Forum  eCoal.pl v3.5  Jaka temperatura za czujnikiem T1 Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2021-10-05 12:05
  szulczyk Posts: 191 Ostrzeżenie: 0
Witam,

Uruchamiam ogrzewanie na górze sa tam grzejniki, czujnik T1  będzie zainstalowny za pompa CO , zatem teraz jaka temperature za nim ustawić?
2021-10-05 12:14
  leON22 Posts: 4973 Ostrzeżenie: 1
Sam musisz to ogarnąć ile potrzebujesz żeby osiągnąć odpowiedni dla Ciebie komfort cieplny w pomieszczeniach na górze? Pytanie, czy na grzejnikach są zawory termostatyczne i czy grzejniki są odpowiednio dobrane mocowo do powierzchni pokoi? 
2021-10-05 12:31
  szulczyk Posts: 191 Ostrzeżenie: 0

leON22 napisał » 2021-10-05 12:14
Sam musisz to ogarnąć ile potrzebujesz żeby osiągnąć odpowiedni dla Ciebie komfort cieplny w pomieszczeniach na górze? Pytanie, czy na grzejnikach są zawory termostatyczne i czy grzejniki są odpowiednio dobrane mocowo do powierzchni pokoi? 





Dzisiaj na nich zamontontuje zawory temostatyczne , tak powinny byc odpowiednio dobrane , hydraulik mi powiedział jakie mam kupić.

A co w takim wypadku z ogarniczeniem temperatury podłogówki?

Zakładam że sie zna wiec jaka temperature na poczatek ustawić ?

2021-10-05 22:51
  leON22 Posts: 4973 Ostrzeżenie: 1
Sory Kamil jak się zna, to Ci wszystko fachowo wytłumaczy co i jak  O jakim ograniczeni temp. podłogówki piszesz ? Opisz jak teraz wygląda Twoja instalacja , bo ster... niewidoczny, a ja już nie pamiętam, czy masz 2 obiegi z 2 pompami CO, jedna do podłogi druga do grzejników  pewny
2021-10-07 08:19
  szulczyk Posts: 191 Ostrzeżenie: 0


Generalnie dużo się nie zmieniło , poniżej screen.
Właczyłem pompe CO i na razie odłaczyłem podłogowa.

I tak teraz mam czujnik T1 na tym trójniku czy powinien go przenieść za pompę CO ? Czy może zostać w tym samym miejscu? Teraz jak jest na trójniku to mi ograniczał temperaturę na podłogówkę za zaworem 4D a jak go przeniosę za pompę CO to będzie mi ograniczał na grzejniki a co mi ograniczy na podłogówkę?


Czy np musi być czujnik T2 teraz na trójniku aby ograniczał na podłogówkę?

I jaka kolejność pompę w sterowniku ustawić P1 jako pompa CO + zawór 4d i P2 jako pompa podłogowa czy nie ma to znaczenia?


Sterownik jest już online

 
2021-10-07 09:00
  leON22 Posts: 4973 Ostrzeżenie: 1
W tym układzie temp.zasilania CO (grzejniki) i podłogówki będą miały podobną temp.zasilana, bo wyjście jest za zaworem 4D a nim może sterować tylko jeden czujnik  
2021-10-07 09:06
  szulczyk Posts: 191 Ostrzeżenie: 0

leON22 napisał » 2021-10-07 09:00
W tym układzie temp.zasilania CO (grzejniki) i podłogówki będą miały podobną temp.zasilana, bo wyjście jest za zaworem 4D a nim może sterować tylko jeden czujnik  



Ok a miejsce usadowienia czujnika może zostać te same?

2021-10-07 09:13
  leON22 Posts: 4973 Ostrzeżenie: 1
Dla porównania możesz przepiąć ten czujnik raz na rurę zasilającą podłogę, potem na tą niżej od grzejników i porównać temperatury wg mnie będą podobne. Myślałem, że pompę CO na grzejniki masz na osobnym obiegu przed zaworem 4D, wtedy zawór 4D pilnowałby temp.podłogi np.30st, a w CO2 - grzejniki leciałaby temp.taka jak na kotle np.55st, zaworami termostatycznymi na kaloryferach ustawiasz odpowiednią dla Ciebie temp.wew.pomieszczeń, ot cała filozofia  
2021-10-08 20:09
  szulczyk Posts: 191 Ostrzeżenie: 0

A czy teraz mam dobrze ustawiony CO1 - pompa CO + zawór 4d i CO2 -pompa podłogowa czy powinien miec CO1 podłogówka +4d a co2 -CO ?

Kociołek coś nie chce ruszyc z temperatura

dodane 2021-10-08 20:09Po dołożeniu pompy podłogowej grrzejniki zimne od 2 godzin i kocioł maksymalnie dobilł do 51 stopni i spada i tak w kółko, co jest nie tak?
2021-10-08 21:24
  leON22 Posts: 4973 Ostrzeżenie: 1
Dziadek leON ruszył i chyba ruszyło 
2021-10-08 22:24
  szulczyk Posts: 191 Ostrzeżenie: 0

Niestety grzejniki zimne nadal ... :(

Ponizej wstepny schemat instalacji..

 
dodane 2021-10-08 22:24Ruszyly powoli...
2021-10-08 23:31
  leON22 Posts: 4973 Ostrzeżenie: 1
Spróbuj dać pompę CO2 od grzejników na wyższy bieg. 
2021-10-09 06:48
  verb Posts: 187 Ostrzeżenie: 1

szulczyk napisał » 2021-10-08 22:24
Niestety grzejniki zimne nadal ... :(....
Czego zasilanie podłogówki jest między 4D a pompą CO ?

szulczyk napisał » 2021-10-08 20:09
Po dołożeniu pompy podłogowej grrzejniki zimne od 2 godzin i kocioł maksymalnie dobilł do 51 stopni i spada i tak w kółko, co jest nie tak?
Obie 25/40, 25/60 ? Pewnie nie.

Zrobiłeś obieg jak wyżej, i teraz pomyśl co może być nie tak ;] Jak pisze Leon, wyrównaj przepływy regulując moc pompek, może zadziała, ale podłączenie jest złe. Już tu kiedyś była "dyskusja".
2021-10-09 09:21
  szulczyk Posts: 191 Ostrzeżenie: 0
Pompa co to grunfos alha 1 l 25-40 a podłogowa to grunfos um 3 

Jak powinien mieć to przerobione tak żeby sekcja z co była oddzielna jak sekcja z cwu?
2021-10-09 11:42
  verb Posts: 187 Ostrzeżenie: 1

Spójrz na schemat swojego kotła, masz po kolei na wyjściu: mieszająca, 4D, CWU, CO. Powrót podobnie, CO, CWU, z 4D, mieszająca. Tak ma być.
Kolejność jest bez znaczenia, ale 4D ma być osobnym obwodem. Za pompą CO to ew można podpiąć podłogę, przed nie. Powrót z podłogi i z CO też spięte do kupy ?
2021-10-13 08:07
  szulczyk Posts: 191 Ostrzeżenie: 0
Tak, teraz po wymianie płyty głównej sterownika mam problem z powrotem,czemu taka jest niska temperatura?
2021-10-13 16:11
  leON22 Posts: 4973 Ostrzeżenie: 1
Wszystkie powroty powinny być spięte w jeden jak wyżej napisał @verb, czyli z grzejników, podłogówki i cwu. Widocznie taka chłodna woda wraca z obiegów. Wyłącz pompę mieszającą, a włącz kotłową ( oczywiście mowa o funkcji pompy w ustawieniach ) wtedy ten powrót będziesz miał chroniony non-stop, bo cała ta huśtawka pracy zaworu wynika z cyklicznej pracy pompy mieszającej. 
dodane 2021-10-13 16:11Ps. Dodatkowo ster nie rysuje Ci wykresów i nie wiadomo co i jak? 
2021-10-13 19:08
  szulczyk Posts: 191 Ostrzeżenie: 0
Tylko teraz zauważyłem dodatkiwy problem  nie działają pompy co i podłogowa zachowują się jakby były wyłączone.

O co tu chodzi?

Przecież one się nie wybudzają powinny cały czas chodzić?
dodane 2021-10-13 18:22Ochrona powrotu ma być przez pomoe mieszającą? Dalej nie odpalą mi się pompa od CO i podłogówki 
dodane 2021-10-13 19:08Pompki CO i podłogowa nie działają w trybie automatycznym po wyjęciu karty SD jest alarm błąd karty SD i nic nie mogę zrobić 
2021-10-13 20:12
  leON22 Posts: 4973 Ostrzeżenie: 1
Przywróć ustawienia fabryczne, może pomoże pewny Widzę, że masz nową wersję oprogramowania 1.1.34.30, pewnie jeszcze nieoficjalna, bo jej nie ma na forum. Ciekawe co nowego wnosi 
2021-10-13 21:47
  szulczyk Posts: 191 Ostrzeżenie: 0
NIe wiem przywróciłem do fabrycznych pompki pochodziły pare minut i to samo

dodane 2021-10-13 21:47Temat rozwiazany ,chodziło o priorytet CWU, dzięki wielkie leON22
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: Jaro81