Forum eCoal.pl v3.5 Czujnik temp pokojowy Subskrybuj | ||||
|
||||
beni226
|
||||
|
||||
Walter
|
W sklepie esterownika masz gotowe zestawy, poczekaj na Black friday będą dużo tańsze wtedy kupisz i z głowy. Zestaw antena moduł i jeden czujnik. Z aliexperesu to nie wiem czy coś podejdzie.
|
|||
|
||||
kikid351
|
A ja mam pytanie odnośnie tego czujnika co był w zestawie z piecem. On nie ma wyświetlacza, brzydko wygląd ale czy wogóle działa. Temperature niby pokazuje OK ale jak dam w ustawieniach na piecu że ma kontrolować temp z Pompa Co+ zawór 4D + regulator pokojowy to jakby nie zwracał uwagi na temp w pomieszczeniu i grzeje dalej pomimo np 20C a jest 20,5 i grzeje dalej, nic nie stopuje. Proszę o odpowiedź Dzięki. Krzysztof |
|||
|
||||
leON22
|
Jak włączysz opcje wyłączenie pompy co po dogrzaniu pomieszczenia to powinien to zrobić, albo ustawić temp. obniżoną za zaworem 4D i wtedy po przekroczeniu zadanej temp. wew. zawór obniży temp. o zadaną wartość i temp. wew. powinna stopniowo się obniżać Oczywiście tej pierwszej opcji nie polecam z wiadomych powodów ale jak ktoś nie ma innej to trudno
|
|||
|
||||
kikid351
|
Jak kiedyś miałem opcję wyłącz pompę po dogrzaniu to zawór chodził w te i we wte i było tylko takie szarpanie. Opcja obniżenia temp za zaworem jest ok ale to wszystko na czuja. To w takim razie ten czujnik temperatury wewnętrznej ma tylko mierzyć temp i nic więcej???? To równie dobrze można popatrzeć na termometr. |
|||
|
||||
Walter
|
Siłownik w zaworze masz ?
|
|||
|
||||
kikid351
|
||||
|
||||
karoka65
|
Co no tak? masz czy nie masz? a nie no tak. Proponuję przed napisaniem czegokolwiek na forum zapoznanie się z instrukcja obsługi kotła i sterownika
|
|||
|
||||
kikid351
|
karoka65 napisał » 2020-11-12 14:40 Co no tak? masz czy nie masz? a nie no tak. Proponuję przed napisaniem czegokolwiek na forum zapoznanie się z instrukcja obsługi kotła i sterownika Skoro napisałem "no tak" to chyba oczywiste, że mam. Chciałem się tu coś dowiedzieć jak to ma działać a nie przegadywać się z kimkolwiek. |
|||
|
||||
leON22
|
No i się dowiedziałeś Co jeszcze chcesz wiedzieć jaką masz ustawić temp. za zaworem żeby mieć wew. 20st a nie 20.5 bez przesady to nie apteka. Jak Ci się nie podoba czujnik to zainwestuj w czujnik radiowy on wyświetla temp. WEW. tylko jak nie wiesz jak to ogarnąć, to wystarczy Ci ten zwykły z zestawu
|
|||
|
||||
kikid351
|
leON22 napisał » 2020-11-12 22:38 No i się dowiedziałeś Co jeszcze chcesz wiedzieć jaką masz ustawić temp. za zaworem żeby mieć wew. 20st a nie 20.5 bez przesady to nie apteka. Jak Ci się nie podoba czujnik to zainwestuj w czujnik radiowy on wyświetla temp. WEW. tylko jak nie wiesz jak to ogarnąć, to wystarczy Ci ten zwykły z zestawu Chcę się tylko dowiedzieć czy ten standardowy czujnik wpływa na pracę sterownika czy tylko pokazuje temperture i nic więcej |
|||
|
||||
leON22
|
Przecież wyżej Ci napisałem, czego jeszcze nie rozumiesz
|
|||
|
||||
kikid351
|
Czyli mam rozumieć, że ten czujnik to tylko termometr, który tylko mierzy temp i nie ma w pływu na piec, a jedyną możliwością ustalenia temperatury oraz jej utrzymania to regulacja na zaworze 4D?
|
|||
|
||||
slaw007
|
Po osiągnięciu temp. zadanej w pomieszczeniu możesz trochę funkcji uruchomić.
Np. obniżyć temp. kotła, wyłączyć pompę CO czy załączyć jej tryb pracy cyklicznej. Jednak to się u mnie słabo sprawdzało, więc służyło mi jako podgląd temp. w mieszkaniu. Mam zawory termostatyczne na grzejnikach i 4D ręczny, bo moja wersja sterownika nie obsługuje siłownika. Teraz podglądam nim temp. w tunelu foliowym |
|||
|
||||
leON22
|
@kikid351 , czy zrozumiałeś w końcu moją odpowiedź na Twoje pytanie zadane na PW
|
|||