Forum  eCoal.pl v3.5  Ocena popiołu. Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 5Next pageLast page
2021-09-04 12:02
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Pompa teraz pokazuje zużycie 3w i 0m3/h czyli poprostu nie pompuje. Nie mam tylko pojęcia dlaczego, co jej się stało gdy załączyłem ochronę powrotu właśnie przez tą pompę. Wcześniej pracowała normalnie po tym zabiegu właśnie tak się stało. Wyłączyłem ochronę powrotu przez CWU ale pompa już nie zaczęła pracować normalnie. Naciskałem przycisk odpowietrzania na pompie ale bezskutecznie.. ponowne załączenie ręczne też nic nie daje.. nie mam pojęcia co robić...
dodane 2021-09-03 03:05A odgłos wydaje jakby pompowała..  
dodane 2021-09-03 06:14Wiec zapytam tak; temperaturę zadana cwu miałem 37 stopni czy włączając ochronę powrotu przez cwu gdzie min temp powrotu miałem na 53 stopnie mogło spowodować to że teraz nie działa? Tzn pokazuje przepływ 0m3? I slychac ja jakby pracowała ale woda w bojlerze się nir grzeje? Rura zasilania do bojler goraca jest ale powrót z bojler zimny, więc nie pracuje no tak myślę?
dodane 2021-09-03 06:15Bo czytałem już Pana wypowiedź w innym temacie że orzy ochronie powrotu cwu temp powinna być ustawiona na 50 przynajmniej.. czy to ze mną zadana 37 mogło to spowodowac?
dodane 2021-09-04 12:02Juz wszystko ok, pompka jak sie okazało była zapowietrzona. Mam jednak prośbę do jakiegoś doświadczonego kolegi, mianowicie na czym polega ochrona powrotu przez pompę cwu? Czy jak ona pracuje woda w bojlerze sie podgrzewa? I czy istnieje niebezpieczeństwo że podgrzeje wodę w bojlerze znacznie ponad temperaturę zadana.? Z góry dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam.
2021-09-04 17:36
  verb Posts: 237 Ostrzeżenie: 2
Przy włączonej ochronie przez CWU, temp CWU będzie zbliżona do temp kotła, jeśli nabija wyżej to kalibracja jest do pupy.
2021-09-13 18:31
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Mam jeszcze jedno pytanie. Dziś czyściłem piec, przeszedłem w tryb ręczny i zajęło mi to może z godzine. Piec wygasł. Gdy ponownie rozpaliłem temperatura zaczeła rosnąc i teraz moje pytanie: temperaturę mam zadaną 56 stopni na kotle tryb lato, podgrzewanie tylko CWU. Gdy sie rozpaliło temperatura kotła osiągneła 80 stopni i wtedy otworzył się zawór 4d na 100% ( prawdopodobnie żeby kocioł miał gdzie oddać ciepło) zawór był otwarty przez 10 minut może i teraz wszystko wróciło do normy. I pytanie Gdzie mogę ustawic temperaturę przy której otwiera się zawór 4d aby nie dopuścić do zagotowania wody?
2021-09-13 19:50
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Nie ma takiej opcji , możesz zmieniać tylko parametry które masz w ustawieniach Obwód CO1 - Zawór 4D .Zabezpieczenie kotła przed przegrzaniem jest zaszyte w sofcie sterownika . 
Cyt.: " * Po osiągnięciu temp 75 deg na kotle w pierwszej kolejności załączy się pompa CWU, dopiero przy 80deg załączą się pozostałe pompy"
2021-09-13 23:32
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Dziekuje bardzo
dodane 2021-09-13 23:32Jeszcze ostatnie pytanko. Jak zacznę grzać kaloryfery, dom 140m2 powierzchni do ogrzania , grzejniki stare dom nie ocieplony, jaką temperaturę na piecu ustawić żeby grzejniki były naotawde ciepłe..  myślałem o 70 stopni ale nie wiem czy to dobrze skoro już przy 75 piec włącza zabezpieczenia przed przegrzaniem..
dodane 2021-09-13 23:32?
2021-09-14 14:50
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Na kotle ustaw 60st , a temp.na grzejniki reguluj zaworem 4D tak żeby uzyskać w pomieszczeniach odpowiednią temp. przy nieocieplonym budynku zakres temp.może być różny ( mowa o ciągłej pracy pompy CO ) od 40 do 55st w zależności od temp. na zewnątrz . Twój sterownik ma tyle różnych możliwości żeby to ogarnąć , wszystko zależy od jego operatora,czyli palacza
2021-09-14 20:18
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
A mogę dać na kotle 60 i temperaturę zadana za zaworem 4d też 60? Bo obawiam się że przy mrozach 55 moze być za malo:(
2021-09-15 15:55
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Ustaw ile chcesz żeby w chacie było ciepło ale tak się zastanawiam po co Ci ten zawór 4D, skoro w grzejniki chcesz puszczać tylke samo co na kotle wtedy zawór będzie musiał być otwarty non-stop na 100 %  Jaka z tego oszczędność 
2021-09-15 23:35
  mamut Posts: 257 Ostrzeżenie: 0
@Marman skoro masz 4d z siłownikiem, to poczytaj do czego to służy. Tak na szybko. Spinasz z pogodówką zawór na krzywej grzania i dajesz na grzejniki tyle, żeby było w domu w sam raz. Przy pompach nowej generacji mniej pociągnął prądu przy pracy stałej niż jak będą musiały grzać zero-jedynkowo i co chwila rozpędzać wodę w układzie. A i jak nie będziesz bez potrzeby ładował 60 i więcej przy 10 za oknem, to i komfort będzie lepszy, bo powietrze nie będzie przesuszone.
2021-09-19 16:31
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Witam, moje kelner pytanie dotyczy grzejników, może jest tu ktoś kto się zna na grzejnikachbi zna odpowiedź na pytanie dlaczego na piętrze domu nie mogę na zaworze termostatycznym ustawić kryzowania na więcej niż 3?( skala 1-6) jak dam.wiecej niż 3 od razu przelewa się woda w grzejnikach tak że nie można tego słuchać..?
2021-09-19 16:48
  MateoKoc Posts: 207 Ostrzeżenie: 0

Marman napisał » 2021-09-19 16:31
Witam, moje kelner pytanie dotyczy grzejników, może jest tu ktoś kto się zna na grzejnikachbi zna odpowiedź na pytanie dlaczego na piętrze domu nie mogę na zaworze termostatycznym ustawić kryzowania na więcej niż 3?( skala 1-6) jak dam.wiecej niż 3 od razu przelewa się woda w grzejnikach tak że nie można tego słuchać..?



Próbowałeś zmniejszyć wydatek pompy?
U nas pompa CO chodzi na minimalnej wydajności i jest ok.

2021-09-19 17:36
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Pompę co mam na 3 biegu najwyższym ide dsc na 2 i zobaczę
dodane 2021-09-19 17:31Jak jest pompa na maxs pokazuje wznoszenie na 10m, dałem do połowy, pokazuje 5m wznoszenie, trochę ucichlo ale dalej przelewa, ciekawe, ale denerwujące to jest... pomóżcie:(
dodane 2021-09-19 17:36Jak jest pompa na maxs pokazuje wznoszenie na 10m, dałem do połowy, pokazuje 5m wznoszenie, trochę ucichlo ale dalej przelewa, ciekawe, ale denerwujące to jest... pomóżcie:(
2021-09-19 18:10
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Jak przelewa, masz zapowietrzony układ? U mnie też 3 poziomy i pompa CO pracuje na 1ce  
2021-09-19 18:30
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Może też mam ja dac na najmniejszy poziom? Zapowietrzona układ raczej nie, bo na grzejnikach mam odpowietrzniki i wszędzie idsiebtylko woda, a na każdym pionie mam na strychu odpowietrzniki i Ni z nich nie idzie powietrza brak..
dodane 2021-09-19 18:30Może też mam ja dac na najmniejszy poziom? Zapowietrzona układ raczej nie, bo na grzejnikach mam odpowietrzniki i wszędzie idsiebtylko woda, a na każdym pionie mam na strychu odpowietrzniki i Nic z nich nie idzie powietrza brak..
2021-09-19 19:25
  MateoKoc Posts: 207 Ostrzeżenie: 0
Marman napisał » 2021-09-19 18:30
Może też mam ja dac na najmniejszy poziom? Zapowietrzona układ raczej nie, bo na grzejnikach mam odpowietrzniki i wszędzie idsiebtylko woda, a na każdym pionie mam na strychu odpowietrzniki i Ni z nich nie idzie powietrza brak..


Spróbuj. Przecież nic złego się nie stanie z tego powodu.
Jeżeli na minimalnym przepływie będzie dobrze, to zyskasz podwójnie.
Pompa zużyje mniej prądu i będzie cicho.
2021-09-21 07:33
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Ucichło, zobaczymy tylko czy grzejniki u góry będą dobrze grzały..  tzn czy pompa da radę. I jeszcze orzybokazji zapytanie o krzywa grzania czy ktoś może mi przybliżyć co to oznacza?
dodane 2021-09-21 07:33Proszę spojrzeć na wykres, czy ktoś może mi powiedzieć co stalo się o 5.30 i później 6.30 ? Wszystko płynnie się układa a później nagle takie dziwne rzeczy.. nie mam pojęcia.. 
2021-09-21 08:04
  MateoKoc Posts: 207 Ostrzeżenie: 0
Marman napisał » 2021-09-21 07:33
Proszę spojrzeć na wykres, czy ktoś może mi powiedzieć co stalo się o 5.30 i później 6.30 ? Wszystko płynnie się układa a później nagle takie dziwne rzeczy.. nie mam pojęcia..


Masz włączoną ochronę powrotu poprzez zawór 4D?
2021-09-21 08:26
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Właśnie nie, mam wyłączona ochronę powrotu.
dodane 2021-09-21 08:26Ale jeśli spada mi temperatura cwu to pompa c.o się wylancza, i chyba zawor 4d się zamyka żeby dograć wodę. Może tu jest problem.. czy istnieje jakiś sposób żeby pompa c.o i cwu pracowały równocześnie? Może bym dał pompę cwu na najmniejszy stopień, mało pradu by brała, a woda w cwu miała by temo zblizona do temperatury kotła i powrót byłby ciepły cały czas  ale jak to ustawić? Bo aktualnie gdy zalancza się pompa cwu to pompa c.o się wylancza i nie wiem jak to zmienić.. 
2021-09-21 08:27
  MateoKoc Posts: 207 Ostrzeżenie: 0
Jaką masz Histerezę #2 dla CWU?

"Histereza dla uzyskania priorytetu CWU - załączenie pompy ładującej
CWU i wyłączenie pomp P1 i P2 nastąpi gdy temperatura na bojlerze
spadnie poniżej Temperatura zadana CWU minus Histereza #2 .
Ustawienie wartości na 30°C powoduje wyłączenie opcji priorytetu.
Zakres [0°C do 30°C]"
2021-09-21 08:34
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Mam ustawione tak; zadana temp 48, obniżona temp 3, histereza #1 3 stopnie, histereza #2 0 stopni. Czyli ta histereza #2 dac na 30 tak? Wtedy będą pompy pracowały rowniczesnie?
First pagePrevious page2 / 5Next pageLast page
Users on-line: alkapone, Grzegorz_Cz, Kornel2, krzynycz, krzysiek8621, MarekHoracek, mus102, panmarian, PMAZUREK, Radek1980, VIKOS