Forum  eCoal.pl v3.5  Ochrona powrotu -pompa mieszajaca jak poprawnie zamontować ?? Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 4Next pageLast page
2021-02-18 18:54
  verb Posts: 235 Ostrzeżenie: 2
Niop, i powinieneś tam wpiąć pompkę. Będzie działać jako kotłowa, i przy 4D jest to wskazane. Możesz wpiąć między zasilaniem a powrotem, i będziesz miał mieszającą, ale to nie jest dobra opcja.
2021-02-18 18:58
  ramzes28 Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Nie rozumiem to jak to przerobić? Możesz to narysować gdzie to wpiąć żeby była kotłowa 
2021-02-18 19:11
  verb Posts: 235 Ostrzeżenie: 2
Po lewej masz wyjście z kotła (i tam masz po drodze CWU), na wprost masz zasilanie CO, po prawej powrót z CO, a w dół (pionowo od zaworu) powrót do kotła, i tam masz dać pompkę, która będzie robić jako kotłowa.
2021-02-18 19:18
  ramzes28 Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Czyli przecinam rurę z powrotu z zaworu 4D tam wpinam pompę ok ale co ona zmieni w tym miejscu? Bo mieszająca rozumiem dogrzeje powrót a ta kotłowa? 
2021-02-18 19:34
  verb Posts: 235 Ostrzeżenie: 2
A to tak... w sterowniku sobie zaznaczysz ochrona powrotu na wyłączona, a funkcja pompy dodatkowej ustawiasz "kotłowa". I zapominasz, nie biadolisz więcej na forum
2021-02-18 19:48
  ramzes28 Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Wszystko zrozumiałem wpisałem sobie w YouTube wzywam instalatora w następnym tygodniu i działamy
Bardzo dziękuję za pomoc
2021-02-18 19:48
  marco755 Posts: 126 Ostrzeżenie: 0
Mieszająca - dogrzewa powrót do temp . zadanej i się wyłącza (temp. ustawiasz w sterowniku ) , kotłowa pracuje non stop , powiedzmy na najniższym biegu i jest z reguły zawsze niższa o te kilka stopni od temp . kotła . Ogólnie zaleca się tę drugą opcję . Pierwsza opcja podobno jest "nie zdrowa " dla pomp elektronicznych . Samo zużycie prądu przy pracy non stop jest nie wielkie . Ogólnie warto założyć . 
2021-02-18 20:02
  ramzes28 Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Do montażu tej kotłowej wystarczą tylko te 2 zaworki odcinające i filtr przy pompie  tego zaworu zwrotnego nie montować?? 
2021-02-18 20:05
  verb Posts: 235 Ostrzeżenie: 2
Czytaj temat od początku, masz dokładnie napisane co jest potrzebne. Nie męcz już.
2021-02-18 21:19
  radek-ka Posts: 109 Ostrzeżenie: 0
Pompka powinna być zrobiona na powrocie z 4d (rurka pod 4d), jeżeli będzie przed 4d i CWU do powrotu pod 4d to wydaje mi się że może zaburzyć przepływ
2021-02-19 07:55
  ramzes28 Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Instalator zaproponował BYPASS gdybym stwierdził że to nic nie zmienia dołożenie tej pompy na tym powrocie 
2021-02-19 08:09
  verb Posts: 235 Ostrzeżenie: 2
Zobacz schematy ludzi co tu piszą, ramzes i marco mają kotłowe. Chcesz, eksperymentuj, Twoja wola.
2021-02-19 09:23
  marco755 Posts: 126 Ostrzeżenie: 0
Ja zdecydowałem się na pompę na powrocie bo ochronę powrotu miałem tylko przez zawór 4d , nie mam CWU . 
Żeby mieć te prawie 50 na powrocie a na grzejniki powiedzmy 38 przy zewnętrznej -8 to kocioł musiał chodzić na 70-72 stopnie . Teraz jest pompka (jako kotłowa , chodzi sobie cały czas ) , na kotle 60 , powrót 55 , na grzejniki tyle ile potrzeba nawet przy -15 , spalanie tak może około 2 kg na dobę mniejsze . 
2021-02-19 18:11
  gmaj22 Posts: 2108 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2021-02-17 17:54
ramzes, napisałem Ci co jest potrzebne, nie daj się namawiać na niepotrzebne elementy.

Dobrze prawi. Jak jeden obieg za 4D i nie ma CWU, to zawór zwrotny za pompą mieszajacą niepotrzebny.


Zapamietać sobie:
1/ jak 3D to dajemy przewałową za kotłem
    - 3D + CWU - to ZZ na powrocie z podłogówki oraz za pompą przewałową (oraz oczywiście na obiegu CWU)
2/ jak 4D i jeden obieg- to mieszająca na powrocie z 4D - zawór zwrotny za 4D oraz za pompą mieszajacą zbędny
   - 4D + CWU - ZZ dajemy na obiegach CWU oraz CO jak również za pompą mieszającą.
2021-02-24 18:45
  ramzes28 Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Dzisiaj założył instalator na powrocie z 4D pompę włączyłem w sterowniku jako kotłowa

Pompa kotłowa WILO 4 jaką moc ustawić na tej pompie?? 
Dziękuję wszystkim za pomoc 
2021-02-26 20:47
  gmaj22 Posts: 2108 Ostrzeżenie: 0
Jako kotłowa będzie w zasadzie chodzić non-stop. Nie pamiętam teraz, czy Auto-lato wyłącza ją przy obydwu opcjach, bo przy grzaniu tylko CWU, pracująca pompa kotłowa/mieszająca jest zbędna.
2021-02-26 21:37
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Dobre pytanie, sam jestem ciekaw 
2021-02-27 07:40
  verb Posts: 235 Ostrzeżenie: 2
ramzes28 napisał » 2021-02-24 18:45
... jaką moc ustawić na tej pompie??
Najniższa prędkość obrotowa, czyli jedynka. Chyba że założyłeś ten durny ZZ, to może "dzwonić", ale to się rzadko zdarza.
2021-02-27 09:10
  ramzes28 Posts: 51 Ostrzeżenie: 0


Zrobiłem Tak jak napisał gmaj22  4D + CWU - ZZ dajemy na obiegach CWU oraz CO jak również za pompą mieszającą założona pompa Wilo4 jak dam na 3 bieg to przy zadanej kotła 55c mam na powrocie 52 jak na 2 bieg to 48c

wszystko działa nic nie dzwoni ...


Jeśli chodzi o tryb lato to pompa co się wyłączyła a kotłowa dalej pracuje może się wyłączy jak temperatura spadnie poniżej 40c jak zawór się zamknie
2021-02-27 09:28
  verb Posts: 235 Ostrzeżenie: 2

Nie miałeś pompy kotłowej, nie miałeś tam ZZ i wsio gadało. Teraz masz pompę i dałeś ZZ. Możesz to jakoś po ludzku wytłumaczyć mnie tępemu ? Teoretycy zawsze mają dużo do gadania, ale poprzeć to dowodem jakoś trudno.

Kotłowa ma chodzić cały czas, te 3, czy 5W Cię zeżre ? Jak się ma 4D, to zadana na kotle powinna być wysoka, 60 i więcej - czym wyższa tym mniej otwiera się zawór, i powrót łatwiej domieszać do wyższej temp.

Pozdrawiam.
First pagePrevious page2 / 4Next pageLast page
Users on-line: anna1234, damhof6747, Dinner2, lrat, marekzu, piec-piec, PiotrDer, piotrgietka, rafalduda12, rebuc, Sahy, tomek860121