Forum Pello v3.5 Wskaźnik % w zasobniku Subskrybuj | ||||
|
||||
marion
|
Hej : )
Zanim przejdę do pytania uprzedzam, że jestem laikiem. To mój pierwszy sezon grzewczy, wcześniej korzystałem z ogrzewania sieciowego, ale po przeniesieniu do nowego domu wybraliśmy pellet, także za banalność pytań z góry przepraszam. Oczywiście zanim zdecydowałem się podjąć nowy temat sprawdziłem istniejące już wątki, ale mimo to nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Korzystam ze sterownika i wszystko testuję metoda prób i błędów. Myślę, że sporo już się nauczyłem, ale mam kłopot ze wskaźnikiem % pelletu w zasobniku. Przeczytałem, że powinienem zasypać zasobnik na full, a następnie wprowadzić ilość w ustawieniach w zakładce: ZASYP PALIWA DO ZASOBNIKA. Czyli wsypuję np 8 worków po 15 kg więc wpisuję wartość 120kg. Pozostaje do wpisania CZAS PRACY DO OPRÓŻNIENIA ZASOBNIKA i tu mam problem, bo nie wiem co wpisać. Czytałem, że przelicza się to według jakiegoś wzoru, inni podają od razu gotową, przybliżoną wartość do wpisania, a ja zdecydowałem zapytać, jak to właściwie jest? Pomoże ktoś? |
|||
|
||||
CzeslawH
|
Witam
Kiedyś Kolega Michal86 opisał całą procedurę łopatologicznie w linku poniżej: https://esterownik.pl/forum/posty,4855/ustawienia-kotla?m=129504#129504 |
|||
|
||||
radek-ka
|
Jeżeli test przesypu na 10min jest poprawny 1700g i w zasobnik mieści 120kg to 120*10 / 1.7 = 705min
|
|||