Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Czujnik BT5 zainstalowany co dalej ? Subskrybuj
2021-01-12 17:50
  gigiindahouse Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Witam
mam już zamontowany moduł radiowy oraz BT5.
Moje pytanie co dalej ? 
2021-01-12 21:05
  karoka65 Posts: 3089 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Myślę że chcesz go użyć do sterownia temp. w domu. Aktywny masz jeden obieg grzewczy to trzeba go do niego przypisać. 
dodane 2021-01-12 21:05Tak z ciekawości, kocioł 25kW to musi być potężna chawira? co chcesz zwojować tym jednym czujnikiem?
2021-01-12 22:48
  gigiindahouse Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Dodając zrobiłem "pomieszczenie" w opcjach POKOJE i dodałem czujnik.

Potem w USTAWIENIACH > OBWODY CO1/CO2 

dałem w ogólnych typ obwodu na pompa co + zawod 4d + reg pokojowy 

Czy tak to miało wyglądać?

Ustawiłem również temperatury minimalną normalną i komfortową.

Proszę kogoś bardziej kumatego o pomoc i podgląd na moje ustawienia.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
dodane 2021-01-12 22:48I kolejne pytanie po obserwacji że rośnie mi temp powrotu. Na ten moment mam 66 stopni gdzie w ustawieniach wpisane jest 58.
2021-01-12 23:31
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
Wogóle masz jakieś jaja z tą temp. powrotu obecnie 69st, a kotła 67st ( albo zła kalibracja albo czujnik temp. kotła źle zamontowany, nie dosunięty do końca w dedykowanym miejscu ) czyli wyżej niż temp.na kotle  Pompy CO i CWU są na OFF, w przypadku tej pierwszej to nie jest dobre rozwiązanie. Chyba nie po to zamontowałeś zawór 4D i w/w czujnik temp.zew.żeby pompa CO zatrzymywała się po dogrzaniu pomieszczenia pewny
2021-01-13 00:13
  gigiindahouse Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-01-12 23:31
Wogóle masz jakieś jaja z tą temp. powrotu obecnie 69st, a kotła 67st ( albo zła kalibracja albo czujnik temp. kotła źle zamontowany, nie dosunięty do końca w dedykowanym miejscu ) czyli wyżej niż temp.na kotle  Pompy CO i CWU są na OFF, w przypadku tej pierwszej to nie jest dobre rozwiązanie. Chyba nie po to zamontowałeś zawór 4D i w/w czujnik temp.zew.żeby pompa CO zatrzymywała się po dogrzaniu pomieszczenia pewny




Instalowała mi to firma i specjalnie nic nie tłumaczyli. A ja sam tego do końca nie ogarniam... Kupiłem ten BT5 bo myślałem że jak ustawie to na piętrze u rodziców a to jest klatka która idzie od parteru do mnie na poddasze (ciepło idzie do góry) to jak u nich ustawię te 23 stopnie bo lubią ciepło, to jeśli temperatura będzie z czujnika to piec nie będzie na siłę się włączał i palił niepotrzebnie opał a jedynie jak temp znów coś spadnie. Bo widzę teraz że po ociepleniu ta temperatura się dobrze trzyma wieczorami jak rolety też dodatkowo są spuszczone. Ale chyba wyłącze ten BT5 i dam jak bylo bo powoli zaczyna mi chłodnąć w domu... i nie wiem co źle mam ustawione.
2021-01-13 10:05
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
Pompa ma działać cały czas, za zaworem  4D musisz dobrać taką temp.żeby wew. uzyskać odpowiednią zadaną i jej ma pilnować czujnik temp.wew. ewentualnie wchodzić w obniżoną gdy temp.wew. zostanie przekroczona Montaż czujnika temp.kotła musisz zweryfikować sam, bo w zeszłym sezonie był na Forum wysyp takich nie dopchniętych do końca czujników 
2021-01-13 20:41
  gigiindahouse Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
To jak to zrobić żeby pompa działała cały czas ?

I rozumiem że 

USTAWIENIACH > OBWODY CO1/CO2 

dałem w ogólnych typ obwodu na pompa co + zawod 4d + reg pokojowy 



ma być tak włączone ?



2021-01-13 21:32
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
W Obwody CO1-Zawór 4D - Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia - NIE  
2021-01-13 22:29
  gigiindahouse Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-01-13 21:32
W Obwody CO1-Zawór 4D - Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia - NIE  



zrobiłem ale nie wiem o co chodzi ale jakoś powoli mi dogrzewa wodę w bojlerze.


dodatkowo kilka pytań


Czy programować czas temp wygodnej / normalnej / niskiej ?
Jaką histerezę temp wewn zastosować ?
I czy korzystać z temp zewnętrznej / czujnika zew. ?

dodane 2021-01-13 22:29Ogólnie mam jakieś dziwne wrażenie że dużo strasznie dużo mi idzie w komin. 
2021-01-13 22:51
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
Ustaw czas podania 5s, przerwa 30s, dmuchawa 36%, histereza kotła 0.2st podobnie temp.wew. albo 0st. Najpierw dopracuj jedną temp. np.normalną potem będziesz się bawił pozostałymi jak zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi Jaki duży ten baniak CWU może trzeba zmienić bieg pompy CWU ?
PS. Wrzuć jakieś foty jak się pali. 
Users on-line: Djack, ogniwopelletjurek, rudmar1, teoo