Black Friday 2020: promocja na wybrane elementy do 50%!
Forum  eCoal.pl v3.5  Wysoka temperatura powrotu Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2020-11-20 14:53
  etm1981 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Witam,
jestem świeża w temacie dlatego z góry przepraszam jeżeli moje pytania będą głupie, podobnego problemu nie znalazłam na forum.
Piec Ogniwo Eko M Plus 26 kw.
Ogrzewa około 180 m2 nieocieplonego domu z lat 70.
Grzejniki plus około 25 m2 podłogówki w kuchni i przedpokoju (tutaj grzejniki zlikwidowane).Dwa obiegi z rozdzielnika w skrzynce jeden na przedpokój, drugi na kuchnię. Piec podłączony na starej instalacji bez zaworu 3d i 4d. Ochrona powrotu - pompa mieszająca. CWU z pieca. Zasilanie do podłogówki doprowadzane z powrotu z kaloryferów sterowane jedynie zwykłym termostatem grzejnikowym na powrocie.
Na grzejnikach termostaty elektroniczne ustawione na temperaturę 23 stopnie, odczuwalna jest niższa, łazienka, strych i hol na górze grzejniki na full. W sumie 8 grzejników pokojowych, 2 łazienkowe i podłogówka.
Przy zakręconej podłogówce temperatura powrotu na kocioł wynosi około 47-50 stopni bez uruchamiania pompy mieszającej więc jak otworzymy podłogówkę taka właśnie temperatura na nią idzie. W chwili obecnej zakręcona ponieważ boimy się o płytki i wylewki. Temperatura zadana na piecu 55 stopni. Moc min 8 kw max 16 kw. Spaliny pomiędzy 70-150. Moje pytanie: dlaczego temperatura powrotu na grzejnikach jest taka wysoka? Czy musimy założyć przynajmniej 3d z pompą i sterownikiem na podlogówkę żeby móc ją bezpiecznie użytkować? Dodam jeszcze, że odkręcona zaledwie na 1 wręcz parzy i poec spala 50 kg na dobę powrót wtedy niski, załącza się pompa mieszająca, bez podlogówki piec pali jakieś 35 kg na dobę i wysoka temperatura powrotu.

dodane 2020-11-20 14:53Instalacja w domu nowa, miedziana, w kotłowni częściowo stara.
2020-11-20 17:39
  leON22 Posts: 4218 Ostrzeżenie: 2
Przecież 47-50st , to jest zalecana temp.kotła ( nie wiem jaki masz ? ) Piszesz : "Ochrona powrotu - pompa mieszająca." ile masz w sumie pomp ? To rozwiązanie z termostatem grzejnikowym na powrocie z kaloryferów żeby zasilać nim podłogówkę jest dla mnie słabe zawór 3d byłby lepszy   "Przy zakręconej podłogówce temperatura powrotu na kocioł wynosi około 47-50 stopni bez uruchamiania pompy mieszającej więc jak otworzymy podłogówkę taka właśnie temperatura na nią idzie." Przecież napisałeś że masz termostat który reguluje temp. podłogi pewny Lepiej jakby pompa mieszająca pracowała non-stop . Udostępnij sterownik zobaczymy, co tam masz ustawione ?  
dodane 2020-11-20 17:39PS. Inne lepsze rozwiązanie , to pętle od podłogówki podłączyć do rozdzielacza na zasilanie i zawór regulacyjny RTL
2020-11-20 20:25
  etm1981 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Obawiałam się, że przez brak wiedzy w temacie nie będę w stanie opisać problemu. Zasilanie jedna nitka i pompa na CO, druga nitka i pompa na CWU, powrót jedna nitka z CWU druga z CO. Z zasilania na grzejnik w łazience odprowadzone jest zasilanie do podłogówki a z powrotu powrót (nie tak jak wcześniej pisałam). Na powrocie jest pompa połączona z zasilaniem, która przy zbyt niskiej temperaturze powrotu pobiera wodę z zasilania. Przy czym temperatura powrotu jest na tyle wysoka, że pompa się nie załącza. Wiem, że to dobrze, ze temperatura na powrocie jest wysoka i taka powinna być z uwagi na kocioł, ale czy nie powinna być niższa i podgrzewana przez pobór z zasilania przez pompę. Jeżeli temperatura zasilania i powrotu jest tak zbliżona to woda nie za szybko przepływa przez grzejniki?Czy to nie generuje większego spalania ekogroszku i mniejszego odczucia ciepła? Głowice przy podlogówce są na powrocie jedna z kuchni druga z przedpokoju nie wiem czy dobrze je uprzednio nazwałam to najzwyklejsze głowice grzejnikowe z cyframi od 1 do 5.
dodane 2020-11-20 20:25Po nawet minimalnym odkręceniu podłogówki pompa na powrocie załącza się więc tylko wowczas temperatura powrotu spada, ale nie wiem do jakiej wartości ponieważ przy wejściu na piec jest już podgrzana.
2020-11-20 20:57
  leON22 Posts: 4218 Ostrzeżenie: 2
Szczerze nie wiem co Ci doradzić, jak masz sterować tymi zaworami żeby nie rozwalić podłogi pewny Może zamontuj na rurkę za tym zaworem czujnik temp. żebyś wiedział jak  nim kręcić żeby temp. w podłogę była np. 30st. Swoją drogą kto Ci doradził takie rozwiązanie, czy nie miał to być zawór RTL ? 
dodane 2020-11-20 20:57Zwykła głowica termostatyczna łapie temp. z powietrza w pomieszczeniu a RTL bezpośrednio z czynnika grzewczego czyli wody, to taka bardzo ważna różnica .Chciałeś zaoszczędzić to teraz kombinuj  
2020-11-20 21:21
  etm1981 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
To montował instalator z ponad dwudziestoletnim stażem i nie proponował żadnych innych rozwiązań teraz ja wiem, że powinno być inaczej on dalej uparcie twierdzi, że jest ok. Myślałam o RTL, ale to wyreguluje powrót, woda i tak przy samym zasilaniu będzie jak na piecu. Inny fachowiec zaproponował zamontowanie na zasilaniu zaworu 3d z silownikiem i pompą, do tego sterownik, ale na dojściu do podlogowki jest trochę ciasno więc trzeba przerobić instalację i koszt 7 tyś czy to będzie dobre rozwiązanie? Czy ta wysoka temperatura powrotu przy zakręconej podłogówce może występować z powodu przewymiarowania kotła?
dodane 2020-11-20 21:21AFRISO Grupa pompowa PrimoTherm 180-2 z POMPĄ
2020-11-20 22:01
  leON22 Posts: 4218 Ostrzeżenie: 2
etm1981 poczytaj sobie w necie o podłączeniu "pseudo podłogówki"  i zasadzie działania zaworu RTL , dlaczego montuje się go na końcu pętli, albo na początku w zależności od jego modelu i specyfikacji  Stary jaka wysoka temp.powrotu ? Już Ci wyżej napisałem , że to normalna zalecana temp. napisz lepiej jaki masz kocioł i jaki sterownik , bo widzę , że się nie dogadamy  Najlepiej niech Ci to ustawi ten "fachowiec z 20 letnim stażem" i wytłumaczy zasadę działania "tego patentu" . Potem się pochwal co i jak , pozdrawiam
2020-11-20 22:14
  etm1981 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0

Ogniwo Eko M Plus 26 kw, eCoal 3.5 chciałam upublicznić,ale nie mogę zatwierdzić.

2020-11-20 22:31
  leON22 Posts: 4218 Ostrzeżenie: 2
Ja pierdziu , kto Ci wcisnął to smoczysko , też ten "fachowiec"  To się nie dziw , że wpierdziela 50kg/d , przy pełnej mocy zeżre 130kg , jak taka będzie potrzebna  Ciekaw jestem , czy poprawnie zamontował czujniki  
dodane 2020-11-20 22:31Już Cię widzę , ustaw tą pompę mieszającą żeby pracowała non-stop wtedy ten powrót się obniży ( najlepiej ustaw jako kotłowa )
2020-11-20 22:44
  etm1981 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
upublicznione42480 Ogniwo 26KW
dodane 2020-11-20 22:39Wszystko ta sama osoba, ale przecież nie kupię teraz nowego kotła .
Włączyłam lekko podłogówkę bo zimno na dole jak  diabli to powrót spadnie.
A ta grupa pompowa będzie ok? Czy wyrzucanie kasy? 
dodane 2020-11-20 22:44I jeszcze jedno nie mam zamontowanego zaworu z dostępem do zimnej wody w razie przegrzania kotła i wzrostu ciśnienia. Ten zawór ma być w kotle z tyłu w rogu u góry po prawej stronie, oczywiście fachowiec będzie go montował, ale z moim doświadczeniem co do fachowców wolę dopytać 
2020-11-20 22:49
  leON22 Posts: 4218 Ostrzeżenie: 2
Czyli zawór schładzający DBV ale mam nadzieję , że jakiś zawór bezpieczeństwa zamontował pewny Z tą grupą to nie chcę doradzać , bo jak pisałem wcześniej nie znam się  Na Twoim miejscu zamontowałbym na tej "podłogówce" czujnik temp. i ustawił fikcyjny 2 obieg CO2 żeby pokazywał temp , tej podłogi tak dla orientacji jak kręcić tymi termostatami   Ile ma jaka ma być temp.powietrza żeby temp.podłogi miała powiedzmy 35st   Wtedy może jakoś to ogarniesz pewny I powtarzam ustaw tą pompę mieszającą żeby hulała cały czas , daj min.temp.powrotu np.50st .
2020-11-20 23:06
  etm1981 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Pojęcia nie mam o co chodzi z tym fikcyjnym obiegiem. Zanim mi zamontują ten zawór to co mogę zrobić gdyby brakło prądu zgarnąć mu wszystko z paleniska do popielnika?
dodane 2020-11-20 23:06Nie mam pojęcia skąd takie błędy, gościu robi całe osiedla deweloperskie tylko pewnie w gazie. Nie miałam podstaw żeby nie wierzyć w jego kompetencje. Nawet uszczelki w miejscu na podajnik gdyby był montowany z drugiej strony nie założył.
2020-11-20 23:07
  leON22 Posts: 4218 Ostrzeżenie: 2
Spokojnie nie powinno się nic stać . Pytałem o ten ZB , masz go ? Spójrz na mój schemat , faktycznie ( fizycznie ) mam jeden obieg CO1 , ten drugi widoczny na schemacie jest tylko po żebym miał podgląd jaką mam temp. na piętrze
2020-11-21 00:17
  etm1981 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Mam zawór ze starej instalacji z tolerancją do 0,25 mPa a piec do 0,2 mPa więc mogę sobie ten zawór wsadzić, a ten DBV mają montować do dwóch tygodni dlatego pytam co w razie braku prądu, czy się nie zagotuje. A nie patrząc już na kasę to rozwiązanie z grupą pompową byłoby ok? 
dodane 2020-11-21 00:17U mnie nie widać na CO1 temperatury, dlaczego?
2020-11-21 16:43
  leON22 Posts: 4218 Ostrzeżenie: 2
Masz zamontowany czujnik temperatury wewnętrznej  Jak tak to w ustawieniach Obwody CO - CO1 ustawić Pompa CO+reg. pokojowy Sorki, dopiero dziś doczytałem, że zrobiłem z Ciebie faceta  
2020-11-21 17:37
  etm1981 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
W takich momentach żałuję, że nim nie jestem. Nie mam czujnika wewnętrznego tylko termostaty elektroniczne na grzejnikach. Zamówiłam już fachowca będzie zakładał tą grupę pompową i te wszystkie zabezpieczenia, mam nadzieję, że wtedy już będzie wszystko ok.
2020-11-21 17:49
  Inter-qrwa-nauta Posts: 414 Ostrzeżenie: 1
Tak się kiedyś robiło na takie kawałeczki podłogi i wsio hula do dziś. Nie jest tak, że cały powrót idzie przez podłogę, bo przy zamkniętej grzejnik też by nie grzał. Trzeba puścić na podłogę ciut ciepła i poczekać. Spalanie będzie duże na początku, bo trzeba to pomalutku wygrzać, potem się unormuje. Podłoga powinna mieć 28-30st.
2020-11-21 17:51
  leON22 Posts: 4218 Ostrzeżenie: 2
Miejmy nadzieję, że tak Możesz go poprosić żeby Ci zamontował ten czujnik temp. wew. wystarczy kawałek przewodu przeciągnąć do pomieszczenia, w którym chcesz widzieć temp. na schemacie, podłączyć go sterownika w dedykowane miejsce, a drugi koniec do czujnika ( polaryzacja obojętna ) wiadomo jak połączenie przewodowe na swoje minusy, bo nie wszędzie da się z tym kablem dojechać 
2020-11-21 20:42
  etm1981 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Dzięki
dodane 2020-11-21 20:42Jak już podłogówka będzie poprawiona to ustawić ją na CO2 jako pompa podłogowa + 4d? Ja będę miała do podlogowki osobny sterownik nie z pieca, który będzie sterował 3d w zależności od temperatury zewnętrznej. Jeżeli nie muszę jej wbijać na sterownik w piecu to dla mnie lepiej bo nie ogarniam.
2020-11-21 20:51
  leON22 Posts: 4218 Ostrzeżenie: 2
Czemu idziesz w koszty, Twój sterownik spokojnie to ogarnie żeby sterować zaworem 3D z siłownikiem, kto Ci znowu doradził? Pewnie ktoś kto nie zna możliwości  naszych sterowników 
dodane 2020-11-21 20:51Ps. Montujesz czujnik temp. za zaworem, czujnik temp.zew. ustawiasz dla zaworu odpowiednią krzywą grzania tzw. Pogodówkę i to wszystko Tylko musisz podłogówkę ustawić jako CO1, a grzejniki jako CO2  
2020-11-21 21:07
  Inter-qrwa-nauta Posts: 414 Ostrzeżenie: 1
Ano...
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: bouD3, januszprzybyla57, Wojciech_cichon