Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  eCoal.pl v3.5 / v4.0  Zrywająca się zawleczka. Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona
2023-08-19 21:47
  w0jci0l Posty: 49 Ostrzeżenie: 0
Odgrzeję trochę ten temat.
U mnie na Ogniwo Eko Plus M 26 również zaczął się włączać alarm zerwanej zawleczki pomimo, że zawleczka jest cała i ślimak normalnie pracuje. Zmieniałem odległość czujnika od magnesu ale nic nie pomaga.

I teraz pytanie. Zauważyłem że magnes nie "przyciąga" tej końcówki czujnika, która "spotyka" się z magnesem (a sam magnes przyciąga inne elementy metalowe). Czy może być tak że ta końcówka czujnika się rozmagnesowała? Czy źle rozumuję i czujnik sygnał pobiera z magnesu ale razem nie oddziałują na siebie plus/minus?
2023-08-20 12:57
  rj1972 Posty: 1293 Ostrzeżenie: 0
Alarm zerwana zawleczka może również wystąpić przy sprawnym podajniku i napędzie włącznie z dobrą zawleczką w przypadku kiedy przez przypadek przełączysz włącznik na silniku na pozycję 0.
2023-08-21 19:04
rj1972 napisał » 2023-08-20 12:57
Alarm zerwana zawleczka może również wystąpić przy sprawnym podajniku i napędzie włącznie z dobrą zawleczką w przypadku kiedy przez przypadek przełączysz włącznik na silniku na pozycję 0.

Czy możesz to rozwinąć? Nie zrozumialem jak mogę przełączyć przypadkowo wlacznik na silniku na 0 ?
2023-08-21 20:37
Od jakiegoś czasu na silniku napędu przekładni jest przełącznik który w pozycji 1 jest stanowi że silnik jest włączony i sterowany poprzez sterownik. Ma pozycję 0 czyli silnik wyłączony. I ma pozycję 2 czyli wsteczny kierunek obrotów slimaka. Przypadkowe przełączenie na 0 np podczas czyszczenia kotla powoduje że sterownik daje sygnał na załącz a silnik jest wyłączony. Brak obrotu w stosunku do innych sygnałów powoduje alarm zerwana zawleczka.  To również nie musi być przypadek a zamierzona praktyka użytkownika. Można zapomnieć o przełączeniu na 1 i jest problem. Można tego nie zauważyć jeśli to przypadek. Nie twierdzę że coś takiego wystąpiło. Ale żaden problem to wyprobować w trakcie normalnej pracy. Może być oczywiście inna przyczyna. A jeśli była rozpoznana to warto się tym podzielić. Jednak u Ciebie widać że coś się działo w rejestrze zdarzeń i alarmów. Był tryb ręczny, było wygaszenie w grzaniu itp. Ale to tylko możliwe zdarzenie. 
dodane 2023-08-21 20:37A może wtyka z silnika jest luźno wpieta do sterownika choć to mało prawdopodobne 🤔
2023-08-22 09:02
  bruno62 Posty: 15 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Już było, wystarczy "szukaj."
Prawdopodobnie kondensator na silniku motoreduktora, zgłosiłem do producenta "ogniwo" i dołożyli drugi kondensator. Temat znany w elektrosystem i ogniwo.
Fabrycznie dali mały  kondensator i z czasem taci pojemność lub fabricfeler.

2023-08-22 10:21
Okej możliwe że przypadkowo przełączyłem ten tryb silnika. Jak w takim razie ustawić go w prawidłowy stan stan?
2023-08-22 13:37
w0jci0l napisał » 2023-08-22 10:21
Okej możliwe że przypadkowo przełączyłem ten tryb silnika. Jak w takim razie ustawić go w prawidłowy stan stan?

Wszystko wskazuje na to że to było chwilowe. Obecnie kociołek pracuje więc przełącznik jest prawidłowo na 1 (
czarna skrzynka na silniku). No chyba że twój model albo rocznik nie ma czegoś takiego. 
Sprawdź czy wtyka kabla silnika dobrze siedzi w sterowniku. 
Może również to być kondensator jak wyżej opisano.
Jednak od soboty chyba nic złego się nie dzieje. 
dodane 2023-08-22 13:37Tak to wygląda w Plus+

2023-08-23 06:23
Niestety mój silnik nie ma takiego przełącznika. Od soboty wszystko działa gdyż wyłączyłem w ustawieniach czujnik zerwania zawleczki. Z włączonym czujnikiem zerwanej zawleczki piec pracuje raz 5 minut i piszczy informując o zerwanej zawleczce (co jest nieprawdą bo zaeleczka jest cala) albo pracuje pół dnia i znowu piszczy i tak nieregularnie.
2023-08-23 11:22
  leON22 Posty: 6455 Ostrzeżenie: 3
Jak możesz zrób fotkę tego mechanizmu od czujnika zerwania zawleczki. Z tego co się orientuję w ogniwie są 2 rodzaje ( jeden magnes na końcu zabieraka, albo 4 na takim śmigiełku) . Kiedyś miałem podobny problem, odpadł jeden z czterech magnesów i to generowało alarm. 
dodane 2023-08-23 11:22Ps. Jak masz jeden przymocowany do walka spróbuj go odwrócić, pewnie tu jest "pies pogrzebany" Ewentualnie zmniejsz odległość czujnika od tego magnesu ale tak żeby czujnik się nie uszkodził ( żeby nie było kolizji) , pozdrawiam. 
2023-08-23 19:22
W moim P+ z ciekawości to sprawdziłem i jest jeden magnes zabudowany i jest jedno miejsce wolne na wale. Sam czujnik można regulować. Jest umieszczony w gwintowanej jakby kapilarce. Może być jego regulacja odległości na gwincie lub może jest poluzowany w tej rurce. Ciekawe. Jak nie będzie fotki to sprawdzę u znajomego Jak to jest w Mce ale pewnie podobnie. Trochę tam pyłu było.

2023-09-08 23:16

Problem rozwiązany - jak zwykle niezawodny leON22 miał rację. Odwróciłem magnes i wszystko działa. Dziękuję Wam za pomoc 

leON22 napisał » 2023-08-23 11:22
Jak możesz zrób fotkę tego mechanizmu od czujnika zerwania zawleczki. Z tego co się orientuję w ogniwie są 2 rodzaje ( jeden magnes na końcu zabieraka, albo 4 na takim śmigiełku) . Kiedyś miałem podobny problem, odpadł jeden z czterech magnesów i to generowało alarm. 
dodane 2023-08-23 11:22PsJak masz jeden przymocowany do walka spróbuj go odwrócić, pewnie tu jest "pies pogrzebany" Ewentualnie zmniejsz odległość czujnika od tego magnesu ale tak żeby czujnik się nie uszkodził ( żeby nie było kolizji) , pozdrawiam. 

P.S. W moim Ogniwo Eko Plus M 26 tak samo wygląda mechanizm jak na zdjęciach powyżej.

2024-09-11 13:42
  JohnWick Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam, mam podobny problem, w0jci0l możesz wyjaśnić w jaki sposób "odwrócić magnes". ? Dodam, że jest założony nowy kondensator, a problem zerwanej zawleczki dalej występuje. Poniżej zdjęcia z mechanizmu czujnika zerwania zawleczki.

PS

Zmniejszyłem dystans między czujnikiem, a magnesem i zobaczymy czy pomoże. 
2025-11-19 21:46
  Prudnicka88 Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
w0jci0l napisał » 2023-08-23 06:23
Niestety mój silnik nie ma takiego przełącznika. Od soboty wszystko działa gdyż wyłączyłem w ustawieniach czujnik zerwania zawleczki. Z włączonym czujnikiem zerwanej zawleczki piec pracuje raz 5 minut i piszczy informując o zerwanej zawleczce (co jest nieprawdą bo zaeleczka jest cala) albo pracuje pół dnia i znowu piszczy i tak nieregularnie.

Witam u mnie to samo sie dzieje wymienilem dzis kondensator na siniku slimaka i bez zmian  . Moze ktos cos doradzic?
2025-11-19 21:58
Jaki kociołek?  M czy Plus +? Jeśli jest nowy i właściwy kondensator, zawleczka nie zerwana to w mce raczej wymienić zabieraķ bo to rocznik chyba starszy? Ale najpierw sprawdzić czy na wale ślimaka jest magnes bo może  wypadł przy diagnozie stanu zawleczki. Sugeruję też włączyć algorytm wygaszania kotła tylko w grzaniu bo to podtrzymanie może być  wątpliwie tylko wówczas trochę inny alarm wyskakuje. 
Z czujnika zerwania zawleczki rezygnujcie tylko w ostateczności bo skoro podajnik działa bez tego to przyczyna musi być raczej błacha i raczej nie mechaniczna. Najlepiej zastanowić się co ostatnio robiłem i do tego wrócić. Taki autotest przed wezwaniem serwisu.
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: czerskiandrzej, Jan2Man, mbrus, NowySwiat36, piotr1111, Ruse90, sp3lff, StanG