Black Friday 2020: promocja na wybrane elementy do 50%!
Forum  eCoal.pl v3.5  Problem z t.zadana Subskrybuj
2021-01-12 14:28
  pikpik Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Witam kolegów.
Co może powodować, że kocioł nie osiąga temperatury zadanej ?. Zerknijcie na mój wykres.
2021-01-12 17:15
  karoka65 Posts: 3015 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Za chude nastawy panie kolego z dmuchania ciepła nima, trza wungla podrzucić a przelatuje przez ten piec jak przez durszlak, mała moc a spaliny 200, maskra.
2021-01-12 18:09
  pikpik Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
karoka65 napisał » 2021-01-12 17:15
Za chude nastawy panie kolego z dmuchania ciepła nima, trza wungla podrzucić a przelatuje przez ten piec jak przez durszlak, mała moc a spaliny 200, maskra.
Czyli zmniejsyzc przerwe lub zwiekszyc czas podania tak ?
2021-01-12 19:26
  janklos12 Posts: 476 Ostrzeżenie: 0
Poczytałem trochę twoje przeboje z kotłem i czy nadal masz dmuchawę wpa07?. Ja też mam Kotstala ale 25kw i u mnie za słaba była ta dmuchawka, zmieniłem na wpa06 i kocioł śmiga. Jest tylko mały minus ona nie nadaję się do trybu retorta ecoal. paliłem na grupowym 8/12kw dmuchawa 32/34% i było ok. obecnie mam inny sterownik skzp02 ale wpa06 jest nadal w mym kotle.
2021-01-12 20:48
  karoka65 Posts: 3015 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
WPA07 spokojnie obsłuży kocioł o mocy 25kW, co tam za palniki macie?
Janklos w automacie WPA06 też idzie ujarzmić, paliłem nawet nawet na fajce Pancerpola z WPA06 w automacie a podobno nie da się.
2021-01-12 21:27
  janklos12 Posts: 476 Ostrzeżenie: 0
Tak ale ja paliłem drobnym miałem i wpa07 nie miała siły przebicia, może i da się w automacie tą wpa06 ale nie chciało mi się w to bawić bo na grupowym szło super. Wpa06 to mocny wentyl i jak automat nie zwiększał mocy to było ok. ale im wyżej z mocą to u mnie było gorzej a na grupowym spalało ok. więc na tym zostałem. Teraz mam skzp02 fajny ster i jak się lubi grzebać to jest pole do popisu, ale jak kto nie lubi to misiek lepszy, po wymianie liczyłem na jakieś oszczędności w opale ale figa z makiem, spalanie jest takie samo. Kotstal to palnik ekoenergi ma.
2021-01-14 10:23
  pikpik Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Dosyć mocno musze dmuchac ta dmuchawa min. 48% inaczej sadza i się dusi. Ekoenergia 16KW u mnie siedzi.

dodane 2021-01-14 10:23Zmieniłem na grupowe z ręcznego i jest zdecydowanie lepiej. Jednak ustawiłem na czuja. Czy któryś z bardziej świadomych kolegów może zerknąć czy coś należy tam dopracować ? Ew. podpowiedzieć na co zwracać uwagę przy dostosowaniu grupowym ? ( jak czytac histogram ? )
2021-01-14 11:03
  verb Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Jak korona puści, to trzeba wysoko dmuchać, a efekty i tak są marne. Może warto sprawdzić ?
2021-01-14 14:57
  pikpik Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2021-01-14 11:03
Jak korona puści, to trzeba wysoko dmuchać, a efekty i tak są marne. Może warto sprawdzić ?
Było sprawdzane
2021-01-14 17:58
  janjan Posts: 98 Ostrzeżenie: 0
dlaczego 12 ominąłeś ?
2021-01-14 19:48
  pikpik Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
janjan napisał » 2021-01-14 17:58
dlaczego 12 ominąłeś ?
Gdzie ?
2021-01-14 20:34
  slaw007 Posts: 179 Ostrzeżenie: 0
W grupowym masz min.8, a max 16. Czyli z 12-tki nie korzystasz. Jak widać jak odpala 16, to Ci mocno przegrzewa.
2021-01-15 10:01
  pikpik Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
slaw007 napisał » 2021-01-14 20:34
W grupowym masz min.8, a max 16. Czyli z 12-tki nie korzystasz. Jak widać jak odpala 16, to Ci mocno przegrzewa.
Myślałem że działa to na zasadzie "od do", czyli jak min wybiore 12 to omine 8 tak ?
Users on-line: absolom, ANDRZEJ_OST, Bogumil3, bory13, horwat, kotel1111, Ludwa, Lukbud0225, Richard60, Rotaz, rysiekkpp, skodams