Forum  eCoal.pl v3.5  Problem z osiągnieciem temperatury zadanej CWU Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2021-03-21 19:58
  GrzPal Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
Witam, od pewnego czasu nie potrafię osiągnąć zadanej temperatury CWU. Mogę prosić o podpowiedź co może być przyczyna takiej sytuacji. Dziękuję i Pozdrawiam
2021-03-21 20:28
  verb Posts: 187 Ostrzeżenie: 1
Jeśli czujnik siedzi gdzie ma, pompa pracuje (i jest obieg), a baniak nie pierdyknął, to innych powodów nima.
2021-03-22 06:36
  GrzPal Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
Zauważyłem, że mam ogólnie jakiś problem, ponieważ nie osiąga zadanej temperatury pieca + CWU, jedynie zadana temperatura Co jest OK. 
2021-03-22 08:40
  sebsa Posts: 705 Ostrzeżenie: 0
Rzeczywiście zacząłbym od sprawdzenia pompy CWU. Osobiście kiedyś spotkałem się z podobnym problemem. Musiałem rozkręcać i wkładać ją do miski z wodą. Wtedy ruszyła.
2021-03-22 08:54
  verb Posts: 187 Ostrzeżenie: 1
Skłaniam się ku sprawdzeniu baniaka. Tam wystarczy dziurka jak od szpilki i takie są objawy jak widać u Ciebie. Przy układzie otwartym, przelewem coś poleci. Jak zamknięty, a nie wybił ZB, to nima tematu.
2021-03-22 11:28
  slaw007 Posts: 238 Ostrzeżenie: 0
GrzPal napisał » 2021-03-21 19:58
Witam, od pewnego czasu nie potrafię osiągnąć zadanej temperatury CWU. Mogę prosić o podpowiedź co może być przyczyna takiej sytuacji. Dziękuję i Pozdrawiam

Miałem podobnie. Dodatkowo zbiegło się to problem dogrzania powrotu przez pompę CWU. Okazało się, że filtr przed pompą CWU był zaj... szlamem (nie czyszczony kilka lat). Po czyszczeniu wszystko wróciło do normy. 
2021-03-22 12:26
  GrzPal Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
Dzięki. Zaczynam działać. Dam znać czy coś pomogło z tego co opisujecie
2021-03-22 15:17
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
Na którym biegu jest pompa CWU ? Gdzie zamontowany jest czujnik temp.baniaka ? Widzę na wykresach z przed 11-go że problem ten istnieje od początku. Może więcej informacji, co to za zbiornik , ile ma litrów , jak wygląda instalacja obwodu CWU  A tak to sobie będziemy znowu wróżyć 
2021-03-31 11:31
  GrzPal Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
Witam, filtr wyczyszcziony, pompa CWU wymieniona (poprzednia była bardzo wiekowa). Jakby delikatna poprawa, ale temperatury, zakłdanej nie osiąga. Pompa na II biegu, zbiornik Galmet 129l. Kocioł w nocy po przełaczeniu na tryb lato się wyłączył, źle był ustawiony, zobaczę teraz po nowych ustawieniach jak to będzie wyglądalo. Dodatko zauważyłem, dzisiaj, że trochę inaczej wskazuje temperatuę na sterowniku a inaczej na samym zbiorniku. Może tutaj jest jakiś problem. 

dodane 2021-03-31 11:31
2021-04-01 08:31
  verb Posts: 187 Ostrzeżenie: 1
A gdzie wsadziłeś czujnik ? Pociągnij ten analogowy do siebie, w jego miejsce wsadź od stera. Kalibracja może też potrzebna, cz.CWU możesz dać razem z T1, i sobie dostroisz.
2021-04-02 07:02
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
Tak się zastanawiam nad tymi czujnikami temp. powrotu i CWU , czy aby poprawnie są zamontowane w sterowniku w sensie , czy nie są zamienione miejscami  pewny Wg obecnych wskazań na schemacie , wszystko na to wskazuje , bo temp. "baniaka" przy ochronie powrotu, realizowanej przez pompę CWU jest zbliżona do temp. na kotle .



2021-04-02 10:58
  rynio Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
Po wykresie widać czujniki na 100% są dobrze podłączone. Wystarczy zmienić temp. zadaną kotła na 60-61 stopni lub zmniejszyć temp. baniaka na 51-52.  Różnica między temp. kotła, a baniaka powinna być co najmniej 5 niższa od kotła. I wszystko będzie hulało jak należy.
2021-04-02 15:05
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
Pewnie tak , w takim razie proponuję zmniejszyć bieg pompy CWU na 1
2021-04-04 09:34
  rynio Posts: 56 Ostrzeżenie: 0

                         leON22 to i tak nic nie da. Pompa będzie chodzić 24 h i nie osiągnie zadanej temp.



         GrzPal zrób jak napisałem wcześniej, zmień temperaturę kotła na wyższą lub zmniejsz temp. zadaną CWU i wszystko  będzie dobrze.

2021-04-04 10:09
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
Podstawowe pytanie , czy w obiegu CWU jest zamontowany zawór zwrotny 
2021-04-04 11:34
  leon Posts: 289 Ostrzeżenie: 0
leOn22 może być zamontowany jeśli CUW chodzi w systemie Programator, efektywne grzanie CWU jest jak napisał wyżej rynio. 
2021-04-04 11:46
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
Co z tego, że programator skoro obniżoną ma  ustawioną na zero to tak jakby go nie było  
2021-04-04 12:04
  rynio Posts: 56 Ostrzeżenie: 0

         leON22 zobacz u mnie ster. Ja nie mam zwrotnego i nic złego się nie dzieje. Jak jest pobór CWU to temp . spada.
Kwestia dobrego dobrania ustawień. Mam ochronę powrotu przez pompę CW.

2021-04-04 12:38
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
@GrzPal też ma ochronę powrotu przez pompę CWU i wysoką temp.na kotle pomimo to niską temp.CWU albo czujnik źle wskazuje temp.albo problem jest grubszy zapowietrzony zbiornik, słaby przepływ itp. 
2021-04-04 20:45
  leon Posts: 289 Ostrzeżenie: 0
leOn22 a z kąd GrzPal ma pociągniętą wodę do CWU? Z zaworu 4D? Może być opcja że pompka ciągnie wodę ciepłą na dom i zbyt mała ilość na CWU. Producent piecy na grzanie CWU przeznacza osobny kruciec który w naszych piecach znajduje się po lewej stronie wylotu spalin. Jeśli jest z tego krućca pociągnięte CWU, jesteś wstanie wyciągnąć do 0,5 stopnia różnicy między piecem a boilerem
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: Wito