W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl  Brak wskazań temp. zewnetrznej Subskrybuj
2020-09-16 09:44
  Giemula Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam,

Ostatnio zauważyłem brak wskazań na wyświetlaczu dot. temperatury zewnętrznej, postanowiłem wymienić czujnik na identyczny-nowy, niestety dalej nic. Czy trzeba coś zmieniać w ustawieniach? Czy należy jeszcze coś sprawdzic ?dodam ze przewód biegnacy od czujnika do sterownika wygląda ok.
Z gory dziekuje za pomoc.
2020-09-16 13:24
  juzo Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
Podłącz czujnik do sterownika jakimś krótkim kabelkiem i będziesz wiedział czy to kwestia kabla. Wizualnie może wyglądać jak nowy a technicznie robić zwarcie bądź mieć przerwę. 
2020-09-17 20:39
  Olek85 Posts: 999 Ostrzeżenie: 0
Polaryzacja tez może mieć znaczenie. Jak stary szlak trafił, anowy źle podłączyłeś odwrotnie to tez nie będzie działać. Zauważylem taką sytuację w termostatach ogrzewania podłogowego Devi - tam polaryzacja ma znaczenie.
2020-09-17 21:19
  leON22 Posts: 4014 Ostrzeżenie: 2
Polaryzacja podłączenia czujników temp. zew. i wew. nie ma tu znaczenia
2020-09-19 08:24
  Giemula Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za podpowiedzi. Niestety dalej nic  zmieniłem przewód na nowy, zamienilem przawody miejscem i dalej brak wskazań...co jeszcze Wam sie nasuwa. Mam zamaiar sprobowac podpiąć czujnik wewnętrzny w miejsce zewnętrznego zobaczyć czy się pojawia jakieś wskazania , skoro ten wewnątrz dziala bez problemu to może coś w sterowniku  szwankuje?
2020-09-19 12:06
  pawel3 Posts: 487 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS

-Czy podłączanie nowych czujników robiłeś na wyłączonym sterowniku? Detekcja wykrywanie czujników jest po załączeniu sterownika.
-Jeżeli nie jesteśmy pewni czujników to włączamy z prądy, odkręcamy czujnik cwu z płyty i wkręcamy w miejsce czujnika t zew. 
- jeżeli na działającym czujniku masz brak wskazań to być może uszkodzona jest płyta
2020-09-19 14:15
  leon Posts: 214 Ostrzeżenie: 1
Giemula możesz udostępnić sterownik??
2020-09-19 14:24
  pawel3 Posts: 487 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Przecież jest udostępniony sterownik V2.4
2020-09-19 16:34
  leON22 Posts: 4014 Ostrzeżenie: 2
Giemula napisał » 2020-09-19 08:24
Dzięki za podpowiedzi. Niestety dalej nic  zmieniłem przewód na nowy, zamienilem przawody miejscem i dalej brak wskazań...co jeszcze Wam sie nasuwa...

Jak masz miernik to możesz sprawdzić , czy czujnik ma odpowiednią rezystancję , tu masz tabelę zależności oporu od temperatury

PS. Zrób jak radzi @pawel3
2020-09-23 09:55
  Giemula Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Sukces, udało się, faktycznie wystarczyło podłączyć czujnik na wyłączonym sterowniku i ponownie włączyć. Potwierdzam że polaryzacja podłączenia nie ma znaczenia.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
2020-09-23 17:43
  leon Posts: 214 Ostrzeżenie: 1
Giemula pamiętaj jedno Cokolwiek robisz przy sterowniku,ZAWSZE na wyłączonym z prądu!
Users on-line: jakubik, Kali89, Kiler5, miedziusian, owkol