Forum  eCoal.pl v3.5  Może ktoś zerknąć czy piec jest dobrze ustawiony Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2020-11-28 15:39
  drapik83 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Witam. Proszę o zerknięcie na instalację o nazwie PIEC U RODZICÓW.  Kocioł 14 kw działa od wtorku i jest podłączony do 25 letniej instalacji w starym domu z pustaka nie ceramicznego tylko z czasów PRL z ociepleniem styropianu 10 cm. . Grzejniki sztuk 9 niestety bez termostatów. Instalacja ma dwie pompki osobno cuw do bojjlera 120 l, a osobno grzejniki. Do tej pompki jest sterownik który ją wyłączy gdy w pomieszczeniu będzie zadana temperatura. Przy kotle  jest też zawór 3 D niestety bez siłownika. Martwi mnie trochę niska temperatura powrotu. Z góry dziękuję za pomoc. 
2020-11-28 19:31
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Prócz ecoala masz jeszcze dodatkowy sterownik ? A zresztą...
2020-11-28 20:20
  drapik83 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Dobra nie sterownik a REGULATOR POKOJOWY. Lepiej? 
2020-11-28 20:20
  leON22 Posts: 4973 Ostrzeżenie: 1
Pewnie termostat pokojowy, znowu ktoś zainwestował kasę w drogi termometr, jakby ecoal nie miał dedykowanych 
2020-11-28 20:51
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
A może go stek ma najtańszy termostat ,  taki z pokrętłem i skala temperatury , o wiele praktyczniejsze i wygodniejsze rozwiązanie niż wyciaganie telefonu i przestawianie temperatury , po drugie starsi ludzie maja problem z odczytem sms nie mowiac juz o obsłudze aplikacji do ustawien parametrów kotła , także  trochę pokory Panowie , 

2020-11-28 21:01
  drapik83 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Ameno trafiłeś w punkt. Najprostsze co może być z pokrętłem. Rodzice po 70. Dla ojca to nokia 3310 jest szczytem techniki. Ale ok. Można od razu pojechać po całości. Mimo wszystko dziękuję. 
2020-11-28 22:45
  toriman Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
@drapik83 - jak dla mnie wygląda to normalnie jak na spory dom. Różnica temperatury pomiędzy zasilaniem a powrotem to ok. 10 stopni - OK. Do grzejników załóż jednak głowice termostatyczne, a pompa CO niech zasuwa ciągle bo się kocioł będzie kiedyś szarpał niepotrzebnie = rezygnacja z termoregulatora nastawnego. Działa od wtorku to znaczy - od niedawna. Widocznie dom potrzebuje "wciągnąć" sporo ciepła w mury
2020-11-29 09:11
  Lesiu1986 Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Panowie zobaczycie mój piecyk? Dzisiaj awaryjnie się sam wylaczyl, w popielniku pełno węgla czystego. Mimo że wentylator niby działał.. Tryb wygaszania kotła mam tylko w grudniu.. 
2020-11-29 09:16
  leON22 Posts: 4973 Ostrzeżenie: 1
No to pewnie dlatego, bo powinno być tylko w grzaniu 
2020-11-29 09:18
  Lesiu1986 Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
A to fakt słownik zadziałał.. 
dodane 2020-11-29 09:18A to fakt słownik zadziałał.. 
dodane 2020-11-29 09:18A to fakt słownik zadziałał.. 
2020-11-29 13:45
  leON22 Posts: 4973 Ostrzeżenie: 1
OK , a tak na poważnie to dołóż jedno podanie w podtrzymaniu , i skróć czas pracy podajnika do od 5-10s w grzaniu Przy okazji zapytam masz dodatkową pompę mieszającą do ochrony powrotu, bo jakoś mi się nie wydaje żeby była ? Ten powrót u Ciebie wygląda bardzo kulawo 
2020-11-29 15:40
  drapik83 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Zrobione. Niestety pompy brak. Termostaty na grzejnikach będą ale dopiero po nowym roku najwcześniej. Może da się coś zrobić z tym powrotem 
bez tej pompy? . Przydałoby się z kilka stopni więcej. 
2020-11-29 18:14
  leON22 Posts: 4973 Ostrzeżenie: 1
@drapik83 nie ma to jak dobra komunikacja, pisałem do Lesia  
2020-11-29 19:24
  gmaj22 Posts: 2094 Ostrzeżenie: 0
drapik83 napisał » 2020-11-28 15:39
Witam. Proszę o zerknięcie na instalację o nazwie PIEC U RODZICÓW.  Kocioł 14 kw działa od wtorku i jest podłączony do 25 letniej instalacji w starym domu z pustaka nie ceramicznego tylko z czasów PRL z ociepleniem styropianu 10 cm. . Grzejniki sztuk 9 niestety bez termostatów. Instalacja ma dwie pompki osobno cuw do bojjlera 120 l, a osobno grzejniki. Do tej pompki jest sterownik który ją wyłączy gdy w pomieszczeniu będzie zadana temperatura. Przy kotle  jest też zawór 3 D niestety bez siłownika. Martwi mnie trochę niska temperatura powrotu. Z góry dziękuję za pomoc. 



W Twoim przypadku, a więc przy starej instalacji z grubych rur, braku głowic termostatycznych na grzejnikach, i budynku o sporej akumulacji ale nie najlepszej izolacji, to najrozsądmidn szum rozwiązaniem jest zainwestować w siłownik do mieszacza i sterować pogodowo. Żadnych dodatkowych termostatów, eCoal ma wystarczająco dużo opcji.
2020-11-29 21:50
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Trzeba pamiętać o tym że w  starym budownictwie gdzie kocioł jest w zazwyczaj w piwnicy , to ten dedykowany przewodowy czujnik temperatury do ecoal wcale nie musi byc najtańszym rozwiązaniem  zwłaszcza jak  nie mamy którędy poprowadzić przewodu , opcja wtedy jest kupić coś bezprzewodowego  , 
2020-11-30 17:09
  slaw007 Posts: 238 Ostrzeżenie: 0
Miałem podobny problem z przeprowadzeniem przewodu do czujnika pokojowego. Musiałem go doprowadzić na drugi poziom omijając pierwszy.  Do tego po przekątnej domu. Czyli dwa poziomy w górę plus druga strona domu. Najłatwiej wyszło mi puszczając przewód dachem pomiędzy dwoma kominami oddalonymi o 5 metrów
2020-12-03 09:33
  krzych_boch-og20 Posts: 124 Ostrzeżenie: 0
Jeżeli można to podepnę się. Wiem że są tu spece i już nie raz zwracałem sie o pomoc. niedawno robiłem mały remont intstalacji. To znaczy wymieniłem część rur ze stalowych na miedź. Głównie te które są w kotłowni i suterynie aż do pierwszego stropu. Reszta w stali i grzejniki też metalowe panelowe.Dom 150m nie ocieplony otynkowany ,ściana pustak z chaszu i przerwa 5 cm, okna plastik dwie szyby. Strop ocieplony styropian. Piec 20M zawór 4 drożny bez bojlera. Prosta instalacja. Dzięki waszej pomocy udało mi sie tamtego roku okiełznać ten piec i spalanie. Nawet przechodziłem na grupowe. Ale tego roku coś z tym grupowym nie tak. Dlatego palę w automacie. Eko groszek Karlik 24-26 teraz. 21 kg na dobę przy temp -5-7 Resztę można zobaczyć bo sterownik jest udostępniony. Problem jednak w tym że chcę przejść na ustawienia grupowe ,może coś przyoszczędzę. Ale czy to możliwe że dmuchawa przy 8 to tylko 29% i tak proporcjonalne po dwa oczka na każdej mocy w górę? A może coś jeszcze w automacie da się zmienić żeby mniej palił. Proszę o sprawdzenie tych moich ustawień. Z góry dzięki.
2020-12-03 09:50
  leON22 Posts: 4973 Ostrzeżenie: 1
Czemu tylko 29% wg mnie za nisko, przecież Karlik to nie słoma? 
2020-12-03 10:29
  krzych_boch-og20 Posts: 124 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2020-12-03 09:50
Czemu tylko 29% wg mnie za nisko, przecież Karlik to nie słoma? 

No pewnie tak ,ale jak dam więcej to spieki i zapada się kopczyk. W automacie też idzie na 29 no jasna sprawa że potem jak mu braknie to sobie podnosi ,ale na to już nie mamy wpływu. Natomiast w grupowym jak mam ustawione 8-29 , 12-31, 16-33 wyżej nie próbowałem to jakoś to idzie ale zauważyłem że przy grupowym i na piecu 60 to jak zawór się otwiera to powrót spada poniżej 40C (obniżona na zaworze 3C). I jeszcze takie pytanie czy lepiej jak na grupowym jest ustawione 8-12 to wtedy bardzo rzadko się odstawia czy lepiej dać 12-16 tylko że wtedy przebija o dwa 3 stopnie. Ale szybciej dochodzi do 60, Przy tej temperaturze i tych ustawieniach 12-16 to na grupowym odstawiał się po 2 lub 3 cyklach. Jak było cieplej to miałem 8-16 ale wtedy dłużej chodził a potem jak przeszedł na 16 to przebijał o 2-3C.


2020-12-03 10:57
  leON22 Posts: 4973 Ostrzeżenie: 1
Przy tak niskim nadmuchu nie masz syfu , sadzy w kotle  Krzychu, to może ustaw tryb ręczny
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: