Forum eCoal.pl v3.5 OEPM 14kW - spadek temperatury przy podgrzewaniu C.W.U. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
ws1995
![]() |
rj1972 napisał » 2021-11-06 21:31 Nie mogę specjalnie się wypowiadać ale coś nie bardzo pasuje zabudowa zaworu 4D. Patrząc na zasadę zasilania zaworu prowo/lewo to tutaj zdecydowanie jest coś co może zastanowić ale nie do końca obserwując wykrey. Zasilanie CO w prawo a siłownik zabudowany jakby 90st. w lewo. To by sobie trzeba wirtualnie odwrócić. Zdjęcie zaworu 4D z zaznaczonymi kierunkami przepływu: https://ibb.co/2MRmpjX |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Sam zawór zasadniczo zamontowany jest dobrze, pytanie jak przegroda i siłownik.
|
|||
|
||||
ws1995
![]() |
gmaj22 napisał » 2021-11-07 08:08 Sam zawór zasadniczo zamontowany jest dobrze, pytanie jak przegroda i siłownik. Dwóch gości sprawdzało - hydraulik, który montował zawór i całą instalację, potem przyjechał z synem, który też po nim sprawdzał, zawór pracuje prawidłowo, więc chyba jest ok. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Nie wiem czego tu szukacie, ale jedno wiem: dobre bojlery potrafią "przydusić" lepsze kotły. Najlepiej zobacz jaki masz tryb spalania, a potem się dziw że brakuje mocy. Jak już jesteś spec w ręcznym, to sobie ustaw przynajmniej 1:6. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Tu akurat racja, zwłaszcza jak przepływ duży i wężownica/ dwupłaszcz wydajne. Tu albo trzeba w eCoal-automat ustawić, albo na retortowym ręcznym przepływ przez bojler zmniejszyć ewentualnie moc spalania zwiększyć.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Albo nic Grześku nie robić, bo nic złego się nie dzieje. Gdybym miał taki baniak u siebie, to inaczej ustawiłbym różnice zadanych CO/CWU, a na kreski specjalnie nie zaglądał. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wiktor ale teraz namieszałeś , włączyłeś priorytet CWU ( histereza #2 dałeś na 0 )
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
ws1995
![]() |
leon napisał » 2021-11-02 18:06 ws1995 Skoro się przelewa woda to czyli jest powietrze którego nie powinno być, na powrocie się przelewa ![]() Okazało się, że miałeś rację. Na powrocie za zaworem było trochę powietrza. Przed chwilą odpowietrzyłem i będę obserwować wykresy czy coś się zmienia. Ciszej faktycznie jest, zwracam honor. dodane 2021-11-07 21:03 leON22 napisał » 2021-11-07 19:31 Wiktor ale teraz namieszałeś , włączyłeś priorytet CWU ( histereza #2 dałeś na 0 ) ![]() ![]() ![]() ![]() Czytałem instrukcję, ale za namową innego użytkownika pomyślałem, że spróbuję. Wybacz za zablokowanie, musiałem coś kliknąć przez przypadek. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
@leon czasami uda się trafić w 10kę ale sam napisałeś że coś jest nie tak "Podczas dogrzewania C.W.U. słychać głośniejsze przelewanie powdy w układzie" tak, że Ameryki nie odkrył
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
janklos12
![]() |
verb napisał » 2021-11-07 09:27 Taki przykład przyduszenia, kocioł 20kw palnik batory , baniak 100litr dwupłaszczowy spalanie grupowe 8-16kw Nie wiem czego tu szukacie, ale jedno wiem: dobre bojlery potrafią "przydusić" lepsze kotły. Najlepiej zobacz jaki masz tryb spalania, a potem się dziw że brakuje mocy. Jak już jesteś spec w ręcznym, to sobie ustaw przynajmniej 1:6. ![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
Tak leON22, Ameryki nie odkryłem. Tak ja napisałem na priw do Wiktora, z taką ilością wody w CWU lepiej jest i praktyczniej dać CWU jako priorytet,czyli Histereza 2 na 0. W chwili grzania CWU sterownik zamyka zawór 4D i grzeje CWU nie godz tylko 20 min i nie wyłącza wszystkich pomp,zostawia CWU i ochronę powrotu
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
janklos12 napisał » 2021-11-07 22:15 Ten akurat radzi sobie świetnie, tryb spalania i dobry dobór robi robotę. Taki przykład przyduszenia, kocioł 20kw palnik batory , baniak 100litr dwupłaszczowy spalanie grupowe 8-16kw /\/\ Prior dla CWU robi większe szkody, niż pożytek. Rada warta bata. |
|||
|
||||
leon
![]() |
||||
|
||||
leON22
![]() |
Bardzo śmieszne tylko @ leon chyba zapomniałeś, że ten mój 120l baniak jest połączony kaskadowo z PC CWU Buderus 270l i zasila go w ciepłą wodą, a pompa tylko dogrzewa wodę 2x na dobę pobierając 1kWh, jak temp.zadana 50st Buderusa spadnie o wartość histerezy 5st
![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
Proszę sobie porównać grzanie CWU janklos12-100 L
![]() dodane 2021-11-08 22:25 Nie piję do Ciebie bo pamiętam że grzejesz kaskadowo a to jest całkowicie inny przelicznik mocy ale do całokształtu ![]() ![]() dodane 2021-11-08 22:30Jak wczoraj napisałem,większą pojemność baniaka CWU lepiej jest ustawić priorytet.Wybieram mniejsze zło, lepiej 20 min grzania piecem CWU niż całość godz |
|||
|
||||
leON22
![]() |
U mnie pompa CWU działa 24/24h i nie widzę w tym żadnego zła
![]() dodane 2021-11-08 23:18PS. W Twoich ustawieniach dziwi mnie jedno. Jak przy otwarciu zaworu 4D na 20% można mieć za nim temp. zbliżoną do temp.na kotle ![]() dodane 2021-11-08 23:22 ![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
Jak kiedyś napisałeś,nie ma identycznych instalacji. Znasz się na tym to powinieneś wiedzieć co i jak.Ja zrobiłem wszystko sam i pod siebie.Nic dodać i nic ująć
![]() ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Z waserwagą
![]() ![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
Cut" No i to CWU jest Wyłączone, to jak ma działać ten priorytet? " zakupiłem nowy wyświetlacz do sterownika i zamontowałem w salonie.Żona wybiera najbardziej wydajny dzień na fotofoltaike i wyłącza CWU a włącza grzałkę. Mam zaoszczędzonego woltika 1950 Kw
![]() dodane 2021-11-08 23:58leON22 pamiętaj jedno,rodzisz się głupi a umierasz jeszcze głupszy ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
@leon nie no dziś słońce świeciło jak nie wiem co
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||