Forum eCoal.pl Reduktor napędu Nord Subskrybuj | ||||
|
||||
starplus
|
Witam, po 8 latach bezawaryjnej pracy kociołek dziś odmówił współpracy. Powodem awarii jest wytarta ślimacznica w 2 gim stopniu napędu Nord.
Zatarte i pęknięte łożysko od strony podajnika, wytarte zęby, dziura w kołnierzu i korpusie przekładni. Tyle Ktoś ma może na zbyciu taką przekładnię? |
|||
|
||||
leON22
|
Roman, z całym szacunkiem ale 8 lat pracy to naprawdę dobry wynik Z czystej ciekawości zapytam, bo mam ten sam kociołek Czy odpowiednio konserwowałeś go po sezonie, a może "chodził" na okrągło ? Rozbierałeś i czyściłeś elementy zabieraka ślimaka i napędu motoreduktora ? Czy w przekładni był olej ? Czy tak sobie to "chodziło" bez smarowania
|
|||
|
||||
starplus
|
Kociołek chodził na okrągło bez wygaszania na miale od 2012 roku. Latem grzeje CWU. Na reduktorze brak wycieków, w środku zamiast oleju gęsta miejscami twarda maź. Nic nie robione od nowości. Rok temu wymiana 2 przetartych podków palnika. Ślimak jeszcze ok.
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Bardzo ważna jest pozycja pracy motoreduktora. Do sprawdzenia TUTAJ
|
|||
|
||||
karoka65
|
Norda mam tylko nówkę i cena jak w łogniwie, miałem 2 mało używane BHFy ale rozdałem.
|
|||
|
||||
starplus
|
Szukam narazie po lokalnych ogłoszeniach tej przekładni. Narazie skorzystałem z pomocy sąsiada i przełożyłem napęd z jego kociołka, bo on nie pali latem w kociołku. Bez CWU ciężko zwłaszcza jak są dzieciaki w domu.
|
|||