Forum eCoal.pl v3.5 Zawór 4D odcina ciepło a pompa podłogowa dalej miesza Subskrybuj | ||||
|
||||
Lester
|
Z hydraulikiem chyba źle zrobiliśmy instalację CO. Zasilanie podłogi jest na zdjęciu zaznaczkne na żółto. Po dogrzaniu pomieszczeń wewnątrz domu zawór się zamyka. Podłoga natomiast nadal pracuje. Czujnik do podłogi mam w wiatrołapie gdzie zawsze jest najchłodniej. Jak rozwiązać ten problem, aby po zamknięciu 4d i odcięciu zasilania ciepłem podłogi, zawór również przestał pracować, niezależnie czy wiatrołap jest dogrzany?
Proszę o pomoc. dodane 2021-10-22 20:27Zagląda ktoś tu w ogóle? |
|||
|
||||
mamut
|
Ech te super instalatory, u mnie też coś podobnego jest.
Możesz zrobić małe obejście przez niedomykanie zaworu. Zdejmujesz siłownik. Ustawiasz sobie zawór na jakiś minimalny kąt (20-30 stopni?), gdzie będzie dawać wystarczającą temperaturę dla podłogówki. Ustawiasz siłownik na 0, tak żeby odłączała go krańcówka i montujesz na zworze. Teraz blokujesz siłownik na tym dziwnym kącie (ja użyłem do tego ścisku stolarskiego i śruby która normalnie blokuje siłownik. Możesz u siebie kombinować z jakimś dodatkowym otworem w obudowie jeśli jest możliwość) Ustawiasz sobie w sterowniku max procent otwarcia zaworu odliczając wstępne minimalne otwarcie, bo krańcówka z drugiej strony będzie wtedy już dalej. Na koniec cieszysz się z druciarstwa jakie odstawiłeś, bo "spec", którego zatrudniłeś, a który miał się podobno znać, odwalił manianę. Enjoy |
|||
|
||||
gmaj22
|
Lester napisał » 2021-10-22 20:27 A co tu oglądać? Nieprecyzyjnie opisany problem i okrojone, nic niewyjaśniające zdjęcie. |
|||
|
||||
Lester
|
mamut napisał » 2021-10-25 11:40 Ech te super instalatory, u mnie też coś podobnego jest. Możesz zrobić małe obejście przez niedomykanie zaworu. Zdejmujesz siłownik. Ustawiasz sobie zawór na jakiś minimalny kąt (20-30 stopni?), gdzie będzie dawać wystarczającą temperaturę dla podłogówki. Ustawiasz siłownik na 0, tak żeby odłączała go krańcówka i montujesz na zworze. Teraz blokujesz siłownik na tym dziwnym kącie (ja użyłem do tego ścisku stolarskiego i śruby która normalnie blokuje siłownik. Możesz u siebie kombinować z jakimś dodatkowym otworem w obudowie jeśli jest możliwość) Ustawiasz sobie w sterowniku max procent otwarcia zaworu odliczając wstępne minimalne otwarcie, bo krańcówka z drugiej strony będzie wtedy już dalej. Na koniec cieszysz się z druciarstwa jakie odstawiłeś, bo "spec", którego zatrudniłeś, a który miał się podobno znać, odwalił manianę. Enjoy Dziękuję za odpowiedź. Liczyłem że uda się to załatwić poprzez jakieś ustawienie, aby pompy wyłączały się kiedy zawór 4D zostanie zamknięty. |
|||