Forum eCoal.pl v3.5 Ogniwo eko plus m 20 kw Subskrybuj | ||||
|
||||
Damiano1
|
Witam jestem nowy pierwsze odpalenie i duże zużycie opału i dużo przestępuje. Moje pytanie jakie macie nastawy i jaki tryb wybrać by dobrze się paliło i nie dużo węgla szło. Pozdrawiam.
|
|||
|
||||
leON22
|
Ludzie, czy wy naprawdę myślicie, że na tym forum są wróżki i jasnowidze? Zero jakiejkolwiek informacji na temat instalacji, ogrzewanego budynku, opału no i w dodatku ster niewidoczny
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
Damiano1 napisał » 2021-09-25 21:52 Witam jestem nowy pierwsze odpalenie i duże zużycie opału i dużo przestępuje. Moje pytanie jakie macie nastawy i jaki tryb wybrać by dobrze się paliło i nie dużo węgla szło. Pozdrawiam. Zacznij od podłączenia sterownika do sieci. ¯\_( ツ )_/¯ |
|||
|
||||
krisgam
|
Witam Proszę szanowne grono o spojrzenie na moje wykresy od dnia wczorajszego po przejściu na ochronę powrotu cwu. oraz doradztwo w ustawieniu. Dane domu; nieocieplony z lat 60, cegła -pustka -pustak ; okna jednokomorowe , powierzchnia 160m2 ; ogniwo M 20kw ,
Dane instalacji ; układ otwarty; płyty grzejnikowe podwójne bez głowic , suma 14szt ; od pieca do pionów rury pp32 ; bez pompy kotłowej UWAGA; obwód CWU jest wpięty bezpośrednio za piecem a przed zaworem 4D przez pompke grundfos 1 bieg ;pompka C O elektronik 1 bieg ; 4D afriso z siłownikiem , opał groch z importu. Pozdrawiam |
|||
|
||||
MateoKoc
|
Widzę, że zawór 4D ma u Ciebie wściekliznę.
To nie jest normalne, żeby siłownik co chwilę zmieniał pozycję zaworu. Zmieniłbym czas reakcji na 60 sekund i współczynnik wzmocnienia na 0,5. |
|||
|
||||
krisgam
|
Ochronę powrotu pełni 4D a nie cwu, przepraszam za pomyłkę
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
krisgam napisał » 2021-10-02 21:45 Ochronę powrotu pełni 4D a nie cwu, przepraszam za pomyłkę To wyjaśnia zachowanie zaworu. Ochrona powrotu przez zawór 4D, to taki bajer, żeby było więcej opcji. Jeżeli nie masz pompy mieszającej, to wybierz ochronę przez CWU. Myślę, że ekspert leON22 potwierdzi. Ciągłe zmienianie pozycji zaworu z pewnością nie służy siłownikowi. |
|||
|
||||
krisgam
|
Okej . Wrócę do ochrony cwu. wcześniej już była tylko woda za gorąca. zrobiłem błąd że nie dałem kotłowej pomki.
|
|||
|
||||
leON22
|
Piętro niżej masz, temat o ochronie powrotu, poczytaj
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
Widzę, że masz ustawioną temperaturę kotła aż na 65 stopni.
Za oknem nie mamy -15. ¯\_(ツ)_/¯ |
|||
|
||||
krisgam
|
Słuszna uwaga. Będzie 56 , powrót min 50 , oraz ochrona cwu. Poczekajmy do poniedziałku , aż się wszystko ustabilizuje . wtedy prosze o spojrzenie na moje wykresy. pozdrawiam
dodane 2021-10-04 10:01Witam.Koledzy popatrzcie na moje wykresy i ustawienia. Co pozmieniać |
|||