Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Czujnik temp pokojowy Subskrybuj
2020-11-11 22:27
  beni226 Posts: 136 Ostrzeżenie: 0
Witam, mam na scianie w salonie zainstalowany czujnik temp przewodowy ten najtanszy z zestawu jaki przychodzi z piecem. Chcialem zmienic na cos innego z wyswietlaczem z aliexpress taki co wyswietlal by temp na scianie. Orientuje sie ktos czy mialo by to racje bytu?
dodane 2020-11-11 22:27
2020-11-12 10:34
  Walter Posts: 131 Ostrzeżenie: 0
W sklepie esterownika masz gotowe zestawy, poczekaj na Black friday będą dużo tańsze wtedy kupisz i z głowy. Zestaw antena moduł i jeden czujnik. Z aliexperesu to nie wiem czy coś podejdzie.
2020-11-12 11:59
  kikid351 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0

A ja mam pytanie odnośnie tego czujnika co był w zestawie z piecem. On nie ma wyświetlacza, brzydko wygląd ale czy wogóle działa. Temperature niby pokazuje OK ale jak dam w ustawieniach na piecu że ma kontrolować temp z Pompa Co+ zawór 4D + regulator pokojowy to jakby nie zwracał uwagi na temp w pomieszczeniu i grzeje dalej pomimo np 20C a jest 20,5 i grzeje dalej, nic nie stopuje.
Proszę o odpowiedź
Dzięki.
Krzysztof
2020-11-12 12:09
  leON22 Posts: 4808 Ostrzeżenie: 1
Jak włączysz opcje wyłączenie pompy co po dogrzaniu pomieszczenia to powinien to zrobić, albo ustawić temp. obniżoną za zaworem 4D i wtedy po przekroczeniu zadanej temp. wew. zawór obniży temp. o zadaną wartość i temp. wew. powinna stopniowo się obniżać Oczywiście tej pierwszej opcji nie polecam z wiadomych powodów ale jak ktoś nie ma innej to trudno 
2020-11-12 12:18
  kikid351 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0

Jak kiedyś miałem opcję wyłącz pompę po dogrzaniu to zawór chodził w te i we wte i było tylko takie szarpanie.
Opcja obniżenia temp za zaworem jest ok ale to wszystko na czuja. To w takim razie ten czujnik temperatury wewnętrznej ma tylko mierzyć temp i nic więcej???? To równie dobrze można popatrzeć na termometr.
2020-11-12 12:19
  Walter Posts: 131 Ostrzeżenie: 0
Siłownik w zaworze masz ? 
2020-11-12 12:19
  kikid351 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0

Walter napisał » 2020-11-12 12:19
Siłownik w zaworze masz ? 

NO tak
2020-11-12 14:40
  karoka65 Posts: 3097 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Co no tak? masz czy nie masz? a nie no tak. Proponuję przed napisaniem czegokolwiek na forum zapoznanie się z instrukcja obsługi kotła i sterownika
2020-11-12 22:15
  kikid351 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0

karoka65 napisał » 2020-11-12 14:40
Co no tak? masz czy nie masz? a nie no tak. Proponuję przed napisaniem czegokolwiek na forum zapoznanie się z instrukcja obsługi kotła i sterownika

Skoro napisałem "no tak" to chyba oczywiste, że mam. Chciałem się tu coś dowiedzieć jak to ma działać a nie przegadywać się z kimkolwiek.



2020-11-12 22:38
  leON22 Posts: 4808 Ostrzeżenie: 1
No i się dowiedziałeś Co jeszcze chcesz wiedzieć jaką masz ustawić temp. za zaworem żeby mieć wew. 20st a nie 20.5 bez przesady to nie apteka. Jak Ci się nie podoba czujnik to zainwestuj w czujnik radiowy on wyświetla temp. WEW. tylko jak nie wiesz jak to ogarnąć, to wystarczy Ci ten zwykły z zestawu  
2020-11-12 22:52
  kikid351 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0

leON22 napisał » 2020-11-12 22:38
No i się dowiedziałeś Co jeszcze chcesz wiedzieć jaką masz ustawić temp. za zaworem żeby mieć wew. 20st a nie 20.5 bez przesady to nie apteka. Jak Ci się nie podoba czujnik to zainwestuj w czujnik radiowy on wyświetla temp. WEW. tylko jak nie wiesz jak to ogarnąć, to wystarczy Ci ten zwykły z zestawu  


Chcę się tylko dowiedzieć czy ten standardowy czujnik wpływa na pracę sterownika czy tylko pokazuje temperture i nic więcej

2020-11-12 23:15
  leON22 Posts: 4808 Ostrzeżenie: 1
Przecież wyżej Ci napisałem, czego jeszcze nie rozumiesz 
2020-11-13 12:26
  kikid351 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Czyli mam rozumieć, że ten czujnik to tylko termometr, który tylko mierzy temp i nie ma w pływu na piec, a jedyną możliwością ustalenia temperatury oraz jej utrzymania to regulacja na zaworze 4D?
2020-11-13 14:29
  slaw007 Posts: 235 Ostrzeżenie: 0
Po osiągnięciu temp. zadanej w pomieszczeniu możesz trochę funkcji uruchomić.
Np. obniżyć temp. kotła, wyłączyć pompę CO czy załączyć jej tryb pracy cyklicznej.
Jednak to się u mnie słabo sprawdzało, więc służyło mi jako podgląd temp. w mieszkaniu. 
Mam zawory termostatyczne na grzejnikach i 4D ręczny, bo moja wersja sterownika nie obsługuje siłownika.
Teraz podglądam nim temp. w tunelu foliowym
2020-11-13 23:07
  leON22 Posts: 4808 Ostrzeżenie: 1
@kikid351  , czy zrozumiałeś w końcu moją odpowiedź na Twoje pytanie zadane na PW 
Users on-line: