Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  Defro Smart II  uszkodzony czujnik spalin Subskrybuj
2021-11-03 23:04
  siara1985 Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Witam
uszkodziłem dziś czujnik spalin  (zostawiłem otwarte drzwiczki dolne przy trybie zasypowym)
Niestety piec wyrzucił Awaria czujnika spalin i pomimo że ją potwierdzam od razu wskakuje znowu.
Mało tego zamknął zawór, przez chwilę go otworzył do 55% po 1 % i znowu zamknął. Pompę Co1 załączył.
Przez tryb awaryjny nie mogę otworzyć zaworu 4d, aktywować pomp, generalnie nic nie mogę.
A do momentu aż przyjdzie nowy czujnik chwiałbym mieć możliwość przepalenia w piecu, regulując powietrze przez klapkę.
Wiem, ze mógłbym ściągnąć siłownik z zaworu 4d, ręcznie go ustawić na otwarty, i rozpalić, jednak chciałbym mieć jakąkolwiek kontrole nad tym co piec robi.  Czy można nakazać mu sterowanie z pominięciem czujnika temperatury spalin a tylko w oparciu o temp. wody na piecu i jej tempie przyrostu, temp. instalacji i powrotu? Wg mnie gdy klikam, że potwierdzam alarm spalonego czujnika powinno wrzucić tryb manual a nie non stop wracać w awaryjny.
Piec Defro komfort Eko PZ 15KW sterownik Defro II

dodane 2021-11-03 23:04Tak dla ciekawych ostania temp. którą mam w historii na czujniku to 741 stopni :( więc miał prawo się spalić)
2021-11-03 23:13
  leON22 Posts: 6130 Ostrzeżenie: 3
Pewnie jak większość tu obecnych , nie czytałeś instrukcji obsługi kotła i sterownika W tym trybie powinno się wyciągać z czopucha czujnik temp.spalin żeby go nie usmażyć Niestety Tobie się to udało  Chciałbym Ci pomóc ale niestety, nie mam sterownika Defro2  W eCoal 3.5 w takim przypadku, wystarczy zmienić typ podajnika na Retortowy-Ręczny i wyłączyć Algorytm wygaszania kotła
PS. Możliwe , że Defro II ma podobnie pewny
2021-11-04 07:03
  siara1985 Posts: 10 Ostrzeżenie: 0

Możliwe że retortowy ręczny pójdzie.
Po prostu nie chce mi się demontować rusztu bo jeszcze trochę drzewa mam do wypalenia.
Chciałbym aby tryb zasypowy ruszyl bez czujnika 


2021-11-04 08:50
  leON22 Posts: 6130 Ostrzeżenie: 3
To spróbuj wyłączyć ten algorytm  wygaszania kotła w zasypowym i restart sterownika. 
2021-11-04 09:54
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Nie pamiętam dokładnie, ale chyba z 1 kilowym opornikiem w listwie pójdzie. O ile jest tam PT1000, jak PT100 to /10.
2021-11-04 10:12
  karoka65 Posts: 3379 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
siara1985 napisał » 2021-11-04 07:03

Możliwe że retortowy ręczny pójdzie.
Po prostu nie chce mi się demontować rusztu bo jeszcze trochę drzewa mam do wypalenia.
Chciałbym aby tryb zasypowy ruszyl bez czujnika 



Śmieciucha trzeba było sobie kupić jak chcesz drewnem palić. To  chyba jakiś jeszcze starszy gniot z defro bo kotłów z rusztem AWARYJNYM nie wolno już dawno produkować. Zwróć uwagę na nazwę tego ustrojstwa czyli  AWARYJNY.
2021-11-04 23:15
  siara1985 Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
 Piec ma zaledwie 6 lat i jestem z niego zadowolony. Ma palnik żeliwny ekoenergi który pali każdy węgiel jaki mu się wrzuci łącznie z miałem. Dostałem za darmo sporo drwna więc korzystam z funkcji zasypowy aktualnie.

Nie za bardzo rozumiem po co wyjmować czujnik przy takiej pracy.

Zasypuje odpalam i piec działa jak na ekogroszku. Jeżeli temp spalin przekrocY 350 przestaje dmuchać.  piec reguluje temp na grzejnikach sam otwiera zawór 4d. Bez czujnika będzie wariował.

Jest to piec 3 kategorii i można jeszcze kilka lat go legalnie użytkować. 
2021-11-04 23:48
  leON22 Posts: 6130 Ostrzeżenie: 3
siara1985 napisał » 2021-11-04 23:15

Nie za bardzo rozumiem po co wyjmować czujnik przy takiej pracy.

No to teraz pewnie zrozumiałeś , jak czujnik poszedł z dymem

Coś chyba Cię poniosło z tym wyłączeniem dmuchawy przy temp.spalin >350st . Przecież w tym trybie nie ma aktywnego regulatora temp.spalin  Chyba , że jest zaszyty w sofcie pewny Jak jestem w błędzie, to mnie poprawcie
Nie sprawdziłeś opcji wyłączenia algorytmu wygaszania kotła, o której pisałem wyżej  Skąd wiesz, że kociołek będzie świrował bez tego czujnika 
2021-11-05 07:04
  siara1985 Posts: 10 Ostrzeżenie: 0

Nie sprawdzałem nic z braku czasu a tym bardziej że dziś mam mieć czujnik w paczkomacie. kupiłem  w sklepie esterownik i blyskawicznie go wysłali. 

Co do działania na zasypowy jak spaliny osiągają ok 300 spada prędkość dmuchawy.
Po przekroczeniu około 350 dmuchawa się wyłącza.

Załączenie następuje  jak spadnie poniżej 300.  wszystko plus minus ileś tam stopni ale jestem pewny że tak to działa

Troche m3 drewna przepaliłem a czujika nigdy nie wyjmowałem.  spalil się przez moją niewage i niezamknięcie dolnych drzwiczek. 
2021-11-05 07:47
  leON22 Posts: 6130 Ostrzeżenie: 3
Rzeczywiście wyłączenie funkcji algorytmu wygaszania kotła w sterowniku i sprawdzenie "na sucho" czy ster wyjdzie z trybu alarmowego i wystartuje, zajmuje sporo czasu. Powodzenia życzę z nowym czujnikiem na pokładzie
PS. Proponuję montaż dodatkowego czujnika domykania drzwiczek dolnych  
2021-11-05 08:47
  siara1985 Posts: 10 Ostrzeżenie: 0

Ustawiłem  wygasanie kotła na nieaktywny niestety nic to nie zmieniło.
Awaria cały czas powraca i nie pozwala ręcznie sterować. 
2021-11-05 08:48
  leON22 Posts: 6130 Ostrzeżenie: 3
Robiłeś po zmianie reset sterownika? 
2021-11-05 08:56
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Nic nie da wyłączanie algo. W trybie zasyp ustawia się max temp spalin, i wiatrak jakoś próbuje tym procesem sterować. Zamiast czujnika za pierdylion złotych, trza było włożyć rezystor jak pisałem i po sprawie.
2021-11-05 10:12
  siara1985 Posts: 10 Ostrzeżenie: 0

Czujnik to raptem 80zł więc da się przeboleć a bardzo fajnie to pracowało. Za własne błędy się płaci.

Tym bardziej że niedługo przechodzę na ekogroszek a tam czujnik jest potrzebny (dobija mi temp do 200-220) czyli mniejsze straty w komin oszczędza opał.
Tylko zgłaszam sugestię, że można by wprowadzić algorytm zachowania się pieca przy takim uszkodzeniu (podejrzewam, że takich przypadków w skali roku kilka jest) i o ile przy temp 7-15 stopni mogę 2 dni bez pieca wytrzymać to przy gorszych warunkach pojawia się problem.
W tym roku już zdejmowałem siłownik z zaworu i rozruszałem go (był mocno zastany) bo siłownik stanął i nie dał rady go kręcić.  To już mój 2gi siłownik Honeywell pierwszy padł po 4 sezonach (zębatka w środku sie wyrobiła)

Może wystarczy oprzeć sterowanie o szybkość przyrostu temp pieca (łatwo napisać a przenieść to w soft pewnie kila dni pracy :/ )  Tym bardziej ze to ruszt awaryjny więc w razie awarii powinno się z niego dać skorzystać
2021-11-05 11:54
  leON22 Posts: 6130 Ostrzeżenie: 3
Myślalem, że po wyłączeniu algo wygaszania kotła, funkcje czujnika temp.spalin przejmie czujnik temp.kotła i on będzie regulował dmuchawą. Jak dobije do zadanej dmuchawa stop. Widać się myliłem _powiem
2021-11-05 17:47
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1

Po prostu zapomniałeś jak to jest. Bo niewielu z nas pali jeszcze w tym trybie. Ci co palą, wstydzą się o tym pisać na tym forum - i dobrze.

Do autora: nikt Ci już nic nie będzie poprawiał w działaniu zasypowca, ruszt awaryjny służy do spalania śmieci palnych w dzień, oraz śmieci palnych w nocy.
Idź i nie grzesz więcej, a najlepiej na spacer z wieczora i oddychaj głęboko.
2021-11-08 16:41
  siara1985 Posts: 10 Ostrzeżenie: 0

Nie pale śmieci na ruszcie. Od kilku lat sporo ludzi przechodzi na gaz, i tym sposobem mam darmowy/tani opał, bo na podwórku całe szopy drewna (rok temu paliłem dębiną i grabem ponad 20 lat czekały na swój czas w szopie).
do tego przez rok zbierają się deski, palety spod ekogroszku, za domem czekało ze 2m3 desek też przez lata bo grube, bo może się przyda, jest to czyste drewno chyba to ekologiczne jest.

A w okresach przejściowych gdy mamy te 7-15 stopni wystarczy przepalić i w domu ciepło a piec na ekogroszek mam przewymiarowany jak większość i średnio się sprawdza przy wysokich temperaturach. 
2021-11-08 19:18
  tplink Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
@siara1985 masz rację , palenie na ruszcie awaryjnym suchym drzewem to nic złego pod względem ekologicznym. Ja tak samo przez 3 lata palilem latem i i późną jesienią jak temperatury nie spadały za mocno. Drzewo miałem z rozbiórek starych wiązań na dachu. W tym trybie pomocna jest opcja "strefa automatycznej regulacji" gdy ustawimy ją np. na 3 stopnie to gdy mamy ustawioną temp 55 to kiedy temperatura będzie zbliżać sie do zadanej to dmuchawa stopniowo będzie zwalniać by nie przebić za mocno temperatury
Users on-line: