Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Duże zużycie węgla z spiekami i niedopałkami Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
2020-11-18 15:11
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
luck napisał » 2020-11-18 09:42
tak patrzę,masz nadal niski powrót,tem CWU zmień na 55st powinno pomóc 
Ale przecież jeśli zmienię na cwu na 55 stopni to będę miał cieplejszą wodę a aktualna ustawiona jest wystarczająca

dodane 2020-11-18 15:11
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-17 16:19
Ustawienia/spalanie.../tryb grzanie/korekta dmuchawy.
Niestety nadal występują spieki, wstawiłbym zdjęcie ale pisze ze serwer pełny i nie wiem czy to źle próbuje wstawić czy się nie da
2020-11-18 15:14
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Masz tam jakieś cegły na palniku ? Wywal.
PS: po 23h wychodzi że spalasz około 30kg/dobę.
2020-11-18 16:10
  ramzes28 Posts: 88 Ostrzeżenie: 0
Zapytam co te cegły mają do dużego spalania ??
2020-11-18 16:24
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-18 15:14

Masz tam jakieś cegły na palniku ? Wywal.
PS: po 23h wychodzi że spalasz około 30kg/dobę.
Ok sprawdzę czy są 
2020-11-18 16:29
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
ramzes28 napisał » 2020-11-18 16:10
Zapytam co te cegły mają do dużego spalania ??
Raczej niewiele, ale mogą być powodem spiekania. U Bolo nie wiadomo czy 30kg/d to dużo czy mało, nic nie wiadomo o obiekcie który ogrzewa
2020-11-18 17:08
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-18 16:29
ramzes28 napisał » 2020-11-18 16:10
Zapytam co te cegły mają do dużego spalania ??
Raczej niewiele, ale mogą być powodem spiekania. U Bolo nie wiadomo czy 30kg/d to dużo czy mało, nic nie wiadomo o obiekcie który ogrzewa
Może spalanie takiej ilości to normalne dla 1 piętrowego domu, nie ocieplonego o powierzchnia ponad 200.. Głównie zależy mi na ustawieniu spalania aby nie bylo nie dopalkow węgla i spieków 

dodane 2020-11-18 17:08Dodam że i tak zużcycie na dobę się poprawiło po przełączeniu na tryp ecoil i spala troche mniej 
2020-11-19 07:27
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Spalanie jeszcze trochę spada. Sam tam grzebałeś w podtrzymaniu ?
2020-11-19 07:29
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-19 07:27
Spalanie jeszcze trochę spada. Sam tam grzebałeś w podtrzymaniu ?
Tak, wczoraj wlaśnie dla testu zmieniałem  podtrzymanie aby sprawdzić czy coś się zmieni. Jeszce nie wie jaki efekt bo nie byłem w piecu Jeszce a chce 24h równe odczekać
2020-11-19 07:38
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
To nic nie zmieni, bo podtrzymanie obecnie nie odpala, a ustawione było prawie dobrze. Czego sobie tej pogodówki nie włączysz dla 4D ?
2020-11-19 08:15
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-19 07:38
To nic nie zmieni, bo podtrzymanie obecnie nie odpala, a ustawione było prawie dobrze. Czego sobie tej pogodówki nie włączysz dla 4D ?
Ok zaraz ustawię tak jak było z początku , Nie ustawiam pogodówki dla 4d ponieważ ręcznie wolę ustawiać temperaturę na grzejniki  

dodane 2020-11-19 08:15A co do potrzymania to jak nie odpala? Jak w zdarzeniach widać że jest
2020-11-19 08:22
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Masz wszystko co trzeba, by instalacja była prawie bezobsługowa, a wolisz kręcić ręcznie ? No cóż...
W zdarzeniach masz status kotła, co nie znaczy że w trybie podtrzymania palnik odpala. Na wykresach tego nie widać, może ślepy jestem.
2020-11-19 08:32
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-19 08:22

Masz wszystko co trzeba, by instalacja była prawie bezobsługowa, a wolisz kręcić ręcznie ? No cóż...
W zdarzeniach masz status kotła, co nie znaczy że w trybie podtrzymania palnik odpala. Na wykresach tego nie widać, może ślepy jestem.
A ok czyli na wykresie też musi być. Ni też nie widzę na nim nic o podtrzymaniu .A byłem właśnie sprawdzić w piecu i było w szufladzie dużo spieków z niedopalonym węglem .I już sam nie wiem jakie ustawienia stosować aby dopalało węgiel i nie było spieczonych tak dużo, Z tego co widziałem gdzieś na forum ktoś pisał że jak występują spieki z niedopałkami to dać korektę dmuchawy na +


2020-11-19 08:37
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Ale to masz w końcu spieczony węgiel czy popiół ? Jak są niedopałki to tak, trzeba więcej dmuchać. Daj korektę na zero i zobaczysz co i jak.
2020-11-19 08:48
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-19 08:37
Ale to masz w końcu spieczony węgiel czy popiół ? Jak są niedopałki to tak, trzeba więcej dmuchać. Daj korektę na zero i zobaczysz co i jak.
No spieczony  popiół zmieszany z niedopałkami węgla. Wstawiłbym zdjęcie ale ciągle wyskakuje informacja że serwer jest pełen 



dodane 2020-11-19 08:43Ustawiłem korektę na +2 ponieważ jeśli się nie mylę wcześniej miałem na 0 i było to samo a z początku mówiłeś że na - 3 dać 
dodane 2020-11-19 08:48Wstawiam linki do zdjec

https://www65.zippyshare.com/v/VHVPzTYK/file.html
https://www65.zippyshare.com/v/zzH346dG/file.html
https://www65.zippyshare.com/v/Q8skCihC/file.html
2020-11-19 08:51
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Ano są koksiki. Zrób jak wyżej i zobaczysz co i jak.
2020-11-19 08:56
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-19 08:51
Ano są koksiki. Zrób jak wyżej i zobaczysz co i jak.
Ustawiłem już podtrzymanie tak jak było i korektę dmuchawy dałem na +2. Bo z tego co pamiętam przed tym jak napisałeś aby dać -3  było wcześniej 0 choć mogę się mylić
2020-11-19 09:06
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Było zero, ale wcześniej nie używałeś tego trybu. Zostaw +2 jak chcesz i zobaczysz, Tyś tam operator.
2020-11-19 10:30
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-19 09:06
Było zero, ale wcześniej nie używałeś tego trybu. Zostaw +2 jak chcesz i zobaczysz, Tyś tam operator.
Dam jutro znać jakie są efekty ,Czy się coś poprawiło czy nic 
2020-11-19 12:08
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

OK. Podtrzymania nie ustawiłeś jak było hehe Jak będziesz chciał, to kiedyś to ustawimy.
Dalej namawiam do włączenia pogodówki dla 4D, po co masz kręcić jak samo będzie robić ? Ustaw dla +10st [38st] dla -10st daj [48st] Zadaną na kotle daj sobie 60 dych - nic nie stracisz a możesz zyskać. Czas reakcji zaworu sobie daj na 50sec, bo widzę na wykresach, że ma minimalne opóźnienia. I mam jeszcze pytanie o bojler: wczoraj gadałeś że 40st to dość, dziś masz ustawione 44st, dlaczego ?
2020-11-19 13:02
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-19 12:08

OK. Podtrzymania nie ustawiłeś jak było hehe Jak będziesz chciał, to kiedyś to ustawimy.
Dalej namawiam do włączenia pogodówki dla 4D, po co masz kręcić jak samo będzie robić ? Ustaw dla +10st [38st] dla -10st daj [48st] Zadaną na kotle daj sobie 60 dych - nic nie stracisz a możesz zyskać. Czas reakcji zaworu sobie daj na 50sec, bo widzę na wykresach, że ma minimalne opóźnienia. I mam jeszcze pytanie o bojler: wczoraj gadałeś że 40st to dość, dziś masz ustawione 44st, dlaczego ?
Podtrzymanie ustawiłem tak jak miałem poprzednio .Możliwe że jak montowali mi piec to takie ustawienia zastosowali . A wodę podniosłem do 44 bo ktoś pisał że temperatura powrotu za niska i żeby dać wode na 55 to dałem 44 dla sprawdzenia . Ok jak nic nie pomoże to jutro zresetuje sterownik do ustawień fabrycznych i wtedy będę ustawiał tak jak teraz napisałeś
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
Users on-line: JARO3838, Sahryn66