Forum  eCoal.pl v3.5  Proszę o sprawdzenie czy kocioł działa poprawnie Subskrybuj
2020-10-19 19:09
  rafflo117 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Witam,

wracam do Was po roku. Ale do rzeczy, lada chwila robimy przeprowadzkę. Dom 220 m użytkowej, docieplony, nowy budynek, dobre okna dach docieplony. Kocioł rozpalony w sobotę, w zeszłym sezonie podgrzewałem tylko, żeby woda nie zamarzała.  Czy obecne parametry mam ustawione poprawnie ? Jaką temperaturę mogę ustawić na podłogówkę ?  Czy obecne ustawienia są poprawne możecie zerknąć ? Zawór 4d obecnie na 5 w skali 1:10.
Teraz o instalacji, 2 piętra oraz 2 rozdzielacze na podłogówkę (góra i dół) jednak zasilane 1 pompą. Zawór 4 drożny. Druga pompa na CWU oraz grzejniki (grzejników jeszcze nie ma).

dodane 2020-10-19 19:09W zasadzie pytanie dlaczego, mój kociół nie umie uzyskać zdanych temperatur ? A jak już je uzyska to tylko na krótko i spadają.
2020-10-19 21:53
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
30* w podłogę przy tych temperaturach to troszkę za duzo , ogrzać 220m2 podłogi i od razu  30* * to duze obciążenie dla kotła , trzeba było startować od 25* i zwiększać codziennie o 1* ,  max 30 *
2020-10-19 23:17
  leON22 Posts: 5101 Ostrzeżenie: 1
Czekaj spokojnie aż podłoga "zrobi swoje" jak napisał wyżej Piotr . Jak się wszystko nagrzeje , to praca kotła i temp.powinny się ustabilizować Możesz podnieść temp.zadaną kotła na 60st i powrót na 50st żeby zawór 4D nie musiał być otwarty na maxa , swoją drogą to trochę dziwne  Wprowadź zmiany, zobaczymy jak zawór zareaguje na wyższą temp.zasilania 
2020-10-20 07:21
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Leon jego zawór jest otwarty na 50% , on nie ma siłownika 
2020-10-20 08:40
  leON22 Posts: 5101 Ostrzeżenie: 1
No tak sorki rzeczywiście otwarty na 50% ( 5 w skali od 1-10 ) w takim razie nie zareaguje automatycznie na zmianę temp  
2020-10-20 09:04
  rafflo117 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Tak nie mam  siłownika na 4D. Myślice, że dobrze byłoby mieć? Rano jak wychodziłem do pracy zrobiłem jak radziłeś 60 st i 50 powrót.  4D dałem na 7 (skala 1-10) Zmniejszyła temp. za zaworem 4D na 33 stopnie. żona teraz przesłała zdjęcia. Zastanawia mnie dlaczego CWU cały czas 49.5. I jeszcze pytanko czy grupowe 12/16KW nie za małe?. 

CO - zdana 60, aktualne 55
CWU - zadana 55 aktualnie 49,5
Za zaworem 4D - zdana 33, aktualnie 38
2020-10-20 09:46
  leON22 Posts: 5101 Ostrzeżenie: 1
Nie puszczaj więcej w podłogę niż 30st, niech się stopniowo chata nagrzewa. Jaka temp.jest obecnie wew.? Skręć ten zawór tak żeby za nim było max 30st przy obecnych nastawach, reszta  temp.powinna dobić do zdanych  
dodane 2020-10-20 09:46Siłownik bardzo fajna sprawa no i komfort użytkowania większy. Nie musisz schodzić do kotła żeby kręcić zaworem 4d i ustawiać temp. za nim . Siłownik zrobi to za Ciebie, wg mnie warto zamontować również czujniki temp. zew. i wew  
2020-10-20 17:22
  rafflo117 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
wewnątrz jest już ciepło ok.22 stopnie.
Dałem zawór 4D na 3. Na zaworem utrzymuje się 34, zadane 33. CO również osiąga 60. Tylko co z tym CWU.
2020-10-20 18:12
  leON22 Posts: 5101 Ostrzeżenie: 1
A jak czujnik od cwu??? 
2020-10-20 18:53
  rafflo117 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
sprawny, bo na termometrze na zbiorniku cwu pokazuje to samo. No i piec praktycznie caly czas idzie.
2020-10-20 19:03
  leON22 Posts: 5101 Ostrzeżenie: 1
Rozumiem, że temp. wody spuszczonej z baniaka ma również tę samą wartość? 
2020-10-20 19:04
  rafflo117 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
czy temperatura na powrocie nie za duza ?
2020-10-20 19:21
  Gustine Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
 Przepraszam że tutaj pytam ale nie chce zakładac nowego tematu - orientujecie sie moze czy Ogniwo EkoPlus M 14kw ma wentylator WPA 07 ?
2020-10-20 19:48
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Rafflo  
rafflo117 napisał » 2020-10-20 17:22
wewnątrz jest już ciepło ok.22 stopnie.
Dałem zawór 4D na 3. Na zaworem utrzymuje się 34, zadane 33. CO również osiąga 60. Tylko co z tym CWU.



Pomyśl no logicznie  , bo piszesz za zaworem zadane 33 * , utrzymuje się 34 , przecież nie masz siłownika !  to co ma tempr zadana za zaworem do tego ile tam faktycznie jest , skoro to Ty ustawiasz , a nie sterownik 

Z tym CWU to jaki masz przekrój rur ładujących  bojler ? , na jakim biegu idzie pompa , cyrkulacja   też swoje robi 
2020-10-21 06:11
  Rotaz Posts: 67 Ostrzeżenie: 0
Gustine napisał » 2020-10-20 19:21
 Przepraszam że tutaj pytam ale nie chce zakładac nowego tematu - orientujecie sie moze czy Ogniwo EkoPlus M 14kw ma wentylator WPA 07 ?

w moim OEPM 14kW z 10.2017 r jest wentylator nadmuchowy EWMAR- NESS typ RV 13As, moc 35W

2020-10-21 08:19
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
rafflo117 napisał » 2020-10-20 17:22
wewnątrz jest już ciepło ok.22 stopnie.
Dałem zawór 4D na 3. Na zaworem utrzymuje się 34, zadane 33. CO również osiąga 60. Tylko co z tym CWU.
Gdzie to w Pszczynie masz zabudowany ten złom ?
2020-10-21 08:49
  rafflo117 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Ameno ale wiem ze temp za zawodem 4D reguluje sam, mam ustawione 33 jest 34 doskonale to rozumiem. Nie mam z tym problemu. Wystarczy przekręcić z 3 na niższy i będzie 33. Tak jak mówię martwi mnie CWU.  Miałem pocompe CWU na ustawione na "jedynke". Rano przedstawiłem na dwójkę. Zobaczymy czy coś pomoże. Przekrojowy podam jak wrócę z pracy.  
dodane 2020-10-21 08:49Inter-qrwa-nauta a jesteś z Pszczyny? 
2020-10-21 09:23
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Z powiatu.
Users on-line: ABGradziuk, dani3210, darkovv, ladi230, mpec, piomaj16, seq73, Stanley_62, tomasz41, tomaszstan, vanderley27