Forum  eCoal.pl v3.5  Bardzo duże spalanie Subskrybuj
2021-01-18 10:48
  Marcinek95 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam!
Jestem "szczęśliwym" posiadaczem kotła ekoplus M sterownik ecoal v3.5. Od odpalenia pieca (jakiś miesiąc) spala ciągle około 80kg ekogroszku na dzień. Myślałem, że tak ma być bo ustawienia fabryczne tak zalecały takie ustawienie. Potem trochę sam próbowałem kombinować ale nie wychodzi i dalej mniej więcej takie spalanie. Mój dom to piętrowy dom, ogrzewany tylko parter i 1 piętro, powierzchnia około 200 m2. Jestem załamany, nie wiem co mam robić. Spróbuję jutro albo jeszcze dzisiaj (jak wrócę z pracy) poustawiać Ethernet żeby łączył abym mógł Wam udostępnić ustawienia. Na razie zrobiłem tylko zdjęcia.
IMG_20210118_085210803.jpg
IMG_20210118_085155671.jpg
IMG_20210118_085148904.jpg
IMG_20210118_085121854.jpg
IMG_20210118_085107689.jpg
IMG_20210118_084957688.jpg
IMG_20210118_084955655.jpg
IMG_20210118_084953585.jpg
IMG_20210118_084951587.jpg
IMG_20210118_084949090.jpg
IMG_20210118_084946306.jpg
IMG_20210118_084939965.jpg
IMG_20210118_084937636.jpg
IMG_20210118_084933818.jpg
IMG_20210118_084930201.jpg
IMG_20210118_084927265.jpg
IMG_20210118_084925113.jpg
IMG_20210118_084922074.jpg
IMG_20210118_084825571.jpg
IMG_20210118_084822638.jpg
IMG_20210118_084819525.jpg
IMG_20210118_084815597.jpg
IMG_20210118_084810344.jpg
IMG_20210118_084805390.jpg
IMG_20210118_083724767.jpg
IMG_20210118_083722029.jpg

2021-01-18 11:25
  ooshy Posts: 154 Ostrzeżenie: 0

Dla trybu grzanie daj:
1. korekta dmuchawy 0%
2. czas podawania 7 sekund.

żadne naukowe rozwiązanie ale powinno pomóc. Jak powalczysz z podłączeniem do neta to będziemy dalej działać.
2021-01-18 11:44
  Marcinek95 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Z tym połączeniem będzie problem bo nie dam rady podłączyć pieca kablem do routera :/ 
2021-01-18 11:58
  ooshy Posts: 154 Ostrzeżenie: 0
to wepnij w kotłowni punkt dostępu (sto - sto pięćdziesiąt PLN), złap nim sygnał i puść w kabel. Brak dostępu do neta to poważne utrudnienie i pozbycie się ogromu możliwości jakie daje ten sterownik... Ale najpierw wydłuż czas podawania groszku... 3 sekundy to przy +10 a nie - 20....
2021-01-18 13:04
  slaw007 Posts: 238 Ostrzeżenie: 0
W trybie automatycznym czas podawania nie ma znaczenia co do mocy kotła. Wraz ze zmianą czasu podawania zmienia się czas przerwy między podaniami, tzn. wydłużając czas dwukrotnie, wydłużamy dwukrotnie czas przerwy pomiędzy podaniami.
2021-01-18 14:15
  Marcinek95 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
A nie wiecie dlaczego aż tyle ten piec spala? Bo wydaje mi się że te 4 worki ekogroszku za dużo trochę na dzień
2021-01-18 14:20
  janklos12 Posts: 495 Ostrzeżenie: 0
A co to za węgiel?
2021-01-18 15:16
  Marcinek95 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Groszek kupuje zawsze z PW Atex, Jowisz. Często zostawają takie spore grudki popiołu jak na zdjęciu
2021-01-18 15:17
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Wywal te cegły , zrób zdjęcie rur w kotłowni ,ale na miłość boską tak zeby było coś widać ,   jak jest zrobiona instalacja , jak idą rury itp , to ze masz pompkę i zawór 4d można napisać nie musisz robić zdjęć .
Dom docieplony ? podłowgówka czy grzejniki , trochę  wiecej danych .
Na palniku widać jeden wielki spiek 
2021-01-18 15:36
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Powiem więcej , wywal również te wsporniki do ich mocowania one także blokują spadający popiół  Reszta jak radzi @Ameno25 Proponuję również sprawdzić poprawność montażu czujnika temp. kotła , czy jest wsunięty do końca w dedykowane miejsce ( w zeszłym sezonie był wysyp takich "przypadków" ) .
PS. Ten spiek może być efektem działania termostatu wew. który wł/wył pompę CO po dogrzaniu pomieszczenia ( gdzieś na fotce widziałem typ reg. pokojowego - termostat zew. i cykliczna praca pompy CO 
2021-01-18 18:43
  Richard60 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
Marcinek95, ja też nie mogłem połączyć bezpośrednio rutera ze sterownikiem, za poradą sprzedawcy że sklepu komputerowego zestaw dwóch transmiterów za ok. 150 zeta. Polega to na tym, że jeden transmiter łączysz kabelkiem (wszystko jest w zestawie) z ruterem i wpinasz do gniazdka z prądem a drugi w kotłowni wpinasz do sterownika i też do gniazdka z prądem. Sygnał idzie z rutera do sterownika kotła przez instalację elektryczną domu. Wszystko jest opisane w instrukcji. Ja nie miałem żadnych problemów z połączeniem chociaż nie mam za wiele do czynienia z informatyką. Dzięki temu i poradom LEOna22 doszedłem do ładu że swoim piecem. Pozdrawiam i życzę powodzenia 
2021-01-18 18:53
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Nie jestem pewien ale ten router do gniazdka musi być chyba na jednej fazie pewny Tańszym rozwiązaniem jest Repeater (wzmacniacz) WiFi, warunek w kotłowni musisz mieć sygnał z głównego routera  
2021-01-18 18:54
  Richard60 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
Jak dodać zdjęcia do postu? 
2021-01-18 19:04
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Klikasz na wstaw obrazek ( zakładka na dole po lewej stronie - na lewo od YT )  , potem na dole masz na czerwono : dodaj nowe obrazki do tematu ( wybierasz plik - zdjęcie nie większy niż 1MB , jak za duży nie przejdzie musisz go wcześniej zmniejszyć jakimś programem ) albo odpowiednio ustawić rozmiar fotki w fonie . Potem dajesz OK , wszystko
2021-01-18 20:46
  piterekzioberek Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
To o czym pisał Richard60 to tzw. Powerline, czyli Ethernet przez sieć energetyczną. Ja też zastosowałem takie rozwiązanie ponieważ w piwnicy nie mam wystarczajacego sygnału WiFi aby repeater dobrze działał. Dlatego kupiłem na Allegro używane takie coś: Zestaw Wzmacniaczy sygnału WiFi Powerline. Nadajnik wpina się do gniazdka przy routerze i łączy z nim kablem ethernet, a odbiornik do gniazdka przy sterowniku od CO i łączy sie go kablem Ethernet ze sterownikiem. Odbiornik dodatkowo może rozsiewać WiFi w piwnicy, bo ma taką funkcję. Ale potwierdzam to o czym wspomniał leON22 - urzadzenia musza pracować na tej samej fazie. U mnie działa to rewelacyjnie. Ja kupiłem zestaw z trzema odbiornikami i wszystkie są wykorzystywane (każdy dodatkowo udostepnia swoje WiFi).
2021-01-18 21:21
  Richard60 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
A to fotki 
2021-01-18 23:43
  essek Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Też miałem problem z netem i chiński router Tenda kupiłem za 40zeta na aledrogo. Ustawiasz to na kablu jak najbliżej routera jako repeater. Zasięg mnie zadziwił, nawet wiercić nie musiałem..
2021-01-19 01:02
  Marcinek95 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Tak wygląda przyłącze, mam nadzieję że o to chodziło.

Https://images92.fotosik.pl/465/73d3483d8c8a75b4med.jpg
https://imgupload.pl/zdjecie/9OjMY
https://imgupload.pl/zdjecie/9ObVf
https://images90.fotosik.pl/465/3ea66ed4656f1464med.jpg


Ogromny problem mam z tym, że piec nie chce się nagrzać do zadanej temperatury. Jak widać żądaną na 64, a piec osiąga temperaturę max 60.9 potem spada do 60.4 albo i mnie i znowu rośnie do 60.9, już totalnie nie wiem co z tym robić.
https://imgupload.pl/zdjecie/9OFia
Ktoś wie co i jak ustawić żeby dogrzewał do tej żądanej temperatury i przechodził w tryb podtrzymania? Z dostępem do internetu już walczę, w środę powinno być załatwione.
2021-01-23 13:08
  slawjar1 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Cześć kolego zostaw nr tel. zadzwonię i spróbuję Ci pomóc
dodane 2021-01-23 13:08Witam kolegę ponownie. Przypuszczam, że z piecem sobie poradziłeś. Jeżeli nie to napisz to postaram się pomóc.
Users on-line: artmar68, borewicz88, Djdd, frenkiss, kolt86, Ogniwo111, ogniwo46, Pieetro85, sladkowski1984, Udvojice