Forum Pello v3.5 temperatura Subskrybuj | ||||
|
||||
APIK
|
Witam. Możecie się pochwalić jaką macie ustawioną temp, - tzw. temp. za zaworem 4D . Mam dom ok 115m2 , kocioł 18kW. powiedzmy że mówimy o temp. na zewnątrz -2 , +2. I jak jest lepiej - mieć ustawione grzejniki wszystkie na mniej, czy na więcej tylko te gdzie się przebywa - chodzi tu o ilość spalania peletu.
|
|||
|
||||
karoka65
|
I mamy 115m ocieplony dom i kocioł 18kW, trzeba było brać ten 25 miałabyś zapasu nie na 3 a na 4,5 takiego domu, termostaty na grzejnikach i zawór 4D ale klient płaci to się upycha co się da.
Następnej koleżance z forum instalator poprawkowicz już szykuje dodatkowy sterownik z pogodówką do zaworu gdzie eCoal obsługuje taki zawór z siłownikiem i pogodówką, czyli sterownik ma, czujnik dostała za darmo z kotłem ale zapłaci za następny, w sumie to już się okazało że 4 tysie zaliczki zapłaciła aż się boję zapytać ile ta cała poprawka będzie kosztować, ale jak to mówią kto bogatemu zabroni? |
|||
|
||||
arek353
|
przy takiej temp. jak piszesz to ja mam na 4d 40st. (dałbym mniej bo niepotrzebnie tyle ale żona suszy ciuchy na grzejniku , piec tak do 60st max z histereza 5st.
dom bardzo stary stary w połowie ocieplony 200m 100m trzymam na 22st 100m 16st głowice termostatyczne na grzejnikach spalanie 15kg |
|||
|
||||
Michal86
|
200m2
lata 90 ocieplenie 10cm styropianu Krzywa 35 dla +10 i 41 dla -10 Głowice na grzejnikach ustawione na 3 i 3.5 W domu ok 23st |
|||