Forum eCoal.pl v3.5 Czesty problem przy braku odbioru ciepła ( zapłon paliwa ) Subskrybuj | ||||
|
||||
Piotras
|
Czy mógł by ktoś doradzić jakie powinienem mieć ustawienia w sterowniku
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
Moje zastrzeżenia:
1. Bardzo niska temperatura kotła. 2. Problem z czujnikami: temperatura kotła niższa od temperatury powrotu i CWU. 3. Bardzo długi czas pracy podajnika - 20 sekund 4. Bardzo długi czas pracy podajnika w podtrzymaniu - 30 sekund 5. Bardzo wysokie ustawienie dmuchawy w podtrzymaniu: 50%. 6. Algorytm wygaszenia kotła: Nieaktywny 7. Bardzo krótki czas reakcji zaworu 4D: 10 sekund Nie napisałeś nawet, co to za piec. Ps. Co do zapłonu paliwa, to czy klapa zasobnika na pewno jest szczelnie zamknięta? Czy odpowietrzenie zbiornika jest zamontowane? |
|||
|
||||
leon
|
MateoKoc Dużo osób myli czujnik tem powrotu a za zaworem
|
|||
|
||||
leON22
|
Akurat punkt 2, to stary problem - czujnik temp. kotła pewnie nie siedzi dokładnie na swoim miejscu, nie jest wsunięty do samego końca
|
|||
|
||||
Piotras
|
1. Czy ja wiem czy niska ? 45 ustawione a na piecu jest aktualnie 46,8
2. temp kotła 46.8 temp powrotu 40.5 a ustawione mam ze pompka od cwu chroni powrót przy minimalnej 40 CWU mam tak nisko bo wiekszej temp nie potrzebuje. 3. Jakie czasy proponujesz w grzaniu i potrzymaniu czy tez moc dmuchawy ?? 6. Algorytm wygaszania aktywowałem (zawsze aktywny ? ) 7. Czas reakcji tez własnie zmieniam na 5s ? dla podłogówki Piec na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym klapa jest na 100% szczelna sprawdzałem Odpowietrzenia zbiornika nie mam, Czy jest potrzebny ? jak tak to jaki ? Czujnik Kotła mam dokładnie dociśnięty Typ podajnika. który najlepiej wybrać ? teraz mam ustawione Retorowy Ecoal |
|||
|
||||
MateoKoc
|
Czas reakcji zaworu ja mam 60 sekund. Standardowo było ustawione 30 sekund.
5 sekund to ekstremalnie mało. Zawór tańczy, jak szalony. Co do temperatur, to przywołam instrukcję obsługi: "W celu ochrony kotła przed korozją niskotemperaturową należy utrzymywać na kotle temperaturę co najmniej 60 °C. Temperaturę wody powracającej do kotła powyżej 50 °C. W tym celu zaleca się zamontować w układzie zawory termostatyczne lub systemy mieszające np: pompę mieszającą lub zawór mieszający." Algorytm wygaszania kotła polecam ustawić "Tylko w grzaniu". Przy nastawie "Zawsze aktywny" piec będzie niepotrzebnie przepalał opał w podtrzymaniu, bo będzie myślał, że piec zgasł. Detekcja wygaszenia w podtrzymaniu jest zbyt konserwatywna. Jeżeli chodzi o czas podawania w grzaniu i podtrzymaniu, to można ustawić 5 sekund w grzaniu i 5 sekund w podtrzymaniu, ale 2 powtórzenia, a nie 1. Trzeba obserwować, czy to wystarczy i piec nie zgaśnie. Ja u siebie mam tak: "Tryb podtrzymanie Czas pracy podajnika 5 sek Czas postoju podajnika 60 min Czas krótkiej przerwy 30 sek Ilość powtórzeń 2 Moc dmuchawy 37 %" Możesz spróbować użyć moich ustawień podtrzymania. U mnie piec nie gaśnie przez wiele godzin przy takich ustawieniach. No, ale opał opałowi nierówny. |
|||