Forum eCoal.pl v3.5 Może ktoś zerknąć czy piec jest dobrze ustawiony Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
leON22 napisał » 2020-12-03 10:57 Przy tak niskim nadmuchu nie masz syfu , sadzy w kotle ![]() ![]() Nawet nie ma, sam się dziwię i woda też się nie skrapla nigdzie. Czyszczę piec co zasyp to tak co 100kg. Popiołu też nie ma dużo moim zdanie bo nie pełna szuflada ze 100kg. Może szukam dziury w całym. Co do trybu ręcznego to pewnie bym się nie podjął bo to już wyższa szkoła jazdy .Dopiero co tamtego roku udało mi się okiełznać trochę to grupowe w czym jak pamiętam też i Twoja zasługa jest. Każde przjście z jednego trybu na drugi, zanim się to wszystko dogra to potrzeba czasu a ja nie mam za wiele. Prze zkompa nie zobaczysz jak sie pali na palenisku i tu jest problem. Dlatego chciałbym dopracować to co jest. Myślę że może to być też spowodowane tym że 20 tka na tę kubaturę jest za duży. Ale montowałem go z myślą o bojlerze i jeszcze jednym piętrze które teraz nie jest ogrzewane wcale, Spróbuję jeszcze raz przejść na grupowe ,może uda się zamknąć w 20kg tylko nie wiem na jakich mocach teraz palić i czy lepiej jak szybciej piec się odstawia przy grupowym czy jak idzie cały czas. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Na ręcznym podobnie jak z grupowym, trzeba dobrać odpowiednio proporcje : czas podawania, przerwa i moc dmuchawy. Z tym że tu kociołek nie musi czekać na dokończenie podawań w grupie tylko kończy zaraz po dobiciu do temp. zadanej plus czas na dopalenie ostatniego podania. Wg mnie ustawienia łatwiejsze niż grupowe
![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
leON22 napisał » 2020-12-03 11:38 Na ręcznym podobnie jak z grupowym, trzeba dobrać odpowiednio proporcje : czas podawania, przerwa i moc dmuchawy. Z tym że tu kociołek nie musi czekać na dokończenie podawań w grupie tylko kończy zaraz po dobiciu do temp. zadanej plus czas na dopalenie ostatniego podania. Wg mnie ustawienia łatwiejsze niż grupowe ![]() Tylko od jakich ustawień zacząć? Może coś doradzisz znając te ustawienia na których teraz chodzi. Dziś będę w domu aż do poniedziałku to może bym coś pokombinował. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Zacznij podobnie jak w grupowym jak na mocy 8kW czyli czas podania 5s przerwa 20s dmuchawa 30%
![]() ![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
Dzięki za podpowiedź. Pewnie spróbuję co mi szkodzi. Każde kilo oszczędności to zawsze coś a i jak jeszcze przy tym czyściej i ekologiczniej to już pełny luksus.
dodane 2020-12-03 13:43A tu jest taki parametr Regulator temperatury spalin- ma być aktywny czy nie aktywny? I jak powinna być histereza pracy kotła teraz mam na 0. A co w chwili kiedy nie dogrzewa czy trzeba to znowu zmieniać jak zrobi się cieplej czy zimniej czy po jednorazowym ustawieniu on sam zmienia parametry wg jakiegoś swojego logarytmu ? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Możesz dać aktywny I np. 200st z min. mocą dmuchawy np. 29% ( jak temp. spalin przekroczy 200st dmuchawa obniży moc z zadanej np. 30st na 29st ) albo zostawić nieaktywny. Histereze też możesz zostawić taką samą
![]() |
|||
|
||||
slaw007
![]() |
leON22 napisał » 2020-12-03 12:10 Zacznij podobnie jak w grupowym jak na mocy 8kW czyli czas podania 5s przerwa 20s dmuchawa 30% ![]() ![]() Przy grupowym 8kW przy przy czterech podaniach i najczęściej 3 minutowym czasie dopalania współczynnik podawanie wychodzi gdzieś 1:12 czasami 1:11. Czyli dla 5s podawania jest to 60 sekund przerwy. Odpowiednio dla czasów podawanie w ręcznym 5s i przerwa 20s generuje już moc 20kW. Oczywiście tak jest dla mojego podajnika 0,217 kg/min obecnego opału 26-27MJ Polecam ręczny! Przy 5 sekundowym podawaniu w ręcznym tlen w spalinach spada po podaniu dawki tak o 0,3-0,5% W grupowym po 4 podaniach 5 sekundowych spadek tlenu oscylował w granicach 1-2%. Najczęściej jest to u mnie 1,3-1,8% |
|||
|
||||
oxalis3
![]() |
krzych
krzych_boch-og20 napisał » 2020-12-03 11:42 , Tylko od jakich ustawień zacząć? Może coś doradzisz znając te ustawienia na których teraz chodzi. Dziś będę w domu aż do poniedziałku to może bym coś pokombinował. krzych palisz na ecoal to przecież masz gotowe ustawienia na początek, przecież wystarczy wziąć zegarek i policzyć stosunek czasu pracy do czas przerwy. Kiedys dawno temu to robiłem i w zależności od mocy stosunek podanie przerwa był taki : dmuchawa 36% stosunek 1:11, dmuchawa 42% to 1:9, 44% to 1:7 i 46% to 1:5. To co podałem to stare notatki ,dla starego steru i oczywiście bez korekty dmuchawy. Ja tak ustawiałem ręczny (możesz sobie ustawić dla kilku mocy w zależności o temperatury zewnetrznej), ale teraz mi sie już nie chce grzebać, bo grupowe daje radę |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Kurde namówiliście mnie, od dziś testuję pracę w automacie , zobaczymy co pokaże
![]() ![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Pozostaje teraz tylko działać. Jednak plany sie zmieniły i puki co musze jechać na bezobsługowym automacie. Może w święta coś zadziałam.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Po nocy widzę, że ten automat wcale nie jest taki beee, testuję dalej
![]() dodane 2020-12-04 11:47PS. Jak na razie jestem pod wrażeniem , kociołek działa stabilnie . Spalanie w miarę czyste nie wiem do końca czy to zasługa automatu , czy tego że delikatnie uchyliłem drzwiczki od wyczystki , bo kopciło w podtrzymaniu ![]() ![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
Ja mam zamontowany i RCK to rewelacja. Nie mogłem ustawić palenia na automacie bo albo zasypywało popielnik niedopałkami albo zapadłą się kopczyk. Szczególnie uciążliwe na podtrzymaniu. 10 min roboty i rewelacja. Polecam.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
No i doopa podszedł gorszy sort Greena i w kotle podobnie jak w trybie ręcznym
![]() ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||