Black Friday 2020: promocja na wybrane elementy do 50%!
Forum  eCoal.pl v3.5  RM1+BT5B . Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2020-11-28 09:46
  marco755 Posts: 110 Ostrzeżenie: 0
witam , w tej chwili rozważam zakup czujnika temp. wew. Obecnie cena 200 zeta . Mam kilka pytań do użytkowników tego ustrojstwa 
Zasięg i podatność na zakłócenia - producent podaje 500 m . ale w terenie otwartym , a jak to działa w typowym domu ? , ściany , stropy ? . U mnie kotłownia w piwnicy , czujnik byłby na piętrze , dwa stropy , jakieś ściany . 
Jest sens to montować bez głowic termostatycznych radiowych z oferty e.sterownik ? . 
Instrukcja obsługi jest dość skromna a więc jak to działa ? 
Instaluje czujnik w wybranym miejscu , w sterowniku zaznaczam tryb - pompa co + zawór 4d + reg. pokojowy .
oraz typ regulatora -czujnik temperatury .
Teraz uruchamia się programator temp . wew .  Ustawiam interesujące mnie temperatury . Teraz sterownik kotła ściąga temperaturę z BT5B i włącza lub wyłącza pompę co w celu dogrzania ? . 
W trybie obwód co1 - zawór 4d jest opcja zatrzymanie pompy , do wyboru jest TAK i NIE , teraz to co napisałem wyżej dotyczy TAK , pompa się włącza i wyłącza , czy to jest jedyny parametr który steruje regulacją temp. wew. ? czy zmieniają się też inne parametry kotła - czas podawania , nawiew ? . 
Ale wszyscy zalecają ustawienie trybu zatrzymania pompy na NIE .
To co w tym momencie steruje temperaturą wew. ? . Zawór 4d ? 
Jak do takiej formy kontroli temp. wew .  ma się regulator pogodowy , z ustawioną krzywą grzania ? . 
Pominąłem jeszcze jakieś ustawienia ? .
Czy ma to jakiś sens i jakie korzyści mogą z tego wynikać ?
2020-11-28 12:08
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

O zasię martwić się nie trzeba, nawet z poniemieckich piwnic nie ma problemu
Jedyna warta rozważenia opcja sterowania to temp obniżona za 4D, czyli czujnik odczytał przekroczenie i przełącza tryb zaworu w temp obniżoną. Innych opcji - jak tu było pisane - lepiej nie brać pod uwagę. Pozdrawiam.
2020-11-28 16:29
  marco755 Posts: 110 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za odzew . Jeszcze poczytam troszkę o tym .
2020-11-28 17:45
  leON22 Posts: 4440 Ostrzeżenie: 0
Szkoda czasu kupuj , montuj i steruj automatycznie swoim kociołkiem . 200pln to zawsze jakaś kasa ale bez przesady nieraz człowiek więcej, przehula    
2020-11-28 18:27
  marco755 Posts: 110 Ostrzeżenie: 0
Cześć   leON , masz do tego jakieś dedykowane głowice ? , czy działa tylko z sterownikiem kotła ? , czym ci to steruje , pompę masz na NIE ,  zaworem 4d ? jak pisze inter ? . W obwód co - zawór 4d  , masz zadaną 40 i obniżoną 1 stopień ( to jest ta obniżona za zaworem o której pisze inter ? )  , ale aktywny reg. pogodowy , czy jedno nie wyklucza drugiego ? , albo zadana albo pogodówka ? . To co do mnie przemawia to na pewno mobilność urządzenia .
2020-11-28 18:41
  leON22 Posts: 4440 Ostrzeżenie: 0
marco755  wszystko możesz podejrzeć w ustawieniach mojego sterownika , jest publiczny . Steruje zaworem 4D z temp.obniżoną za nim . Jak dobierzesz odpowiednio krzywą grzania za zaworem , to nawet ta obniżona może być na 0st , jedno drugiego nie wyklucza . Jak ustawisz zadaną to obniży zadaną o wartość obniżonej , jak pogodówka analogicznie obniży wartość temp. wynikającej z krzywej grzania za zaworem Mam to ustrojstwo , działa i polecam
2020-11-28 18:44
  marco755 Posts: 110 Ostrzeżenie: 0
No właśnie o takie szczegóły mi chodziło , dzięki .
2020-11-28 19:28
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Ino mu Leonard powiedz, że obniżona na podłogę ponad 2-3st to straty Ogólnie czujnik jest na wypasie...
2020-11-28 19:34
  leON22 Posts: 4440 Ostrzeżenie: 0
No to mu przeca napisałem , że najlepiej dobrać tak "krzywą" , co by obniżona była na zero  
2020-11-28 19:35
  marco755 Posts: 110 Ostrzeżenie: 0
E , nie mam podłogówki , tylko grzejniki i to w większości bez głowic .
2020-11-28 19:37
  leON22 Posts: 4440 Ostrzeżenie: 0
To jedyny plus , bo sterowanie temp.za zaworem i termostaty na grzejnikach , to już wyższa szkoła jazdy 
2020-11-28 19:43
  marco755 Posts: 110 Ostrzeżenie: 0
Zamówienie poszło . Się zobaczy .
2020-11-28 21:24
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Spoko, pomożemy Ci, jak będzie trzeba. Chyba pomyliłem instalacje, bo myślałem, że masz sporo podłogi... mi się już pier... czasem
2020-11-29 02:09
  marco755 Posts: 110 Ostrzeżenie: 0
Spoko.
2020-12-01 14:15
  pikpik Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Bez zaworu 4d jest sens to brać ? Jaka wtedy będzie różnicy pomiedzy tym a  termostatem bezprzewodowym ?
2020-12-01 15:42
  leON22 Posts: 4440 Ostrzeżenie: 0
Nie ma sensu będzie działał podobnie jak termostat wł/wył 
2020-12-02 10:33
  marco755 Posts: 110 Ostrzeżenie: 0
Dobra , paczka doszła , antena założona ( kocioł odłączony od zasilania ) , w ustawieniach -obwód co1 - pompa+4d+ regulator temp.  
W opcji temp. pomieszczenia czujnik ustawiony  pok.1 , nie wiem jak to z edytować żeby nadać nazwę .
Klikam środkowy klawisz na czujniku i wyskakuje pairing error .
Co do instrukcji - pisze - otwórz aplikację , wybierz pokój , ustawienia , na dole ekranu w menu urządzenia radiowe wybierz dodaj nowy czujnik , naciśnij parowanie . 
Tylko że ja nie widzę u mnie opcji urządzenia radiowe .
Wersja oprogramowania 1.1.31.16 .
2020-12-02 10:43
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Obwody, CO1, Typ regulatora pokojowego, dałeś na radio ?
2020-12-02 11:00
  marco755 Posts: 110 Ostrzeżenie: 0
A więc w co1 ogólne mam do wyboru -typ obwodu - wybrałem pompa+4d+reg.pokojowy . Następnie Typ regulatora - do wyboru czujnik temp. i termostat zew. Nie widzę nigdzie trybu radio . 
coś takiego jest w opcjach - POKÓJ -  wpisałem pokój 1 , dalej jest rozszerzenie - dodaj przekaźnik i dodaj rozdzielacz , wybrałem dodaj przekaźnik i tutaj jest opcja parowania przez 27 sek . i tutaj też nic nawet jak stoję metr od kotła .
2020-12-02 11:07
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Qrde, nie robiłem tego nigdy przez www, ale gdzieś się zmienia z "czujnik na płycie", na "czujnik radiowy".
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: gmaj22, Kiler5, peterkaaa