizycznie czujnik CWU.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||