Forum  eCoal.pl v3.5  Czujnik BT2 po aktualizacji nie działa prawidłowo Subskrybuj
2021-10-24 12:10
  Walter Posts: 140 Ostrzeżenie: 0
Po aktualizacji softu, temperatura zewnętrzna przestała być widoczna na schemacie oraz w aplikacji (w okienkach?) Temperatura zewnętrzna widoczna jest jedynie w zakładce pokoje i nigdzie indziej. Próbowałem wykasować pokój i dodać od nowa czujnik, lecz bez skutku. Ktoś coś poradzi? 

2021-10-24 12:37
  radek-ka Posts: 109 Ostrzeżenie: 0
* Dodano możliwość parowania czujników radiowych z poziomu panela LCD (czujnik zewnętrzny oraz czujniki pokojowe dla obwodów CO1-CO6)
    Jeśli wcześniej czujnik był sparowany do pokoju a pokój przypisany do obwodu COx jako czujnik pokojowy należy
    w pierwszej kolejności usunąć pokój a dopiero później sparować czujnik ponownie przez panel LCD lub stronę eSterownik: Pokoje-Rozszerzenia
2021-10-24 12:51
  Walter Posts: 140 Ostrzeżenie: 0
Usunąłem pokój, założyłem nowy, czujnik paruje się z aplikacją jest widoczny w zakładce pokoje, ale nadal  ie ma go na schemacie i po dodaniu kafelka z temperaturą zew. Jest on pustu, brak wskazań. 
2021-10-24 13:32
  gmaj22 Posts: 2115 Ostrzeżenie: 0
Powinien się wyświetlać w " Pokoje/Rozszerzenia "
2021-10-24 13:52
  Walter Posts: 140 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2021-10-24 13:32
Powinien się wyświetlać w " Pokoje/Rozszerzenia "





Usunąłem pokój, posczas próby parowania w zakładce rozszerzenia wychodzi błąd i sprobój ponownie. Jedynie można dodać poprzez utworzenie pokoju wtesy się paruje. 
2021-10-24 14:21
  radek-ka Posts: 109 Ostrzeżenie: 0
Usuń pokoje i spróbuj z panela LCD przy kotle
2021-10-24 15:50
  Walter Posts: 140 Ostrzeżenie: 0
radek-ka napisał » 2021-10-24 14:21
Usuń pokoje i spróbuj z panela LCD przy kotle
mam stary rodzaj panela ten „zielony" nie ma tam żadne  funkcji dodawania pokoji. Na panelu także brak wyswietlenia temp. zew. 
2021-10-24 22:18
  piotrek83 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0

Skasuj pokój z czujnikiem i sparuj go przez rozszerzenia ale WAŻNE z poziomu www nie aplikacji. Przez apke pokazuje się błąd tak jak napisałeś, akurat temat ogarnąłem i przez www jest ok. 

Walter napisał » 2021-10-24 13:52
gmaj22 napisał » 2021-10-24 13:32
Powinien się wyświetlać w " Pokoje/Rozszerzenia "





Usunąłem pokój, posczas próby parowania w zakładce rozszerzenia wychodzi błąd i sprobój ponownie. Jedynie można dodać poprzez utworzenie pokoju wtesy się paruje. 
2021-10-25 12:52
  Walter Posts: 140 Ostrzeżenie: 0
piotrek83 napisał » 2021-10-24 22:18

Skasuj pokój z czujnikiem i sparuj go przez rozszerzenia ale WAŻNE z poziomu www nie aplikacji. Przez apke pokazuje się błąd tak jak napisałeś, akurat temat ogarnąłem i przez www jest ok. 

Walter napisał » 2021-10-24 13:52
gmaj22 napisał » 2021-10-24 13:32
Powinien się wyświetlać w " Pokoje/Rozszerzenia "


Zrobiłem jak pisałeś, czujniki zparowane po przez www, są widoczne, ale tylko podczas dostępu po przez przeglądarkę! , druga sprawa to to że można sparować tylko jeden czujnik pod obwód co1, nie można podpisać czujnika typem pomieszczenia. Czemu miała służyć ta zmiana? To pomyłma, po coś zmieniać skoto to działało, a instalacja czujników była intuicyjna. Temat  dalej nierozwiązany, gdy paruje po przez rozszerzenia, czujniki nie są widoczne w aplikacji 


Mam nadzieję że zostanie poprawianie działanie tych czujników w kolejnej aktualizacjj. 



Usunąłem 
2021-10-25 15:18
  seba Posts: 1407 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Do tej pory aby używać czujnika bezprzewodowego jako regulator pokojowy dla obwodu CO należało stworzyć pokój i następnie ten pokój przypisać do odpowiedniego obwodu CO. Nie można było tego zrobić lokalnie z panela bez aplikacji. Teraz jest możliwość parowania czujników używanych w regulatorach pokojowych przypisanych do obwodów CO1-CO6 bezpośrednio z panela. 
Nadal jest możliwość przypisania pokoju do danego obwodu CO i sterowania tym obiegiem w zależności od tego, czy pokój należy ogrzewać czy też nie. Ten sposób sterowania obwodami CO współpracuje z regulatorem pokojowym przypisanym bezpośrednio do obwodu CO. Możesz zarządzać temperaturą w pokojach niezależnie oraz kontrolować całą strefę CO przy pomocy dodatkowego czujnika temperatury.
2021-10-25 15:58
  Walter Posts: 140 Ostrzeżenie: 0
seba napisał » 2021-10-25 15:18
Do tej pory aby używać czujnika bezprzewodowego jako regulator pokojowy dla obwodu CO należało stworzyć pokój i następnie ten pokój przypisać do odpowiedniego obwodu CO. Nie 



Tylko dlaczego to nie działa? Tak jak przedtem? Dodałem czujniki poprzez (rozszerzenie) to są widoczne tylko przy podglądzie po przez przeglądarkę, a raczej nie o to chodzi? 
2021-10-25 18:46
  Wiciu9 Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
Jak mam przypisać  pokój do danego obwodu CO i sterować ogrzewaniem .
Na tą chwilę niema takiej opcji w ustawieniach .
2021-10-25 18:59
  PrzemekP Posts: 1305 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN

Pokoje ->Konfiguracja -> Obwody CO -> wybierasz który obwód CO ma uruchamiać danych pokój
2021-10-25 22:57
  Wiciu9 Posts: 56 Ostrzeżenie: 0

2021-10-26 07:58
  seba Posts: 1407 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Wiciu9 to co przedstawiłeś na zrzucie ekranu jest poprawne. Nie można ustawić strefy CO w pokoju, który nie ma czym sterować. Musisz do pokoju sparować głowicę lub przypisać przekaźnik albo listwę podłogową. Wtedy można sterować temperaturą bezpośrednio w pokoju i dodatkowo przekazywać informację do obwodu CO, czy pompa wymaga załączenia.
2021-10-26 09:07
  Wiciu9 Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
Przed aktualizacją miałem przypisany czujnik pokoju do obwodu CO i to działało .
Po aktualizacji brak takiej możliwości .
2021-12-03 17:54
  idemnato Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
[citace autor = "Wiciu9" date = "2021-10-26 09:07"] Před aktualizací jsem měl pokojový senzor přiřazený k obvodu CO a fungovalo to.
Po aktualizaci taková možnost neexistuje. [/ citace] Mám to úplně stejné a taky jsem na to ještě nepřišel. 
2021-12-03 20:52
  marco755 Posts: 126 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry , ja mam takie pytanko - kocioł ekom20kw , czujnik bezprzewodowy jak w temacie , najnowsza aktualizacja ., na schemacie temperaturę wyświetla , w zakładce pokoje nic nie pokazuje dopiero w następnej zakładce rozszerzenia jest kafelek . czujnik opisany jako salon , przypisany obwód co1 , czujnik ma sterować zaworem , pompa ustawiona na NIE  , nie mam żadnych głowic radiowych , listew , rozdzielaczy .
Dodam jeszcze że w aplikacji na androida , na pierwszej stronie z danymi temp wew. też jest wyświetlana ale w zakładce pokoje wyświetla sie salon ale danych brak .
Users on-line: ANDRZEJ_OST, AniPik, darszal77, derek71, gsolarski, krus, MateoKoc, meriodak, Miros17, rafal_985, smart1, Tuplice1, w84u