Forum eCoal.pl v3.5 Aktualna moc kotła. Subskrybuj | ||||
|
||||
gwarek
|
Witam. Szkoda że nie wiadomo z jaką aktualnie mocą grzeje kocioł. Na podstawie parametrów które sobie wyliczył sterownik pewnie łatwo to pokazać. Prośba o info. Pozdrawiam.
|
|||
|
||||
rj1972
|
Poczytaj w temacie na forum i odpal swoje statystyki a będziesz wiedział z jaką mocą pracuje kocioł.
|
|||
|
||||
gwarek
|
Witam. Faktycznie nie mam uruchomionej statyskyki. Niestety coś z wyszukaniem tego wątku mi ewidentnie nie leży. Prośba o info lub link. Dzięki. Pozdrawiam. |
|||
|
||||
rj1972
|
Spróbuj tutaj poczytać https://esterownik.pl/forum/posty,3438/ustawienia-bruli-kociol-tekla-?m=106687#106687. Wyrazie czego pytaj dalej. Najlepiej na stronie głównej w okienku szukaj wpisuj frazę której oczekujesz i być może znajdziesz już gotowe odpowiedzi.
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
gwarek napisał » 2021-11-04 18:25 Witam. Szkoda że nie wiadomo z jaką aktualnie mocą grzeje kocioł. Na podstawie parametrów które sobie wyliczył sterownik pewnie łatwo to pokazać. Prośba o info. Pozdrawiam. Statystyki mocy kotła są prowadzone w oparciu o dane wpisywane przez użytkownika. Dotyczy to ilości paliwa podawanego przez podajnik w ciągu jednej minuty oraz wartości kaloryczne opału. Do tego dochodzi sprawność kotła, która podczas liczenia statystyk jest ustawiana na poziomie 65% dla zimy i 45% dla lata. Są to wyliczenia obarczone błędem i na pewno nie można brać ich za wyznacznik mocy kotła. |
|||
|
||||
MateoKoc
|
PrzemekP napisał » 2021-11-05 22:27 Statystyki mocy kotła są prowadzone w oparciu o dane wpisywane przez użytkownika. Dotyczy to ilości paliwa podawanego przez podajnik w ciągu jednej minuty oraz wartości kaloryczne opału. Do tego dochodzi sprawność kotła, która podczas liczenia statystyk jest ustawiana na poziomie 65% dla zimy i 40% dla lata. Są to wyliczenia obarczone błędem i na pewno nie można brać ich za wyznacznik mocy kotła. 40% dla lata? Na samym dole w statystykach jest napisane, że 45%. |
|||
|
||||
PrzemekP
|
MateoKoc napisał » 2021-11-05 22:54 PrzemekP napisał » 2021-11-05 22:27 Statystyki mocy kotła są prowadzone w oparciu o dane wpisywane przez użytkownika. Dotyczy to ilości paliwa podawanego przez podajnik w ciągu jednej minuty oraz wartości kaloryczne opału. Do tego dochodzi sprawność kotła, która podczas liczenia statystyk jest ustawiana na poziomie 65% dla zimy i 40% dla lata. Są to wyliczenia obarczone błędem i na pewno nie można brać ich za wyznacznik mocy kotła. 40% dla lata? Na samym dole w statystykach jest napisane, że 45%. Racja moja pomyłka. Przepraszam. Już poprawiłem w oryginalnym poście. |
|||