W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl v3.5  praca zaworu 4d Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2020-10-10 23:17
  Quszek Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Witam posiadam kocioł ogniwo eco plus M. W instalacji pracuja 3 pompy jedna cwu druga c.o tylko grzejniki ( brak podłogówki)  zamontowana na wyjściu na grzejniki i pompa mieszajaca na powrocie do kotła. Może mi ktoś wyjaśnić (po chłopsku) jak powinien pracowac zawór 4d  bo mi sie wydaje że jeśli utrzymuje temp. za zaporem 45 C  i np. jego nastawa w danym momencie wynosi 40%  i przyjmijmy ze otwierta sie jedna z głowic termostatycznych na grzejniku temp.  za zaworem spada poniżej zadanej temp.  to zawór 4d sie stopniowo sie otwiera by podnieść temp. w pionie. Po podniesieniu np. do 50% otwarcia zaworu 4d temp. za zaworem ( na wyjsciu na grzejniki ) powinna juz delikatnie wzrastać, a umnie nadal spada az do otrawcia sie zaworu 4d na 100%. Sytuacja zaczyna mnie przerastać i chyba pozostaje mi reset sterownika do ustawien fabrycznych
dodane 2020-10-10 23:17Może ktos z was spotkał się juz z taka przypadłością
2020-10-10 23:49
  leON22 Posts: 3997 Ostrzeżenie: 2
Zawór 4D i zawory termostatyczne na grzejnikach , to przysłowiowe "dwa grzyby w barszcz" , czyli co za dużo to niezdrowo  Po "chłopsku" Ci nie wytłumaczę , bo mam tylko 2 lata praktyki w temacie ( mowa o gospodarce i rolnictwie )  Zawór 4D pracuje w/g zadanych dla niego temp. albo krzywych i logiczne jest, że jak spada temp.za nim to zawór się otwiera żeby ją podnieść do zadanej temp. ale w tym momencie spada temp.w instalacji i za zaworem Może się nie otwiera , tylko zamyka pewny Dla testu zmień w ustawieniach sterownika kierunek otwierania zaworu na przeciwny , potem  reset sterownika i czekamy na info czy to coś pomogło
2020-10-11 00:15
  Quszek Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
no właśnie skoro sie zaczyna otwierac to temp. za zaworem powinna odrazu rosnąc. Otwierajac się zwiększa przepływ miedzy zasilaniem z pieca a wyjściem na grzejniki ??? i jednoczesnie zwieksza przepustowość miedzy powrotem z grzejników a powrotem do pieca tak?? 
2020-10-11 00:27
  leON22 Posts: 3997 Ostrzeżenie: 2
Dokładnie tak jak napisałeś  
2020-10-11 00:36
  Quszek Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Dlaczego zawory termostatyczne są zbędne ( nie dodałem ze mam tylko podłaczony czujnik temp. zew.  czujnik temperatury wew. jest odłączony) ponieważ  gdybym czujnik temp. wew. umieścił na pietrze wtedy na pietrze było by za ciepło a na dole mieszkaja moi dziadkowie którzy potrzebuja wyższej temp. w mieszkaniu .
dodane 2020-10-11 00:36montując termostaty grzejnikowe myślałem że zawór 4d bedzie trzymał  mi wyższa temp. zadana w pionie a termostaty bd sobie pobierać ciepła wode z pionu odpowiednio od zapotrzebowania na dane pomieszczenie i w ten sposób kocioł bd miał stabilność i zmniejsze spalanie niż gdy woda krążyła przez wszystkie grzejniki bez przerwy ( dobrze mysle??)
2020-10-11 00:40
  leON22 Posts: 3997 Ostrzeżenie: 2
Nie napisałem, że są zbędne tylko komplikują pracę zaworu 4D Jak masz termostaty na grzejnikach to ustaw za  zaworem 4D odpowiednią temp zasilania np. 50st, a resztę reguluj termostatami  
2020-10-11 00:47
  Quszek Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Rozumie tak mam ustawione lecz to nie zmienia że temp. za tym zaworem wzrasta dopiero jak jest otwarty na 100% a powinna wzrastać proporcjonalnie ( bo on nie działa w sposób "otwarte lub zamkniete" tylko zwiekrzajac przepływy) może winne były ustawiania zaworu 4d Przedchwilą wróciłem do ustawien fabrycznych zobacze co się zmieni, może miałem za duży skok i za krótki czas reakcji???
dodane 2020-10-11 00:47Teraz ustawiłem wsp. wzmocnienia 0.5,czas reakcji 60s i i hiperezja 1 C"
2020-10-11 13:45
  leON22 Posts: 3997 Ostrzeżenie: 2
Na siłowniku , pudełku po nim albo jego danych technicznych w necie, masz podaną specyfikację jego pracy . Ważna jest wartość Czas otwarcia zaworu .
dodane 2020-10-11 13:45
Quszek napisał » 2020-10-11 00:15
no właśnie skoro sie zaczyna otwierac to temp. za zaworem powinna odrazu rosnąc. Otwierajac się zwiększa przepływ miedzy zasilaniem z pieca a wyjściem na grzejniki ??? i jednoczesnie zwieksza przepustowość miedzy powrotem z grzejników a powrotem do pieca tak?? 

Nie będzie rosnąć , bo zawór i czujnik temp.za zaworem pilnują temp.zadanej , czyli w Twoim przypadku 50st
2020-10-11 13:48
  Ameno25 Posts: 2656 Ostrzeżenie: 1
Wyglada na to że  masz zle ustawione zwieciadło w zaworze 4d , po pełnym otwarciu masz mieć  za zaworem ta sama temp co na kotle 
2020-10-11 13:51
  leON22 Posts: 3997 Ostrzeżenie: 2
Jak widać Twój zawór żyje swoim życiem , nie trzyma zadanej za nim temp.obecnie 55st , albo jak pisze Piotr ( źle zamontowany zawór a dokładnie przegroda w nim ) albo czujnik temp.za zaworem zamontowany w złym miejscu ale raczej na 100% obstawiam to pierwsze 
2020-10-11 14:06
  Quszek Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
czujnik zamontowany jest miedzy zaworem 4d a pompą C.O jakies 23-30 cm powyzej zaworu 4d
2020-10-11 14:09
  leON22 Posts: 3997 Ostrzeżenie: 2
Powinien być zamontowany za pompą CO .
2020-10-11 14:10
  Quszek Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Oo to ide go przebudować
2020-10-11 14:56
  leON22 Posts: 3997 Ostrzeżenie: 2
Kto Ci to montował sam , czy znowu jakiś "fachowiec" z Bożej łaski ? :(
dodane 2020-10-11 14:56Nie kombinuj z tym czujnikiem, bo masz źle zamontowaną przegrodę w zaworze 4d albo źle ustawiony kierunek otwierania zaworu  Zmień w ustawieniach sterownika na przeciwny, potem restart stera i obserwacja  
2020-10-11 15:02
  Ameno25 Posts: 2656 Ostrzeżenie: 1
leON22 napisał » 2020-10-11 14:09
Powinien być zamontowany za pompą CO .



Leon od kiedy to ? 
2020-10-11 15:07
  Quszek Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
przegroda raczej je dobrze mam siłownik i zawór z afriso wiec ono posiada wyfresowanie ktore ma byc na srodku (prostopadle do rury na wyjscie ) siłownik ustawia sie na 5 czyli połowe i zakłada. Wszystko zgodnie zrobione z tym jak podaje producent 
2020-10-11 15:07
  leON22 Posts: 3997 Ostrzeżenie: 2
Od zawsze w zależności do czego ma służyć zawór 4D Za pompą za zaworem 4D i za pompą CO w kierunku instalacji  
2020-10-11 15:18
  Quszek Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
sytuacja z teraz: zawór otwarty na 88% a temp. powoli sobie spada za zaworem pewnie jak dojdzie do 100% to gwałtownie zacznie rosnąć bo w kotle temp. ponad 60C 
dodane 2020-10-11 15:18A czy jest taka możliwość że gdy pompa mieszająca ( ta zabudowana poniżej zaworu 4d na powrocie do pieca) jest wyłączona bo steruje ona ochrona powrotu to pompa C.O niejest wstanie zaciągnąć gorącej wody z pieca bo ta mieszająca blokuje przepływ???
2020-10-11 16:07
  Ameno25 Posts: 2656 Ostrzeżenie: 1
leON22 napisał » 2020-10-11 15:07
Od zawsze w zależności do czego ma służyć zawór 4D Za pompą za zaworem 4D i za pompą CO w kierunku instalacji  



no to ja mam zle bo mam za zaworem , ale przed pompą 


A to do czego może słuzyć zawór 4d jeszcze ?
2020-10-11 16:15
  Quszek Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
jest możliwośc ustawienia pompy dodatkowej jakoś inaczej np. zeby sie nie wyłączała ??? Tylko jak wtedy bd sie zachowywał zawór 4d?
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: