Forum eCoal.pl v3.5 Eko plus m 14 kw - spalanie 20 kg na dobe Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Arel87
![]() |
Witam wszystkich, od roku walczę z kotłem dziennie spalanie to ok 18-20kg
kocioł ogrzewa 2 mieszkania po 40 m w kamienicy nie ocieplonej + bojler 110l + bojler 10l tryb ecoal-auto 1 CO - mieszkanie parter 4 grzejniki + bojler 110l jako cwu 2 CO - mieszkanie (salon - bez potrzeby grzania w nocy) piętro 4 grzejniki +bojler 40l w instalacji temperatura CWU wolno dochodzi do zadanej , co 4 minuty piec wchodzi w grzanie ochrona powrotu - cwu Uprzejmie proszę o pomoc czy ktoś mógłby sprawdzić co jest nie tak? czytałem forum wiele razy bawiłem się w ustawienia co chwile coś próbuje zmienić. ale mniej więcej tak czy siak wychodzi niecałe 20kg na dobę Urządzenie: bolo
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Podnieś temperature na kotle 46*C to nie jest dobra temperatura dla niego przynajmniej 55*C na początek
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Może na początek sprawdź czy czujnik temp. kotła jest wsunięty do końca. Druga sprawa wyłączanie pomp po dogrzaniu pomieszczeń to też nie jest dobre rozwiązanie
![]() |
|||
|
||||
Arel87
![]() |
Dziękuje za informację. zmieniam i zobaczę jak dalej będzie to wyglądało
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Szkoda że Ci nie wcisnęli 26kW, miałbyś trochę zapasu
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
10kW kocioł by się nawet nie zmęczył przy takim metrażu. A i zapas mocy byłby
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Obecnie nikt nie produkuję kotłów na paliwa stałe które będą odpowiednie mocą do takich klitek.
Najrozsądniejsze grzanie takich mieszkanek to bufor z grzałką i prąd dwutaryfowy, czysto, bez roboty, bez problemów i taniej jak wungiel. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Dwa mieszkania po 40m w niedocieplonej kamienicy i dwa bojlery , to może się okazać że ma większe zapotrzebowanie niż dom 150m2 i jeden bojler
1.Czy ta kamienica ma duze straty cieplne ? podaj jakie okna , mury , czy mieszkania są na piętrze , parterze , jakie okna itp , czy nad sufitem jest mieszkanie czy może dach niedocieplony 2. Jakie jest zużycie CWU , ile osób korzysta i jak często Wejdz na cieplowlasciwe.pl i wypełnij jak najbardziej rzetelnie się da i podaj wynik |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Bolo , czym sterujesz temp.wew. pomieszczeń jakiś termostat pokojowy
![]() ![]() ![]() dodane 2020-10-30 16:08PS.Podnieś temp.powrotu na 50st , a CWU na 51st . Przy ochronie powrotu przez pompę CWU zapomnij o programatorze CWU , bo temp.CWU będzie zbliżona do temp.zadanej kotła ( taki minus ochrony przez pompę CWU ![]() ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Ameno25 napisał » 2020-10-30 14:42 Dwa mieszkania po 40m w niedocieplonej kamienicy i dwa bojlery , to może się okazać że ma większe zapotrzebowanie niż dom 150m2 i jeden bojler te 20kg to około 4kW, nie widzę żadnej podstawy żeby montaż jakiekolwiek kotła na paliwo stałe był tam zasadny ale jak to piszą: kto bogatemu zabroni ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
80m2 x 50Wm2 = 4kW
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
karoka65
![]() |
I chyba wszystko w temacie.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
20kg wegla to 4kW jesli to dobrze spalisz i odpowiednio dostarczysz tą energie ,
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Skoro ten drugi banik od CWU jest na piętrze, a ochrona powrotu jest przez CWU, to może tu jest pies pogrzebany 🤔
|
|||
|
||||
Arel87
![]() |
do 3 lat 3 mieszkanie ma byc wziete to bedzie 120mk dlatego taki zapas. odnosniee cwu to tylko ochrona powrotu dotyczy bojlera przy piecu czyli z mieszkania nr 1 .
2 piętro to instalacja razem z malym bojlerem. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
leON22 napisał » 2020-10-30 16:08 Bolo , czym sterujesz temp.wew. pomieszczeń jakiś termostat pokojowy ![]() ![]() ![]() dodane 2020-10-30 16:08PS.Podnieś temp.powrotu na 50st , a CWU na 51st . Przy ochronie powrotu przez pompę CWU zapomnij o programatorze CWU , bo temp.CWU będzie zbliżona do temp.zadanej kotła ( taki minus ochrony przez pompę CWU ![]() ![]() Możesz odpowiedzieć na moje pytanie ? Moja sugestia, w/g mnie możesz trochę zaoszczędzić zmieniając tryb spalania na grupowe albo ręczne, ochrona powrotu czyli pompa cwu ma pracować non-stop, pozostałe pompy najlepiej również. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
poprawnie wykonana instalacja to podstawa , dwa dobry kocioł, M ma dużo mniejszą sprawność od oep , trzy ustawienie parametrów spalania i nie wyłączanie pompy CO bo to żadna oszczędność tylko straty regulujemy temp. w domu zaworem 4D lub termostaty a nawet jak nie mamy ani zaworu ani termostatów lepiej przykręcić grzejnik niż wyłączać pompę Leon już ci to napisał , ja oep 10 kw grzeję kostkę lata 80 i na te warunki spalanie 6 kg doba
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
O qrka, a ja spalam 10 ponad. Może mi coś doradzisz ?
|
|||
|
||||
slaw007
![]() |
A ja mam OEP 25kW i spalam w tej chwili 18-20kg na dobę. Zawór 4D, termostaty na wszystkich 18 grzejnikach, węgiel 26-27MJ, popiół w normie temp spalin przy pracy max.100-110stopni. W domu 23 stopnie, na klatce schodowej 21.
Spala tyle ile musi. W moim przypadku spalanie grupowe względem automatu, to było jakieś 15-20% mniejsze i lepiej dopalony opał. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||