Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Zasyp kotła i statystyki Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
mpajak
![]() |
Wiem, że informacje na ten temat pojawiły się na forum ale pogubiłem się już trochę.
Jak dokładnie wygląda sprawa zasypu kotła, ustawienia czasu spalania i statystyk? Panelu statystyk: Tam wpisujemy wartość zakupionego paliwa oraz ilość kg/min pracy podajnika. Żeby wyliczyć ten parametr muszę zasypać kocioł określoną ilością paliwa (np. 25 kg). Informację o zasypie wprowadzamy w sterowniku, ten resetuje na licznik czasu pracy podajnika. Kiedy cały węgiel się spali odczytujemy wartość licznika i dzielimy ją przez ilość zasypanego paliwa. Dobrze rozumiem? Kolejną sprawą jest zasyp podajnika i ustawienie odpowiedniej wartości. Jeśli podczas testu spalania w/w 25 kg licznik czasu pracy podajnika wskazał wartość 65 min, to tą wartość wpisujemy również przy zasypie? Jak wygląda później sprawa z dosypywaniem paliwa do zbiornika? Załóżmy, że w zbiorniku mam 50 kg paliwa, jeśli dosypię kolejne 50 kg, to wtedy koryguję czas do opróżnienia?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Trochę namieszałeś, w statystykach wpisujemy ilość, wartość i współczynnik do opróżnienia zasobnika. Ilość zasypanego paliwa dzielimy przez czas do jego opróżnienia, czyli np. 25kg przez np. 100min = 0. 25kg/mnin taki mamy współczynnik
![]() ![]() |
|||
|
||||
mpajak
![]() |
chyba już kumam o co chodzi! Dzięki
![]() |
|||
|
||||
EYE1961
![]() |
Witam , jako nowy pozdrawiam wszystkich forumowiczów . Moje pytanie dotyczy zakupów paliwa w statystykach . Mam zakupione 3t. eko różnej mocy , Zaznaczony do obliczeń jeden gatunek , czy po spaleniu tegogatunku węgla muszę zaznaczyć inny czy mogę jechać dalej na tym samym ?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Żeby statystyki dobrze działały i przeliczały musisz wybrać ( zaznaczyć ptaszkiem ) zasyp z którego aktualnie korzystasz , albo uśrednić moc 3t ( 25kW + 24 +21 ) : 3 = 70:3 = 23,3kW i edytować zakup ( zrobić jeden jako 3t z wyliczoną średnią mocą ) . Jak wolisz
![]() |
|||
|
||||
EYE1961
![]() |
Dzieki za szybką odpowiedź . Pozdro!
dodane 2021-09-26 14:35Uśredniłem moc , cenę i edytowałem - najprawdopodobniej zawiesiłem komputer na eSterowniku . |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Możesz jaśniej , przecież wszystko działa
![]() |
|||
|
||||
EYE1961
![]() |
A u mnie zakup jest , zasypy są a w statystykach bardzo duża luka. Parę dni w czerwcu i parę w lipcu się załadowało a reszta biała plama. A było wszystko .
dodane 2021-09-26 17:59Może przez noc ściągnie się reszta danych. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Widocznie , te zasypy nie zsynchronizowały się ( połączyły ) z edytowanym zakupem
![]() ![]() |
|||
|
||||
EYE1961
![]() |
Ptaszek obowiązkowo jest , zrobię zasyp i się zobaczy . Ok , dosypałem 50kg ,skorygowałem czas pracy podajnika . Zasyp widoczny , co dalej , zobaczymy.
|
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
EYE1961 napisał » 2021-09-26 19:51 Ptaszek obowiązkowo jest , zrobię zasyp i się zobaczy . Ok , dosypałem 50kg ,skorygowałem czas pracy podajnika . Zasyp widoczny , co dalej , zobaczymy. Przerwa od 19 lipca do 27 września jest najprawdopodobniej spowodowana tym, że węgiel który jest zaznaczony w tych zasypach nie ma podanego współczynnika podawania, lub zakup który był wykorzystwany w tych wpisach został usunięty. |
|||
|
||||
EYE1961
![]() |
Tak było , eko który byl wykorzystywany w tym czasie został usunięty z listy i wciągnięty do tego uśrednionego . Ogólnie nic się nie stało , staty działają od momentu wczorajszego zasypu i jest git. Dzięki za pomoc
![]() |
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
EYE1961 napisał » 2021-09-27 09:51 Tak było , eko który byl wykorzystywany w tym czasie został usunięty z listy i wciągnięty do tego uśrednionego . Ogólnie nic się nie stało , staty działają od momentu wczorajszego zasypu i jest git. Dzięki za pomoc ![]() Wystarczy edytować te wpisy i wybrać ponownie inny zakup - wykresy powrócą |
|||
|
||||
EYE1961
![]() |
Kurcze , nie za bardzo rozumie , Mam jeden zakup 1.06 i potem same zasypy , Czyli po kolei każdy zasyp edytować i na nowo zapisać a co z zakupem ?
|
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
Jak wejdziesz w edycję zasypu - jest opcja - zasypane paliwo - tam z listy wyboru wybierasz ten pierwszy zakup. Jeżeli to zrobisz, wszystkie wykresy powrócą w tej przerwie od lipca do września
|
|||
|
||||
EYE1961
![]() |
OK
dodane 2021-09-27 10:57Działa . WIELKIE DZIĘKI ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
@PrzemekP również thx za pomoc , przy okazji dowiedziałem się, czegoś nowego , bo na początku mojej przygody z eCoal , też miałem dziury w statystykach po scaleniu kilku zakupów w jeden i nie wiedziałem dlaczego tak się dzieje ? Myślałem , że zasypy z automatu połączą się z edytowanym zakupem , a tu trzeba jeszcze edytować zasypy .Teraz już wiem
![]() |
|||
|
||||
EYE1961
![]() |
Witajcie. Cuda dziwy dzieją się u mnie ze statystykami , od 8.10 występują dość znaczne przerwy w statystykach ( jakby brakowało zielonej farby ) . Najlepiej można to zauważyć przeglądając poszczególne dni . Nie wiem co o tym myśleć , moja wina czy cd kłopotów na esterowniku . Proszę o jakieś rady ! Pozdrawiam
![]() |
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
EYE1961 napisał » 2021-10-12 10:13 Witajcie. Cuda dziwy dzieją się u mnie ze statystykami , od 8.10 występują dość znaczne przerwy w statystykach ( jakby brakowało zielonej farby ) . Najlepiej można to zauważyć przeglądając poszczególne dni . Nie wiem co o tym myśleć , moja wina czy cd kłopotów na esterowniku . Proszę o jakieś rady ! Pozdrawiam ![]() Problemem jest karta SD w sterowniku. Są na niej jakieś śmieci, usługa nie jest w stanie wszystkiego odczytać - dlatego pojawiają się przerwy. Sugeruję sformatować kartę, lub wymienić na nową. |
|||
|
||||
EYE1961
![]() |
OK. Dzięki za radę !
dodane 2021-10-12 13:17Jeszcze pytanko , czy po formacie karty wszystkie dane pójdą w zapomnienie ??? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||