Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Czujnik BT5 zainstalowany co dalej ? Subskrybuj | ||||
|
||||
gigiindahouse
![]() |
Witam
mam już zamontowany moduł radiowy oraz BT5. Moje pytanie co dalej ?
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Myślę że chcesz go użyć do sterownia temp. w domu. Aktywny masz jeden obieg grzewczy to trzeba go do niego przypisać.
dodane 2021-01-12 21:05Tak z ciekawości, kocioł 25kW to musi być potężna chawira? co chcesz zwojować tym jednym czujnikiem? |
|||
|
||||
gigiindahouse
![]() |
Dodając zrobiłem "pomieszczenie" w opcjach POKOJE i dodałem czujnik.
Potem w USTAWIENIACH > OBWODY CO1/CO2 dałem w ogólnych typ obwodu na pompa co + zawod 4d + reg pokojowy Czy tak to miało wyglądać? Ustawiłem również temperatury minimalną normalną i komfortową. Proszę kogoś bardziej kumatego o pomoc i podgląd na moje ustawienia. Z góry dziękuję i pozdrawiam. dodane 2021-01-12 22:48I kolejne pytanie po obserwacji że rośnie mi temp powrotu. Na ten moment mam 66 stopni gdzie w ustawieniach wpisane jest 58. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wogóle masz jakieś jaja z tą temp. powrotu obecnie 69st, a kotła 67st ( albo zła kalibracja albo czujnik temp. kotła źle zamontowany, nie dosunięty do końca w dedykowanym miejscu ) czyli wyżej niż temp.na kotle
![]() ![]() |
|||
|
||||
gigiindahouse
![]() |
leON22 napisał » 2021-01-12 23:31 Wogóle masz jakieś jaja z tą temp. powrotu obecnie 69st, a kotła 67st ( albo zła kalibracja albo czujnik temp. kotła źle zamontowany, nie dosunięty do końca w dedykowanym miejscu ) czyli wyżej niż temp.na kotle ![]() ![]() Instalowała mi to firma i specjalnie nic nie tłumaczyli. A ja sam tego do końca nie ogarniam... Kupiłem ten BT5 bo myślałem że jak ustawie to na piętrze u rodziców a to jest klatka która idzie od parteru do mnie na poddasze (ciepło idzie do góry) to jak u nich ustawię te 23 stopnie bo lubią ciepło, to jeśli temperatura będzie z czujnika to piec nie będzie na siłę się włączał i palił niepotrzebnie opał a jedynie jak temp znów coś spadnie. Bo widzę teraz że po ociepleniu ta temperatura się dobrze trzyma wieczorami jak rolety też dodatkowo są spuszczone. Ale chyba wyłącze ten BT5 i dam jak bylo bo powoli zaczyna mi chłodnąć w domu... i nie wiem co źle mam ustawione. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Pompa ma działać cały czas, za zaworem 4D musisz dobrać taką temp.żeby wew. uzyskać odpowiednią zadaną i jej ma pilnować czujnik temp.wew. ewentualnie wchodzić w obniżoną gdy temp.wew. zostanie przekroczona
![]() ![]() |
|||
|
||||
gigiindahouse
![]() |
To jak to zrobić żeby pompa działała cały czas ?
I rozumiem że USTAWIENIACH > OBWODY CO1/CO2 dałem w ogólnych typ obwodu na pompa co + zawod 4d + reg pokojowy ma być tak włączone ? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
W Obwody CO1-Zawór 4D - Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia - NIE
![]() |
|||
|
||||
gigiindahouse
![]() |
leON22 napisał » 2021-01-13 21:32 W Obwody CO1-Zawór 4D - Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia - NIE ![]() zrobiłem ale nie wiem o co chodzi ale jakoś powoli mi dogrzewa wodę w bojlerze. dodatkowo kilka pytań Czy programować czas temp wygodnej / normalnej / niskiej ? Jaką histerezę temp wewn zastosować ? I czy korzystać z temp zewnętrznej / czujnika zew. ? dodane 2021-01-13 22:29Ogólnie mam jakieś dziwne wrażenie że dużo strasznie dużo mi idzie w komin. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ustaw czas podania 5s, przerwa 30s, dmuchawa 36%, histereza kotła 0.2st podobnie temp.wew. albo 0st. Najpierw dopracuj jedną temp. np.normalną potem będziesz się bawił pozostałymi jak zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi
![]() PS. Wrzuć jakieś foty jak się pali. |
|||