Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Może ktoś zerknąć czy piec jest dobrze ustawiony Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
drapik83
![]() |
Witam. Proszę o zerknięcie na instalację o nazwie PIEC U RODZICÓW. Kocioł 14 kw działa od wtorku i jest podłączony do 25 letniej instalacji w starym domu z pustaka nie ceramicznego tylko z czasów PRL z ociepleniem styropianu 10 cm. . Grzejniki sztuk 9 niestety bez termostatów. Instalacja ma dwie pompki osobno cuw do bojjlera 120 l, a osobno grzejniki. Do tej pompki jest sterownik który ją wyłączy gdy w pomieszczeniu będzie zadana temperatura. Przy kotle jest też zawór 3 D niestety bez siłownika. Martwi mnie trochę niska temperatura powrotu. Z góry dziękuję za pomoc.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Prócz ecoala masz jeszcze dodatkowy sterownik ? A zresztą...
|
|||
|
||||
drapik83
![]() |
Dobra nie sterownik a REGULATOR POKOJOWY. Lepiej?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Pewnie termostat pokojowy, znowu ktoś zainwestował kasę w drogi termometr, jakby ecoal nie miał dedykowanych
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
A może go stek ma najtańszy termostat , taki z pokrętłem i skala temperatury , o wiele praktyczniejsze i wygodniejsze rozwiązanie niż wyciaganie telefonu i przestawianie temperatury , po drugie starsi ludzie maja problem z odczytem sms nie mowiac juz o obsłudze aplikacji do ustawien parametrów kotła , także trochę pokory Panowie ,
|
|||
|
||||
drapik83
![]() |
Ameno trafiłeś w punkt. Najprostsze co może być z pokrętłem. Rodzice po 70. Dla ojca to nokia 3310 jest szczytem techniki. Ale ok. Można od razu pojechać po całości. Mimo wszystko dziękuję.
|
|||
|
||||
toriman
![]() |
@drapik83 - jak dla mnie wygląda to normalnie jak na spory dom. Różnica temperatury pomiędzy zasilaniem a powrotem to ok. 10 stopni - OK. Do grzejników załóż jednak głowice termostatyczne, a pompa CO niech zasuwa ciągle bo się kocioł będzie kiedyś szarpał niepotrzebnie = rezygnacja z termoregulatora nastawnego. Działa od wtorku to znaczy - od niedawna. Widocznie dom potrzebuje "wciągnąć" sporo ciepła w mury
![]() |
|||
|
||||
Lesiu1986
![]() |
Panowie zobaczycie mój piecyk? Dzisiaj awaryjnie się sam wylaczyl, w popielniku pełno węgla czystego. Mimo że wentylator niby działał.. Tryb wygaszania kotła mam tylko w grudniu..
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
No to pewnie dlatego, bo powinno być tylko w grzaniu
![]() |
|||
|
||||
Lesiu1986
![]() |
A to fakt
![]() dodane 2020-11-29 09:18A to fakt ![]() dodane 2020-11-29 09:18A to fakt ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
OK , a tak na poważnie to dołóż jedno podanie w podtrzymaniu , i skróć czas pracy podajnika do od 5-10s w grzaniu
![]() ![]() |
|||
|
||||
drapik83
![]() |
Zrobione. Niestety pompy brak. Termostaty na grzejnikach będą ale dopiero po nowym roku najwcześniej. Może da się coś zrobić z tym powrotem
bez tej pompy? . Przydałoby się z kilka stopni więcej. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
@drapik83 nie ma to jak dobra komunikacja, pisałem do Lesia
![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
drapik83 napisał » 2020-11-28 15:39 Witam. Proszę o zerknięcie na instalację o nazwie PIEC U RODZICÓW. Kocioł 14 kw działa od wtorku i jest podłączony do 25 letniej instalacji w starym domu z pustaka nie ceramicznego tylko z czasów PRL z ociepleniem styropianu 10 cm. . Grzejniki sztuk 9 niestety bez termostatów. Instalacja ma dwie pompki osobno cuw do bojjlera 120 l, a osobno grzejniki. Do tej pompki jest sterownik który ją wyłączy gdy w pomieszczeniu będzie zadana temperatura. Przy kotle jest też zawór 3 D niestety bez siłownika. Martwi mnie trochę niska temperatura powrotu. Z góry dziękuję za pomoc. W Twoim przypadku, a więc przy starej instalacji z grubych rur, braku głowic termostatycznych na grzejnikach, i budynku o sporej akumulacji ale nie najlepszej izolacji, to najrozsądmidn szum rozwiązaniem jest zainwestować w siłownik do mieszacza i sterować pogodowo. Żadnych dodatkowych termostatów, eCoal ma wystarczająco dużo opcji. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Trzeba pamiętać o tym że w starym budownictwie gdzie kocioł jest w zazwyczaj w piwnicy , to ten dedykowany przewodowy czujnik temperatury do ecoal wcale nie musi byc najtańszym rozwiązaniem zwłaszcza jak nie mamy którędy poprowadzić przewodu , opcja wtedy jest kupić coś bezprzewodowego ,
|
|||
|
||||
slaw007
![]() |
Miałem podobny problem z przeprowadzeniem przewodu do czujnika pokojowego. Musiałem go doprowadzić na drugi poziom omijając pierwszy. Do tego po przekątnej domu. Czyli dwa poziomy w górę plus druga strona domu. Najłatwiej wyszło mi puszczając przewód dachem pomiędzy dwoma kominami oddalonymi o 5 metrów
![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
Jeżeli można to podepnę się. Wiem że są tu spece i już nie raz zwracałem sie o pomoc. niedawno robiłem mały remont intstalacji. To znaczy wymieniłem część rur ze stalowych na miedź. Głównie te które są w kotłowni i suterynie aż do pierwszego stropu. Reszta w stali i grzejniki też metalowe panelowe.Dom 150m nie ocieplony otynkowany ,ściana pustak z chaszu i przerwa 5 cm, okna plastik dwie szyby. Strop ocieplony styropian. Piec 20M zawór 4 drożny bez bojlera. Prosta instalacja. Dzięki waszej pomocy udało mi sie tamtego roku okiełznać ten piec i spalanie. Nawet przechodziłem na grupowe. Ale tego roku coś z tym grupowym nie tak. Dlatego palę w automacie. Eko groszek Karlik 24-26 teraz. 21 kg na dobę przy temp -5-7 Resztę można zobaczyć bo sterownik jest udostępniony. Problem jednak w tym że chcę przejść na ustawienia grupowe ,może coś przyoszczędzę. Ale czy to możliwe że dmuchawa przy 8 to tylko 29% i tak proporcjonalne po dwa oczka na każdej mocy w górę? A może coś jeszcze w automacie da się zmienić żeby mniej palił. Proszę o sprawdzenie tych moich ustawień. Z góry dzięki.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Czemu tylko 29% wg mnie za nisko, przecież Karlik to nie słoma?
|
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
leON22 napisał » 2020-12-03 09:50 Czemu tylko 29% wg mnie za nisko, przecież Karlik to nie słoma? No pewnie tak ,ale jak dam więcej to spieki i zapada się kopczyk. W automacie też idzie na 29 no jasna sprawa że potem jak mu braknie to sobie podnosi ,ale na to już nie mamy wpływu. Natomiast w grupowym jak mam ustawione 8-29 , 12-31, 16-33 wyżej nie próbowałem to jakoś to idzie ale zauważyłem że przy grupowym i na piecu 60 to jak zawór się otwiera to powrót spada poniżej 40C (obniżona na zaworze 3C). I jeszcze takie pytanie czy lepiej jak na grupowym jest ustawione 8-12 to wtedy bardzo rzadko się odstawia czy lepiej dać 12-16 tylko że wtedy przebija o dwa 3 stopnie. Ale szybciej dochodzi do 60, Przy tej temperaturze i tych ustawieniach 12-16 to na grupowym odstawiał się po 2 lub 3 cyklach. Jak było cieplej to miałem 8-16 ale wtedy dłużej chodził a potem jak przeszedł na 16 to przebijał o 2-3C. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Przy tak niskim nadmuchu nie masz syfu , sadzy w kotle
![]() ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||