Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Aktualizacja - brak odczytu z czujnika zew. Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
2021-05-04 08:30
  KKIMCZ Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Niestety Mnichu to co piszesz nie działa. Usunąłem pokój z czujnikiem, potem sparowałem czujnik w rozszerzeniach aby sterował mi obwodem CO1, tylko że nie mogę go dodać do pokoju.
2021-05-04 09:45
  mnich Posts: 218 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Jak mamy elementy radiowe do zarządzania ciepłem takie jak głowice TH2,  listwy HB2, to w pokojach ustawiamy jakimi obwodami chcemy sterować, nie przypisujemy samych czujników do obwodów CO w sterowniku. Opcja przypisania czujników do obwodów CO w sterowniku jest dla tych co mają same czujniki. 
2021-05-04 11:58
  Ameno25 Posts: 2754 Ostrzeżenie: 0
mnich przed aktualizacja było tak że w opcjach obwodu C01 można było wybrać który czujnik ( pokój)  , steruje obwodem CO1 i też z tego czujnika była wyświetlana temp na schemacie , po aktualizacji tej opcji nie ma , a temp. na schemacie nie jest wyświetlana ,wyświetlana jest tylko temp. zadana pokoju w takiej grafice jak pokoje , można zrobić tak jak piszesz , czyli usuwamy pokój wchodzimy w rozszerzenia tam dodajemy czujnik przypisujemy go do obwodu CO1 i wtedy temp. jest wyświetlana na schemacie , ale pozbywamy się wtedy czujnika z pokoju i nie  ma co sterować głowica czy siłownikami , 
2021-05-04 14:47
  PrzemekP Posts: 1028 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Ameno25 napisał » 2021-05-04 11:58
mnich przed aktualizacja było tak że w opcjach obwodu C01 można było wybrać który czujnik ( pokój)  , steruje obwodem CO1 i też z tego czujnika była wyświetlana temp na schemacie , po aktualizacji tej opcji nie ma , a temp. na schemacie nie jest wyświetlana ,wyświetlana jest tylko temp. zadana pokoju w takiej grafice jak pokoje , można zrobić tak jak piszesz , czyli usuwamy pokój wchodzimy w rozszerzenia tam dodajemy czujnik przypisujemy go do obwodu CO1 i wtedy temp. jest wyświetlana na schemacie , ale pozbywamy się wtedy czujnika z pokoju i nie  ma co sterować głowica czy siłownikami , 

Ameno - wchodzisz do pokoju / zakładka konfiguracja  i jest tam sekcja Obwody CO tam możesz wybrać którym obwodem ma sterować dany czujnik.


A w Ustawieniach obwodu CO1 wybierasz że masz tylko pompę + zawór 4D. Czujnik w pokoju załatwia sprawę. Wskazanie, że ma sterować obwodem CO1 będzie włączało pompę CO1 w momencie gdy pokój (którykolwiek gdzie jest wybrany obieg CO1) będzie potrzebował ciepła.
2021-05-04 16:13
  Ameno25 Posts: 2754 Ostrzeżenie: 0
PrzemekP        dzieki ,  kurde nie zauważyłem że teraz tam  dopisuje się czujnik do obwodu COx , jest jednak nadal mały problem bo na głwonym schemacie nie wskoczyła temperatura rzeczywista z tego czujnika (pokoju ) 
2021-05-04 16:37
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
Piotr cyt. : "A w Ustawieniach obwodu CO1 wybierasz że masz tylko pompę + zawór 4D. Czujnik w pokoju załatwia sprawę."... może chodzi o to pewny
2021-05-04 16:40
  Ameno25 Posts: 2754 Ostrzeżenie: 0
sprawdzałęm , wtedy znika  ze schematu wyswietlanie temperatury oraz ta nowa ikonka z temperatura zadaną , ogólnie chodzi mi tylko o to że teraz na gównym schemacie nie wyswietla mi temperatury rzeczywistej , ogolnie nie jest mi to potrzebne i w niczym nie przeszkadza 
2021-05-04 19:34
  leon Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
Panie PrzemkuP może mi Pan wytłumaczyć dlaczego mam rozbieżność w temperaturze, pomiędzy czujnikiem a głowicą??
2021-05-04 22:31
  PrzemekP Posts: 1028 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Ameno25 napisał » 2021-05-04 16:40
sprawdzałęm , wtedy znika  ze schematu wyswietlanie temperatury oraz ta nowa ikonka z temperatura zadaną , ogólnie chodzi mi tylko o to że teraz na gównym schemacie nie wyswietla mi temperatury rzeczywistej , ogolnie nie jest mi to potrzebne i w niczym nie przeszkadza 

Przy takim układzie ta temperatura na schemacie nie ma sensu. Bo jaką temperaturę zadaną mamy pokazywać, jeżeli mamy kilka pokoi które są podpięte do CO1, a każdy pokój może mieć inną zadaną ??
Tak jak leON22 powiedział - trzeba wybrać w ustawieniach Pompa+zawór czy też sama Pompa.
dodane 2021-05-04 22:31
leon napisał » 2021-05-04 19:34
Panie PrzemkuP może mi Pan wytłumaczyć dlaczego mam rozbieżność w temperaturze, pomiędzy czujnikiem a głowicą??

O jakich rozbieżnościach mówimy??
2021-05-05 07:22
  Ameno25 Posts: 2754 Ostrzeżenie: 0
Panie PrzepekP  chyba się nie rozumiemy , wcześniej było tak że  jeden pokój   się wybierało i odczyt temperaury  z tego pokoju był wyświetlany na głównymi schemacie   jako temperatura dla obwodu CO1 , rozumiem ze w oparciu o tą temperaturę np  można było ustawić  na zaworze 4d temperaturę obniżona ,  a teraz  jest tak że proponujesz wylaczyc w obwodzie CO1  POMPE+Zawór4D ,  na schemacie nie ma więc wyswietlanej temp . w oparciu o jaki czujnik steruje sie temp obnizoną zawory 4d ?  
2021-05-05 08:33
  PrzemekP Posts: 1028 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Ameno25 napisał » 2021-05-05 07:22
Panie PrzepekP  chyba się nie rozumiemy , wcześniej było tak że  jeden pokój   się wybierało i odczyt temperaury  z tego pokoju był wyświetlany na głównymi schemacie   jako temperatura dla obwodu CO1 , rozumiem ze w oparciu o tą temperaturę np  można było ustawić  na zaworze 4d temperaturę obniżona ,  a teraz  jest tak że proponujesz wylaczyc w obwodzie CO1  POMPE+Zawór4D ,  na schemacie nie ma więc wyswietlanej temp . w oparciu o jaki czujnik steruje sie temp obnizoną zawory 4d ?  

Jeżeli masz czujniki w pokojach i w tych pokojach masz wybrany obieg CO to w momencie gdy wszystkie pokoje osiągną temperaturę zadaną, wyłączy się pompa oraz zamknie zawór 4D. Nie ma potrzeby temperatury obniżonej za zaworem 4D skoro żaden pokój nie będzie potrzebował dostaw ciepła. Jedynym wskazaniem będzie wskazanie czujnika przewodowego - temperatura za zaworem 4D.
2021-05-05 17:53
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
Panie Przemku ale czy to jest dobre rozwiązanie ? Mowa o wyłączeniu pompy CO i zamknięciu zaworu 4D . Osobiście wolę cały czas grzać utrzymując za zaworem 4d, odpowiednią na obecne warunki temp. wynikającą z krzywej , żeby zbytnio nie przegrzać pomieszczenia . Co mają powiedzieć palacze , którzy mają stare instalacje z dużym zładem wody w obiegu CO albo nawet nowe z podłogówką  Przecież ponowne rozbujanie takiej instalacji w/g mnie to niepotrzebna strata 
2021-05-05 18:49
  leon Posts: 261 Ostrzeżenie: 0



Czujnik jest w salonie,na schemacie wyświetla 22,7 a wejdę na pokoje i salon to jest 21,7
2021-05-05 21:59
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
@leon dostępnij sterownik , bo wygląda na to, że pokazujesz dwa różne czujniki  Print screen please
2021-05-06 08:16
  PrzemekP Posts: 1028 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
leON22 napisał » 2021-05-05 17:53
Panie Przemku ale czy to jest dobre rozwiązanie ? Mowa o wyłączeniu pompy CO i zamknięciu zaworu 4D . Osobiście wolę cały czas grzać utrzymując za zaworem 4d, odpowiednią na obecne warunki temp. wynikającą z krzywej , żeby zbytnio nie przegrzać pomieszczenia . Co mają powiedzieć palacze , którzy mają stare instalacje z dużym zładem wody w obiegu CO albo nawet nowe z podłogówką  Przecież ponowne rozbujanie takiej instalacji w/g mnie to niepotrzebna strata 

Jeżeli mamy instalację z głowicami i czujnikami w każdym pokoju i mamy sytuację, że wszystkie pokoje osiągnęły zadaną temperaturę - wszystkie głowice zamknęły swoje grzejniki - to jeżeli zostawimy włączoną pompę i otwarty zawór to co będziemy grzali ? Gdzie będzie przepływ wody ? 
Posiadając głowice zakładamy, że jeżeli jeden pokój będzie potrzebował ciepła to otworzy się jedna głowica i ilość zimnej wody napływającej do kotła nie będzie tak duży jakbyśmy otworzyli wszystkie głowice jednocześnie. Wiem, że taka sytuacja może mieć miejsca (chociażby po nocy, gdzie we wszystkich pokojach programator podnosi temperaturę - ale jest to rzecz której nie da rady uniknąć - można ustawić programator w każdym pokoju z przesunięciem o 30 minut - zamiast wszystko o jednej godzinie).
Temperatura za zaworem będzie wynikała albo z programatora lub z regulatora pogodowego i na tę temperaturę pokoje nie mają wpływu. 
Jeżeli w instalacji tylko część grzejników ma głowice a część ich nie posiada, to konieczne jest dołożenie czujnika bezprzewodowego / przewodowego do obwodu CO1 (lub innego). Dzięki temu czujniki i głowice w pokojach będą regulowały swoje obiegi a pozostała część będzie działała w oparciu o wskazania czujnika. Przy tym układzie trzeba pamiętać, że czujnik obiegu CO (przypisane bezpośrednio - a nie w pokojach) są nadrzędne. W momencie jak ten czujnik pokaże że temperatura zadana została osiągnięta pompa CO zostanie wyłączona i będzie wyłączona nawet jeżeli temperatura w pokoju (w parze z głowicą / listwą) spadnie poniżej zadanej. Ma to na celu zapobiegnięcie przegrzanie pomieszczeń bez dodanych głowic / listw.
2021-05-06 14:26
  leon Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
leON22 nie dwa różne czujniki, tylko jeden który wisi sobie na ścianie w salonie i jest sparowany z CO1. Druga temperatura jest z głowic też w salonie,szkopół w tym że jest taka różnica a jest zaledwie 4 metry jedno od drugiego

dodane 2021-05-06 14:26Panie Przemku wiem że jest Pan mądrzejszy ale nie zgodzę się z Panem w kwestii którą do leON22. Mam dom w którym pokój jest od północy i tam głowica praktycznie jest cały czas otwarta bo jest cień.Wszystko chodziło na cacy do aktualizacji
2021-05-06 14:34
  PrzemekP Posts: 1028 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
leon napisał » 2021-05-06 14:26
leON22 nie dwa różne czujniki, tylko jeden który wisi sobie na ścianie w salonie i jest sparowany z CO1. Druga temperatura jest z głowic też w salonie,szkopół w tym że jest taka różnica a jest zaledwie 4 metry jedno od drugiego

No to chyba odpowiedź na pytanie znalazła się sama. 4 metry różnicy ? jeden czujnik w głowicy - zamontowanej na zaworze tuż przy grzejniku? różnica 1 stopnia ? 
Czujniki w głowicy mają dokładność +/- 1 stopień, czujnik bezprzewodowy ma dokładność +/- 0,3 stopnia

leon napisał » 2021-05-06 14:26

dodane 2021-05-06 14:26Panie Przemku wiem że jest Pan mądrzejszy ale nie zgodzę się z Panem w kwestii którą do leON22. Mam dom w którym pokój jest od północy i tam głowica praktycznie jest cały czas otwarta bo jest cień.Wszystko chodziło na cacy do aktualizacji

Aż się zarumieniłem, nie trzeba było.
Nie do końca wiem jaki jest układ w domu - przydałoby się udostępnić sterownik żebyśmy wiedzieli jaki jest układ. Zakładam, że jest jeden czujnik przypisany jako czujnik dla obwodu CO. Żeby dogrzać wszystkie pomieszczenia, powinien być on umieszczony w najzimniejszym pomieszczeniu. Dzięki temu inne pomieszczenia zostaną dogrzane, głowice zamkną się, zostanie ostatni najzimniejszy pokój. Ale to tylko wróżenie z fusów (bo szklana kula się zepsuła)
2021-05-06 14:36
  leon Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
udostępniam
2021-05-06 14:43
  PrzemekP Posts: 1028 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
leon napisał » 2021-05-06 14:36
udostępniam

W którym pokoju jest czujnik do obiegu CO1 ?
I jaki jest ogólny problem ? 
Na szybko na pewno dziwnie wygląda ustawienie zaworu 4D. Otwarcie 20 % a temp za zaworem raptem o 2 stopnie niższa niż aktualna na kotle.
Dlaczego w jednym pokoju jest prawie 28 stopni mimo iż głowica pokazuje że jest zamknięta ?
Tak dużo pytań tak mało odpowiedzi.
2021-05-06 14:47
  leon Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
W tej chwili w moim przypadku jest czujnik zbyteczny,jeszcze nie było w okresie grzewczym by któraś głowica nie była otwarta w danej chwili
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
Users on-line: