Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Nie przepala węgla do końca, pozostawiając koksik Subskrybuj | ||||
|
||||
Mariusz_PL
![]() |
Witam. Posiadam Ogniwo 26kW palę węglem z wesołej. Dobry węgiel, mało popiołu, ale nie spala mi go do końca - pozostawia w popielniku koksik. https://esterownik.pl/device/23829 Działa w systemie automatyczny, sterownik ECoal 3.5, próbowałem zmienić czas podawania z 5 sekund na 4sek, potem 3sek, ale to skutkuje skróceniem przerwy między podaniami (przy 5sek przerwa między podaniami 58sek, przy 4sek-przerwa 37sek, przy 3 sek- przerwa 25sek) i w efekcie i tak dalej w popielniku mam koksik. Z węgla jestem zadowolony, bo nie robi spieków. Ktoś ma pomysł, co mógłbym jeszcze spróbować? Węgla raczej nie chcę zmieniać
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Możesz zmienić tryb spalania na retortowy ręczny albo grupowy. W tym pierwszym masz możliwość ustawienia wszystkich parametrów czyli czasu podania i przerwy, w grupowym tylko ilości podań w zależności od zadanych mocy min i max, czas przerwy dla wszystkich mocy jest taki sam = 20s
![]() |
|||
|
||||
Mariusz_PL
![]() |
Zrobiłem trochę inny myk - dorobiłem na retorcie trzecią ściankę z szamotu od strony środka na wysokość około 3cm tak, że opał pozostaje dłużej na palenisku, i teraz wszystko przepala się prawidłowo. Trochę jestem sceptyczny do do trybów ręcznych, bo sterownik jest dość mądry, więc powinien robić maksymalnie wszystko za mnie, bez ustawień z mojej strony.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Sterownik "Dość mądry" to mało powiedziane, ale już sam palnik nie
![]() ![]() ![]() PS. Jak nie dopala , to nie prościej było dać więcej wiatru , czyli korekta dmuchawy na + ![]() |
|||
|
||||
Gorzyczki13
![]() |
https://m.facebook.com/groups/710386022493969/permalink/1611782545687641/?sfnsn=mo
|
|||