Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  Pello v3.5  Start palenia pelletem- świerzak Subskrybuj
2020-12-25 22:59
  robekkwiatkowski Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Tak jak w temacie drodzy Państwo zacząłem opalać dom pelletem.
Ogniwo 14 kW
Nowe budownictwo 130m2
Budynek dobrze docieplony- styropian grafitowy
Piec niestety ma duże zapotrzebowanie na opał. Około 30 kg na dzień. 
Hydraulik niestety nie zna się w temacie konfiguracji pello i zostałem z tym sam. 
Czy ktoś jest w stanie pomóc, sprawdzić czy wszystko jest dobrze skonfigurowane w piecu?
Jest możliwość rozbudowania schematu podłączenia całej instalacji w domu. 
2020-12-26 09:16
  radek-ka Posts: 98 Ostrzeżenie: 0
W ciemno nikt nie pomoże, musiałbyś zrobić zdjęcia instalacji, lub ją opisać ile grzejników, podłogówki jak jest kontrolowana temp na podłogę
2020-12-26 15:22
  Michal86 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
https://esterownik.pl/forum/posty,4855/ustawienia-kotla
2020-12-28 14:13
  robekkwiatkowski Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
@Michal86- śledzę wątek, niestety nie znalazłem rozwiązania problemu.
Przesyłam screeny instalacji.
Zawór 4D regulowany ręczenie, na grzejnikach termostatyczne głowice, czujnik temp. zewnętrzny i wewnętrzny
Parter-
2 rozdzielacze
- podłogowka
- 2 grzejniki
Piętro-
1 rozdzielacz: 5 grzejników





2020-12-29 15:01
  Michal86 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Rozumiem, że nie masz kotłowej na powrocie? Wyłącz pogodówke na piecu. Na kocioł zadaną 70 z histerezą załączenia 15. Histereze wyłączenia możesz dać na 2 albo na 0. Tryb palenia auto. Zmiany między mocami 5 i 10. Jak masz 4d ręczny to ustaw tak aby podczas rozpalania zawsze było ponad 40st( przy wyłącznonej ochronie powrotu). 
2020-12-29 15:36
  radek-ka Posts: 98 Ostrzeżenie: 0
Ja mam wątpliwości co do poprawności tej instalacji i raczej bym nie doradzał podnosić temp kotła, jeżeli temp. CO2 to temp podłogówki, to na wykresach widać tam nawet 47*C
2020-12-29 19:57
  robekkwiatkowski Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
"Ja mam wątpliwości co do poprawności tej instalacji i raczej bym nie doradzał podnosić temp kotła, jeżeli temp. CO2 to temp podłogówki, to na wykresach widać tam nawet 47*C"


Tak zgadza się temperatura podłogówki wzrasta powyżej zadanej. Jaka może być przyczyna tego? Dodatkowo czy jest sens dokupić siłownik proclick do zaworu 4D


"Rozumiem, że nie masz kotłowej na powrocie? Wyłącz pogodówke na piecu. "
Chodzi o pompę? Nie, nie została zamontowana. 
2020-12-30 11:46
  Michal86 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Aha. No na Twój schemat nie patrzyłem. Tylko na szybko na pello. Wydaje mi się, że w twoim przypadku i z tym co masz to 4d z słownikiem ster pogodowo na podłogę, grzejniki wpiąć przed zaworem. A najlepiej to 3d na podłogę i termostatyczny na powrót. Najlepiej jeszcze byłoby ze sprzęgłem. Zresztą niech wypowie się jakiś instalator, ktoś mądrzejszy.
dodane 2020-12-29 21:23
Michal86 napisał » 2020-12-29 21:14
Wydaje mi się, że w twoim przypadku i z tym co masz to 4d z słownikiem ster pogodowo na podłogę, grzejniki wpiąć przed zaworem.



I do tego pompa kotłowa.
dodane 2020-12-30 11:46Poszukaj sobie schematów podłogi + grzejniki. W internecie jest tego mnóstwo. Wybierz taki przy którym będziesz miał jak najmniej rzeczy do przerobienia. 
Users on-line: Jaro81, Kwimir, MarekNowakowski, Markos, mblazkie, mobildiesel, piec-piec, piotrek1982, rdz1, SCHICHAN, wlado07, zibi20061