Forum eCoal.pl v3.5 Lutowanie miedzi. Subskrybuj | ||||
|
||||
simko1
![]() |
Witam.Wiem że nie na temat ale wolę tu spytać niż na fa.....; bo tam to sami fachowcy , zresztą sami wiecie.Więc do rzeczy. Do instniejacej i pracującej instalacji CO wykonanej z miedzi i lutowanej potrzebuje wpiąć dodatkowy punkt. Najlepiej byłoby wstawić trójniki ale daleko do jakiegoś punktu gdzie można byłoby to rozkręcić. Znalazłem takie coś jak na zdjęciu i pomiędzy to wstawię trójnik(3xgz) i uszczelki z fibry lub gumowe.Dalej już pójdzie w pp.Robi ktoś z instalacjami? Sprawdzi się to. Bo fachowiec był i usłyszałem cenę to mnie przerosło, nie uważam że powiedział dużo bo wiem że też ma koszty, poprostu ja zarabiam za mało
![]() Tu link do tej złączki https://allegro.pl/oferta/polsrubunek-do-lutu-18x1-2-8497632196 |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Jeśli złącze będzie dostępne ( niezatynkowane) a sam nie czujesz się na siłach, żeby pokutować, to zastosuj złącza kompresyjne do miedzi lub obejmy typu Gebo. Złącza Sharkbite są dość drogie i wymagają starannego przygotowania końcówki rury.
|
|||
|
||||
simko1
![]() |
Więc tak zdjęcie po rozcięciu instalacji.
![]() Zdjęcie po moim pierwszym lutowaniu. ![]() Oczywiście czekałem aż cała woda z instalacji spłynie żeby było suchutko w trakcie lutowania. Po lutowaniu zapałem wodę i o dziwo nic nie cieknie. Instalacja już pracuje kilka dni i jest ok. Zaoszczędzone - 200zł Satysfakcja że samemu się coś zrobiło - bezcenne Za resztę zapłaciłem kartą 🤣 |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nie no szacun , sam bym tego lepiej nie zrobił
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
gwarek
![]() |