Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Kocioł ogniwo EKO pelet 18 kW Subskrybuj | ||||
|
||||
Bolonii1952
![]() |
Brak sterowania podajnika peletu
|
|||
|
||||
cobrags500
![]() |
Czy gdzieś można dokupić ruszt do palenia drewnem do tego pieca?
|
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Sam się nad tym zastanawiałem. Wydaje mi się, że najlepiej byłoby wyspawać taki o wymiarach komory minus jakiś cm z każdej strony. Wsadzić go od góry i położyć na tych skośnych płaskownikach u spodu komory. Wykręcić palnik i zaślepić otwór. Sterować pompmkami itp w trybie ręcznym. Myślę, że przy buforze tym bardziej zdałoby to egzamin. Tylko warunkiem jest suche drewno inaczej zakleisz cały kocioł i komin.
dodane 2022-06-01 10:59Tyle tylko, że musi być cały czas jakiś domownik żeby to ogarniał na bieżąco. |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Zapieprzycie wymienniki smołą i tak się zakończą te pomysły.
|
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Tak jak pisałem wyżej drewno musi być suche i musi być ktoś kto cały czas nad tym panuje i dorzuca po kawałku, dwóch drewna. Pali ogniem z uchylonymi dolnymi drzwiczkami. Wtedy smoła raczej nie groźna.
Ale to tylko moje przemyślenia. I tak u mnie to nie wypali bo dwa tyg mnie nie ma w domu następnie tydzień jestem. A żona mi tego nie ogarnie.. |
|||
|
||||
kubanos
![]() |
Daruj sobie ... szkoda pieca
|
|||
|
||||
cobrags500
![]() |
A jakby zalozyl dodatkowy ruszt i kladl tam drewno i zostawiał piec na automacie czyli normalnie palilby sie pellet ale przez to ze zapalałoby się drewno to szybciej by się nagrzewał piec. Czy ktiś ma taki. ruszt
|
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Musiałbyś wyspawać ruszt na nóżkach tak żeby był nad palnikiem.
|
|||