Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Duże zużycie węgla z spiekami i niedopałkami Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2020-11-17 11:21
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Witam serdecznie
Dziś podłączyłem sterownik do internetu  ponieważ od niedawna posiadam piec Ogniwo 26kW z owym sterownikiem,
I problem mam taki jak w tytule.
W ciągu doby mój piec spala ponad 40gk ekogroszku i zastanawiam się czy tak powinno być.
A także czy wszystkie ustawienia są poprawne jeśli mam owe spieki i niedopałki węgla. Ustawień nie zmieniałem mam takie jak ustawiono mi przy montażu pieca . Prosiłbym o pomoc 

2020-11-17 11:25
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Nie widać stera, musiałbyś zaznaczyć że ma być publiczny.
2020-11-17 11:29
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-17 11:25
Nie widać stera, musiałbyś zaznaczyć że ma być publiczny.

A gdzie znajdę taką opcję na stronie ? Jeszcze się nie zapoznałem ze stroną ponieważ dziś dopiero konto założyłem konto
dodane 2020-11-17 11:29
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-17 11:25
Nie widać stera, musiałbyś zaznaczyć że ma być publiczny.
Już znalazłem i zmieniłem na publiczny
2020-11-17 15:49
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Na moje kaprawe oko, masz rozjechany nadmuch w tym grupowym. Dałbym na początek 42% dla mocy 20kW. A najlepiej odpal automat ecoal z obniżonym nadmuchem -3. Temp zadana kotła to też nastawa instalatora ?
2020-11-17 16:04
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-17 15:49
Na moje kaprawe oko, masz rozjechany nadmuch w tym grupowym. Dałbym na początek 42% dla mocy 20kW. A najlepiej odpal automat ecoal z obniżonym nadmuchem -3. Temp zadana kotła to też nastawa instalatora ?

Ok zaraz zastosuje zaproponowane zmiany. Instalator nastawił temperaturę kotła na 55. Ale dziś dla sprawdzenia czy będzie jakaś zmiana włączyłem regulator pogodowy co obniżył na 47 
2020-11-17 16:07
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Wyłącz regulator pogodowy temp CO. Zamiast tego aktywuj pogodówkę dla temp za zaworem, i dostosuj krzywą grzania wg potrzeb obiektu.
2020-11-17 16:10
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-17 16:07
Wyłącz regulator pogodowy temp CO. Zamiast tego aktywuj pogodówkę dla temp za zaworem, i dostosuj krzywą grzania wg potrzeb obiektu.

Ok. Dam za jakiś czas znać czy zaproponowane zmiany cis dały. Na razie dzięki za pomoc 
2020-11-17 16:12
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Miałeś dać korektę dmuchawy na -3
2020-11-17 16:17
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-17 16:12
Miałeś dać korektę dmuchawy na -3
A nakierowalbys gdzie znajdę taka opcje? Na razie wyłączyłem regulator pogodowy i ustawilem te eCoal
2020-11-17 16:19
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Ustawienia/spalanie.../tryb grzanie/korekta dmuchawy.
2020-11-17 16:20
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-17 16:19
Ustawienia/spalanie.../tryb grzanie/korekta dmuchawy.
Dzięki wielkie już zastosowane,. A powiedz mi tylko czy jak uzupełniam zasobnik i ustawiam te 120kg jako pełny to się mnoży razy 5 i odejmuję 50?I wychodzi czas jako ma się ustawić? Przynajmniej tak widziałem coś w internecie 
2020-11-17 16:25
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
No nie, tu robisz zasyp, czekasz do opróżnienia, patrzysz ile minut to trwało, i tyle wpisujesz w zaawansowanych/czas do opróżniania zasobnika. Wcześniej sobie w statach trzeba wpisać zakup i resztę danych. Chyba o to Ci chodziło, bo nie jestem pewny ;]
2020-11-17 16:37
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Właśnie chodzii że jak na sterowniki klika się na podajnik to wyskakuje właśnie opcja /zasyp paliwa do podajnika i 120kg bo o ile się. Ie mylę tyle ma /uzupełniłem podajnik na full/ i później w internecie  widziałem że ilość zasypanego należy pomnożyć razy 5 i odjąć - 50 to wychodzi jaki mamy ustawić czas  do opróżnienia zasobnika. I mi wyszło 550min A tej opcji poniżej to ja nie zmieniał tak mi ustawiono 
dodane 2020-11-17 16:37W o 3 opcje chodzi to tryp ręczy i ustawio o mi 46%
2020-11-17 16:42
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Różny opał będzie podawany różnie, bo może mieć inną granulację itd. Lepiej poczekaj ile minut wykręci, wpiszesz z 10min mniej na rezerwę i będzie OK. Na razie masz około 40min, poczekaj. Ustawienia podtrzymania na razie zostaw, trza zobaczyć jak to wygląda.
2020-11-17 16:50
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-17 16:42
Różny opał będzie podawany różnie, bo może mieć inną granulację itd. Lepiej poczekaj ile minut wykręci, wpiszesz z 10min mniej na rezerwę i będzie OK. Na razie masz około 40min, poczekaj. Ustawienia podtrzymania na razie zostaw, trza zobaczyć jak to wygląda.
Ok to poczekam do jutra i zobaczę co się będzie działo.

A jeszcze się zapytam bo jest taka opcja jak typ kotła i tam wskoczyło eko plus m ,to jeśli mam piec 26kw to ustawić eko plus m 26e? I czy wszystko jest dobrze jeśli mam temperaturę zadaną kotła 55 a obok temperatura kotła wskazuje 60?
2020-11-17 16:54
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Tak, ma być jak jest - EKO PLUS M. Z temp jest wsio OK, nie przejmuj się.
2020-11-17 16:56
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-17 16:54
Tak, ma być jak jest - EKO PLUS M. Z temp jest wsio OK, nie przejmuj się.
 
 Dobra .Na ten moment dzięki wielkie za pomoc i zobaczę do jutra jak sytuacja będzie wyglądała. Bo z tego co też pamiętam to zmieniali mi właśnie w opcjach podtrzymania jakieś parametry i czy tam nie będzie trzeba też czegoś poustawiać 
2020-11-17 16:57
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Ty tam masz bojer ? Coś nie gada...
2020-11-17 16:59
  Bolo123 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-11-17 16:57
Ty tam masz bojer ? Coś nie gada...
Tak mam i woda nagrzewa się 
2020-11-18 09:42
  luck Posts: 36 Ostrzeżenie: 0
tak patrzę,masz nadal niski powrót,tem CWU zmień na 55st powinno pomóc 
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: Artur4422, autor, bakas, bDOR, Jp1976, Kwachu396, Lukka16, piosik, tester123, toopcool