Forum eSterownik.pl Kocioł Ogniwo 16 KW EkoPlus - czyszczenie Subskrybuj | ||||
|
||||
marchew168
|
Witam wszystkich. Możliwe, że w złym miejscu założyłem temat ale zbytnio nie wiedziałem gdzie go dodać.
Mam pytanie odnosnie czyszczenia kotła z sadzy, nie mam na myśli gorącego popiołu tylko sądzę z czyszczenia scianek kotła w ktorym spalany jest ekogroszek. Czy ktos z was używa do tego jakiegoś odkurzacza? Ewentualnie jakiś inny sprzęt (separator itp) ktory przyspieszy zbieranie i sprzątanie kotla oraz kotłowni po czyszczeniu? Zastanawiam się nad zakupem odkurzacza Karcher AD4 jak w ponizszym linku tylko nie wiem czy zda to egzamin. Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie, uwagi i podpowiedzi. Pozdrawiam
|
|||
|
||||
pablo
|
Wiesz co , moje zamiłowanie do czyszczenia kotła mijało z każdym rokiem. Teraz czyszczę kocioł raz na miesiąc jak muszę, a popiół wysypuje jak podchodzi pod retortę . Więc jak chcesz kupuj albo rób jak JA.
|
|||
|
||||
marchew168
|
Aktualnie ja tak robię z braku czasu. Im częściej czyszczony tym zapewne mniej bałaganu dlatego tez zaczynam myśleć jak sobie uprościć to czyszczenie.
|
|||
|
||||
pablo
|
czy częściej czy mniej ->ten sam burdel
|
|||
|
||||
marchew168
|
Tu masz rację. Dlatego żeby nie bywać często w takim miejscu pomysłem o odkurzaczu i może ktoś kiedyś mi doradzi czy warto w ogóle kupować jakis sprzęt.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Jeśli chodzi o odkurzacz , to najlepiej używać z separatorem , sadza jest lepka i tłustawa więc szybko zapycha filtr .
Nie wiem jaki otrząsacz ma ten karcher ale patrząc na cene odkurzacza jest to zwykłe odwrócenie przepływu powietrza , a nie otrząsacza elektromechaniczny , zresztą w specyfikacji nie ma ani słowa o sile otrząsania . Mam odkurzacz boscha , własnie z takim systemem czyszczenia filtra i powiem jedno jesli chodzi o sadze to szkoda takiego odkurzacza . Mam też starmixa , z dwoma filtrami które można prać , otrząsacza z siła uderzenia 300gram , i powiem Ci tyle że bez worka i tak filtry pozapycha i trzeba je później oczyścić mechanicznie np powietrzem |
|||
|
||||
pablo
|
Ameno25 potwierdzam ,miałem taki odkurzacz i co czyszczenie filtr workowy i sepa musiałem wymieniać. Nie wiem jak działa otrząsacz mechaniczny ale podejrzewam że też może nie da sobie rady.
|
|||
|
||||
leON22
|
Od początku mam zwykły odkurzacz ( separator do popiołu ) zakupiony w Aldi 1200W ,bez otrząsacza ( wystarczy pierdyknąć wiaderkiem o podłogę ) ale za radą Piotra dokupiłem w Casto odpowiedni do średnicy pojemnika , dodatkowy filtr ( worek ) który wyłapuje na ściankach te grubsze frakcje pyłu z popiołu i sadzy , dzięki czemu fabryczny filtr się nie zapycha , od nowości go jeszcze nie czyściłem Jak zbiornik jest już ciężki to wystarczy wysypać jego zawartość i wytrzepać dodatkowy filtr .
dodane 2020-11-12 09:50 Najważniejsze sprzęt daje radę i robi swoje |
|||
|
||||
marchew168
|
Dziękuję za odpowiedzi i zdjęcia. Juz troszkę daliście mi pomysłów i będę testował podobny sprzęt co kolega leON22. Tez właśnie zastanawiałem się nad podobnym rozwiązaniem. Jak przetestuję postaram sie dać znać na forum czy tez działa to u mnie.
|
|||
|
||||
leON22
|
Najważniejsze żeby miał odpowiednią moc
|
|||
|
||||
pablo
|
leON22 a on nie zapycha CI się ten woreczek :?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Leon zgadza się takim odkurzaczem jak masz Ty , jasne że coś tam się wciągnie , podejrzewam że jak zassiesz nim sadze to po minucie ten pierwszy filtr jest oblepiony i siła ssania spada drastycznie , wiadomo jak wyłączysz i nim potrzaśniesz to cos tam spadnie i ciągnie dalej .
|
|||